Svobodná nebo vdaná matka? Co se vyplatí víc?

lucie046
21. čer 2017

Ahoj, nevite nekdo kdyz cekame miminko, jestli se vyplati vzit se a nebo byt svobodna matka? Trvale bydliste mame stejne.
Dekuji

jipe
21. čer 2017

u manželek jde za rok,kdy nemají příjem vyšší jak 68 000 Kč (rodičovskýpříspěvekse nepočítá), uplatnit odečet na dani. Pokud chlap platí daně, tak mu mohou dle výše odvedených daní vrátit až něco málo přes 24 000 Kč, jinak mě nic nenapadá. Přídavky jsou obvykle vázané naspolečnou domácnost nebo trvalé bydliště

lucie046
autor
21. čer 2017

Takze jde nejspis o ty dane, taky jsem to slysela ze se daji odecitat dane na manzelku. A kdyz mame trvale bydliste stejne tak se tedy vyplati se vzit jeste nez se to narodi jestli to chapu dobre 😊

petruuushkaaa
21. čer 2017

@lucie046 ahoj, my se teda vzali z lasky, i presto ze cekame miminko, ne proto... 🙂🙂 penize bych moc neresila, myslim, ze je lepsi byt vdana. Manzelovi muzu sahnout na penize, dozvim se o nem jakekoliv info v nemocnici a nedejboze kdyby se cokoliv stalo, mam narok na vdovsky duchod. A libi se mi stejne prijmeni 🙂

lucie046
autor
21. čer 2017

Jo to jo, ale on se k tomu moc nema 😀 na penize si sahame bezne mame spolu i majetek. Ale slo mi kvuli tomu o ty penize. Akorat teda tech 68000 je za rok a to jsem za rok mela vic jak 68. Takze je to nejspis vlastne jedno.

andy80
21. čer 2017

Rozhodně jako manželka, jak psaly holky, na manželku na RD si chlap pak může odečíst daně a není to malá částka, chlapovi letos vraceli něco kolem 24 tisíc. Na přídavky apod. stejně nedosáhnete, pokud máte společnou domácnost, tam nehraje roli jestli spolu žijete jen tak nebo jste manželé.

lucie046
autor
21. čer 2017

Jo ale aby mohl tu slevu uplatnit tak by muj rocni prijem musel byt mene jak 68000kc ne? Ale muk rocni prijem byl vic.

jerrynenka
21. čer 2017

partner mi řekl, že se vezmeme do doby než prcek půjde do školy, takže podrobně jsem neřešila, jediné co mě napadá, je lepší před porodem na matrice vyřídit otcovství když nejste svoji, jinačí výhody a nevýhody mě nenapadají, jako mladá rodina samozřejmě nedostanete nic, možná tak "výhodnou" hypotéku nebo něco podobného, s tím já třeba nesouhlasím, ale to záleží jak máte nastavené financování domácnosti... myslím si, že brát byste se měli pro sebe, nejen že budete mít miminko... 😉❤

ojo
21. čer 2017

lepší manželka..jen kvůli daním, v dnešní době už se nedá stát podfouknout, že by dal nějaké přídavky, že jsi "jako" svobodná matka, páč každej druhej pár žije na psí knížku 😀

andy80
21. čer 2017

@lucie046 teď ne, ale až budeš na MD nebo RD tak si to pak spočítej. Já se bála, že se nevejdu, MD jsem měla docela pěknou, nakonec byl můj příjem 67940,-- Kč 😀 takže jsme se vešli. Letos už se vejdeme 100% když mám jen RD, který se do příjmů narozdíl od mateřské nepočítá.

jipe
21. čer 2017

@lucie046 tak pokud pracuješ, tak za letošní rok na to ještě nedosáhne, za 2018 podle toho, kolik ti udělá mateřská, ta se počítá, za 2019, pokud nepůjdeš do práce, už by ty peníze dostal. Jinak jako praktické výhody manželství vidím, že kdyby se mu něco stalo, tak ti řeknou info, se statusem přítelkyně tě v nemocnici apod. pošlou do háje, v případě úmrtí dědíš + event.vdovský důchod, budeš mít stejné příjmení jako vaše dítě, pokud tedy nezvažujete, že se bude jmenovat po tobě. Určité riziko jespolečné jmění manželů, kdyby manžel po uzavření manželství nasekal nějaké dluhy bez tvého vědomí, tak za něodpovídáš i ty

lucie046
autor
21. čer 2017

Aha rak tomu uz rozumim. 😇 dekuji za pomoc 👍

jipe
21. čer 2017

@ojo já vím, že se bežně stát podráží s příspěvkem na bydlení, protože tam se hledí na trvalé bydliště a chlap si běžně nahlásí TB třeba k rodičům a žena je posuzována sama s dětmi.Ted už teda asi je (nebo to chtěli schválit) povinnost mít trvalé bydliště tam, kde člověk bydlí, ale.. V tomto případě snatek nehraje roli

packaf
21. čer 2017

@jipe jestli to chápu správně, tak si na mě může manžel odečítat nějakou slevu na dani, když mám třeba rodičák ve výši 7000,-? Ročně to dělá více než 68.000,-, ale rodičák se do toho nepočítá? Takže si manžel může uplatnit slevu, jako že nemám žádný příjem? A mateřská se do toho teda počítá (do těch 68.000,-)? Díky za radu

jipe
21. čer 2017

@packaf ano, pokud budeš mít za rok 2017 nižší příjmy než 68 000 Kč - mateřská se počítá, brigády taky, rodičák ne, tak to manžel nahlásí v únoru 2018 v práci a s dubnovou nebo květnovou výplatou mu přijde vratka daní. Budou chtít asi od tebe čestné prohlášení, že mášpříjmy do té částky. Záleží pak, kolik manžel na daních odvádí, pokud má nízkou mzdu a za rok odvede daně např. 12 000 Kč, tak mu vrátí 12 000 Kč, pokud odvádí daně např. 36 000 Kč, vrátí mu něco přes 24 000 Kč.

