Těhotenství a práce na dobu určitou. Jak je to s PPM?

paulaseif
1. únor 2021

Dobrý den, chci se zeptat jak je to s peněžní pomoci v mateřství. V březnu mi končí smlouva a to budu ve 3 měsíci. V práci jsem 2 roky. Mám nárok na nějakou podporu. Popřípadě co mám udělat za kroky až mě smlouva skončí abych nebyla bez financí. Předem děkuji za odpověď.

bara88
1. únor 2021

Tak pokud budeš ve třetím měsíci tak bych to ještě neříkala

ema90
1. únor 2021

@paulaseif No... samozrejme se nabizi jit pred skoncenim pracovniho pomeru na neschopenku, ale to je tak trosku ojebavka statu a gynekolog vam nenapise rizikove tehotenstvi, kdyz k tomu neni duvod.
Takze tohle je fajn varianta, ale takova ne uplne ferova.

Dalsi varianta je si najit novou praci, at mate alespon neco a o tehotenstvi jim nerikat- ostatne jim po tom muze byt prd a ten treti mesic je jeste takovy nejisty.

No a nebo po skonceni smlouvy jdete normalne na pracak, at za vas alespon plati pojisteni, ale tam vam budou podporu vyplacet pouze pet mesicu myslim.

A neni varianta, ze by vam smlouvu ve stavajici praci prodlouzili? Nebo vy jste uz rekla, ze jste tehotna a oni se na zaklade toho rozhodli vam ji uz dal neprodlouzit?

Jinak pokud nebudete ani na neschopence, ani nebudete mit novou praci, tak si nejsem jista, jestli vam vznikne narok na materskou, skrz ucasti na socialnim pojisteni.

konidana
1. únor 2021

Po skonceni smlouvy je nějaká ochranna lhuta, ze kdyz v tom case nastoupíte na materskou, tak ji dostanete. Je to neco okolo 170 dni asi, ale maximálně tolik, jako delka posledniho zamestnani. Nejlepsi by bylo domluvit prodlouzeni smlouvy aspon treba o pul roku nebo 3 mesice. Pak se snaz vejdete do ochranne lhuty, tak jak to mate ted, to je na hrane, pokud by to vubec vyslo.

j.a.n.i
1. únor 2021

@paulaseif Po konci PP máš 180 dnů ochrannou lhůtu pro nástup na PPM, takže nárok mít budeš. zitím můžeš jít na UP, nárok budeš mít na 5 měsíců podpory, takže ito by ti mělo akorát vyjít.

j.a.n.i
1. únor 2021

@konidana Když bude ve 3. měsíci, tak ji to vyjde celkem v pohodě.

paulaseif
autor
1. únor 2021

@bara88 já musím mám fyzicky namáhavou práci 😬

paulaseif
autor
1. únor 2021

@ema90ano řekla kvůli fyzicky namáhavé praci

paulaseif
autor
1. únor 2021

@j.a.n.i děkuji za odpovědi

mazanamatka
3. únor 2021

Za mě je taky nejvíc fér - po skončení na pracák, ochranná lhůta 180 dní, a pak nárok na peněžitou pomoc v mateřství (= mateřská) 6-8 týdnů před porodem.