Těhotenství během RD, budu brát RP už jen na druhé dítě?

nikolka510
26. říj 2015

Ahoj ,mám dotaz ..Mám 2,5 letého syna mateřskou dovolenou mám na 4 roky .Ted čekam druhé ..Chci se zeptat jak to bude dále..Budu brát mateřskou už jen na to druhé a nebo si mužu všechny peníze které mám na syna nějak vybrat ?

bajana
26. říj 2015

Jedna sa o rodicak, nie materskú. Ten sa teraz dá meniť (jeho výška a teda aj dĺžka poberania) každé 3 mesiace. Jeho maximálna mesačná výška závisí od denného vymeriavacieho základu. Odporúčam zájsť si na UP a zvýšiť výšku RP resp. nechať si to prerátať tak, aby sa do narodenia dieťaťa vybrala čo najväčšia čiastka. Čo sa nestihne vybrať do nástupu na ďalšiu materskú resp.do narodenia dieťaťa, prepadne. Na ďalšie dieťa je ďalších 220000.

anina32
27. říj 2015

@nikolka510
@bajana Ale jestli máš tu čtyřletou variantu kvůli tomu že si neměla odpracováno, tak si ji zvýšit nemůžeš, jedině přes manžela pokud ten odpracováno měl. A každý na to maximum, tuším 11500,- ani nedosáhne, je to podle výše platu. Zbytek propadne.

peta_vs
27. říj 2015

@nikolka510 Nic nepropadává, ale musíš si zažádat. Stát ti samozřejmě nic sám od sebe nedá. Sama s tím zkušenost nemám, ale moje známá porodila druhé dítě dřív, než jí skončila rodičovská s tím prvním, podala si žádost o vyplacení zbytku a peníze jí dali. Jen se musíš sama zajímat.

blahova_andrea
27. říj 2015

@peta_vs to se mi nějak nezdá. vyplatit jednorázově zbytek nikdy nešlo, pochybuju, že by byla taková novinka, že to teď jde. jde si to navýšit na své maximum, aby jsi vybrala co nejvíce, ale o tom, že by ti někdo vyplatil zbytek slyším prvně. to leda, že už jí to stejně končilo a dostala tu poslední, ne? 😅

peta_vs
27. říj 2015

@blahova_andrea Právě že se nejednalo o poslední příspěvek. Bylo to cca 44 tis. Jen teda jí nedali ten poslední měsíc, protože druhé se narodilo na začátku měsíce a jí peníze chodily v půlce. Je to cca 2,5 roku zpátky.

barborka09
27. říj 2015

@peta_vs No to jste se možná s kámoškou blbě pochopili - nic takového jako žádost o proplacení zbytku rodičovské neexistuje a nikdy neexistovalo. Jak píšou holky výše - lze požádat o zvýšení rodičáku na měsíční maximum 11500,- aby stihl člověk vybrat co nejvíce. Ovšem k tomu aby člověk na tuto částku dosáhl, musí splňovat určité podmínky (doba pojištění, výše platu). Takže tvá kámoška si zřejmě požádala o zvýšení rodičovského příspěvku a měla štěstí že stihla skoro celou rodičovskou vybrat (220 000,-).

peta_vs
27. říj 2015

@barborka09 Já ale netvrdím, že existuje formulář Žádost o proplacení zbytku rodičovské. To se omlouvám, jestli jsem vytvořila nějakou fámu. Já sama s tím zkušenost nemám. Napsala jsem to jako volnou myšlenku, která měla vyjádřit, že na základě její žádosti (požadavku) jí doplatili to, co by jakoby nestihla vybrat. Protože najednou jí dali těch 44 tis.

anina32
27. říj 2015

@peta_vs To je nesmysl. Rodičovský příspěvek se vždy pobírá na nejmladší dítě, narozením dalšího nárok propadá. Není možné vyplatit najednou částku 44tisíc, maximum je těch 11500 a to ještě pouze v případě že člověk měl dostatečně vysokou mzdu. Prosím zjisti si nejdříve u kamarádky jak přesně to bylo než tu začneš šířit bludy.

peta_vs
27. říj 2015

@anina32 Nevím, proč by to tvrdila, když by to nebyla pravda. A nejedná se o kamarádku, ale známou. Kamarádku bych hned kontaktovala. Ale to ty asi víš nejlíp. Už na začátku jsem psala, že já sama s tím nemám zkušenost, tak se dej do klidu. Uznávám, že jsem si to dřív mohla někde vyhledat, ale není to teď moje problematika. Nemusíš být hned tak útočná.

ducik
27. říj 2015

@peta_vs nicmene opravdu zbytek propada, mam to ted aktuální. Zbyde mi málo, ale nedostanu to.

ducik
27. říj 2015

@nikolka510 co nejdříve dojdi zažádat o navýšení, pokud máš nárok, přesně jak pisi holky.

peta_vs
28. říj 2015

@ducik Díky za aktuální info 😉
@nikolka510 Ještě jednou se omlouvám za zřejmě mylné info.

luj_89
28. říj 2015

Rodičovský příspěvek je vlastně sociální dávka, která ti částečně nahradí příjem ze zaměstnání. Nevztahuje se tedy k dítěti, ale k tobě. Proto taky není možný pobírat rodičák 2x když máš dvě děti nebo si zažádat o nějaký doplacení. Nevím, kde to kdo vzal, ale to fakt nejde. Je to jako kdybys dostávala 2x podporu v nezaměstnanosti, protože máš dvě děti. Tak to prostě (bohužel) není.