Těhotenství během RD, měly jste nárok opět na PPM ?

hellenkaa
19. led 2016

Ahoj holky. Ráda bych se zeptala, jestli jste některá řešila podobnou situaci. Než jsem porodila 1. dítě (září 2014) byla jsem zaměstnaná skoro 2 roky. Rodičovskou jsem si určila jen na dva roky, protože jsme chtěli brzo další. Dostávala jsem PPM, poté i rodičovskou. S druhým miminkem se nám zadařilo a termín máme začátkem června. Tak a teď mám víc otázek. Tentokrát si chci rodičovskou nastavit na 3 roky. V případě, že porodím v termínu, tak vlastně přijdu o ten rozdíl cca 4 měsíců. Protože místo 11500 budu brát nějakých těch 7300. Mám nárok si ten "zbytek" rodičovského příspěvku rozložit do další rodičovské ? A další věc, jestli, pokud jsem stále zaměstnaná, mohou mi zase vyplácet PPM? Protože kdybych mezi mateřskými měla rozdíl pár měsíců (myslím tím, že bych ukončila mateřskou, dala malého do školky, chodila do práce a pak zase otěhotněla) tak by mi ji vyplatit museli...tak nevím, jestli mám nárok nebo ne... Možná jsou to hloupé otázky, ale nerada bych o nějaké penízky, na které mám nárok přišla...

barbecue
19. led 2016

Na materskou narok mas, o ty ctyri mesice rodicaku prijdes...

hellenkaa
autor
19. led 2016

@barbecue I tak je to super zpráva, myslela sem, že prostě skočím na 7300 a jinak nic 🙂

lrg
19. led 2016

Na mateřskou nárok samozřejmě máš, pokud jsi měla i předtím a nevyčerpané peníze z prvního rodičáku si bohužel do dalšího převést nemůžeš 🙂 Musíš si RP ukončit dřív než nastoupíš na MD, kdybys pobírala obojí, musela bys to pak vracet.

barbecue
19. led 2016

Jo, pravda, to se mi presne stalo... vracela jsem 3 mesice. Vubec mi neprislo divny, ze mam najednou tolik penez na uctu 😅 ale dobra zprava je, ze na pracaku z toho zadnou tragu nedelali (sla jsem se tam teda sama nahlasit, ze mi furt chodi rodicak a zaroven materska). Poslali mi rozhodnuti, kolik a kam mam vratit, ja poslala penize a bylo. Ani kvuli tomu na me nikdo nebyl protivnej... 🙂

hellenkaa
autor
19. led 2016

@lrg no bezvadný 🙂 a n pracak mam jit teda rovnou, kdyz pujdu dat i ten ruzovej papir od gynekologa (s terminem porodu) do prace ? A jen tam prijdu aby mi ji ukoncili a az mi bude koncit ppm, tak si pujdu zase standartne nastavit na jak dlouho ji chci pobirat, ze ?

sluneccnicee
27. led 2016

Holky takže jestli to chápu dobře i já.Ted máme rozárku - jsem na RD do jejich 2 let a 3m.Když by se zadařilo pak bych chtěla porodit druhátko.Takže bych navazovala na druhou mateřskou a pak rodičák na 3 roky....Ale když tak koukám tak mateřskou bych musela mít později páč pak bych přišla o RP.Chápu to správně?

elen222
27. led 2016

mateřskou musíte nastoupit 6-8 týdnů před termínem porodu v těhu průkazce. Rodičák si můžete nastavit na nejvyšší částku tuším 11.500,- Kč a co nevyčerpáte do nástupu na další mateřskou, to propadá státu

sluneccnicee
27. led 2016

Takže když mám rodičák příklad do 26.3.2017 pak bych se měla napojit na mateřskou 6-8 týdnu před porodem.Nejvyšší částku si stanovit nemužu protože nemám dost vysoký příjem mi bylo řečeno... takže malá /ý se tím pádem bud narodí o tech 6-8 týdnu po rodičáku a nebo mi rodičák propadne A budu mít mateřskou .Je to tak?

elen222
28. led 2016

@sluneccnicee píšete to trochu složitě, ale myslím, že je to tak 😉