andy80
21. čer 2017

@packaf ano mateřská se do příjmu počítá, rodičovský příspěvek ne. Daň se odečítá jednou ročně v ročním zúčtování (únor, březen) a hodně záleží, jak velký příjem má muž, tzn. pokud odvádí nějaké daně. Vrátí jen tu částku, kterou za rok odvede, maximální částka je kolem těch 24 tisíc.

lenasedlakova
21. čer 2017

A ještě pokud vím tak svatba musí byt nejpozději posledního listopadu předešlého roku... Také to tam hralo nejakou roli ale nevím jestli to porad platí..

packaf
21. čer 2017

děkuji holky, jsem účetní (ne mzdová), vyrovnání daní trochu rozumím, jen jsem nevěděla jak na to. Jen mě zaráží ta částka, že jen 24 tisíc, jelikož znám manželský pár, který dostal okolo 50.000,- zpět při ročním zúčtování. Mají 2 děti, hned po sobě, 4. rokem doma. Tak teda nevím, kde k tomu přišli.

jajulin
21. čer 2017

@packaf ona se k tomu připočítává ještě nejaka vratka za hypotéku, penzijní připojištění, dary, skolkove atd. atd. Jeden rok třeba manželovi při klasické výplatě zapomněli odečíst děti, takže mu to pak vrátili při ročním zúčtování - a hned jsme měli na učte taky skoro 50 tis.

packaf
21. čer 2017

Takže jde odečíst hypotéka + sleva na mě + sleva na děti a další? není tam tedy limit 24 tisíc a to co má člověk nad tuto částku, tak smůla? Tak to jo, to si teda asi taky příští rok zajistíme pěkný přeplatek 🙂 při rodičáku už je třeba každá koruna. Díky díky díky.

jajulin
21. čer 2017

@packaf těch 24 tis. je jen samotná sleva na manzelku, pokud manžel odvedl daně aspoň v této výši. To ostatní se nasčítá. Sleva na děti se u zaměstnanců odečítá při měsíční výplatě, ale manželovi to jeden měsíc udělali v práci špatně, proto jsme to dostali pak touto formou.

superkousky
22. čer 2017

@packaf Dostali 24tis. za manželku + 30tis. za děti. Když budou mít děti tři,tak můžou dostat i 75tis. (příští rok dokonce víc) .

andy80
22. čer 2017

Na ty děti je to daňový bonus, takže se vyplácí částka vyšší než byly odvedeny daně.

jerrynenka
22. čer 2017

to je škoda, že vrátí max. 24000... mému by vrátili i trojnásobek - jeho daně jsou šílenost 😢 každopádně děkuji za velmi užitečné informace, budu doufat, že mu to někde potvrdí a snad příští rok se konečně dočkám a budu jeho paní 😍

baris
22. čer 2017

@lucie046 pokud spolu bydlíte, tak je to jedno. A pokud budete manželé - dostanete od státu v rámci daňového přiznání od příští roku (kdy ti klesne příjem) 24.000Kč - což je myslím už docela hezká částka.

Já se vdávala 2 roky před narozením první dcery - protože jsme chtěli.

Sestra svému manželovi oznámila, že pokud jednou budou mít děti, budou se jmenovat po ní. Do půl roku byla svatba 😀 Já mám ten samý názor - dítě se má jmenovat stejně jako matka. Pokud má otec jiné příjmení a nechce to změnit - je to jeho problém 😉.

zuzineckah
22. čer 2017

@packaf to dostali asi bonus na děti. To je zas něco jiného než sleva na manželku. Za děti se nejen odečítá, ale pokud to v daních jde "do mínusu", tak to člověk i fyzicky dostane.

zuzineckah
22. čer 2017

@baris
@superkousky jen pro upřesnění - za manželku je to jen SLEVA, takže nikdo nic nedostane, jen si o těch 24 tis. poníží daňový základ. Na rozdíl od toho sleva na děti je jako BONUS - pokud bude jeho výše větší než daň, tak stát bude opravdu fyzicky vracet peníze. Snad jsem to napsala srozumitelně, když tak mě nějaká šikovná zdejší účetní určitě opraví 👍🏼

@jerrynenka
A on je OSVČ nebo má nějakou firmu? Optimalizaci by vám určitě dokázal udělat daňový poradce. Základ daně se dá ponížit o různé věci, nejen o slevu na manželku (a poplatníka samotného taky, samozřejmě), jdou tam úroky z hypotéky, životní pojištění a pod. Ale záleží jako formou podniká (pokud tedy podniká).

ojo
22. čer 2017

@superkousky bonus na děti má limit, můžeš mít dětí kolik chceš, ale maximum, co dostaneš je jen 60.300kč

ojo
22. čer 2017

@jipe no to sice ano, ale tohle zkoušeli dávno některé moje známé, tam už si udělají tu práci s tím, že se prostě ptají i sousedů, jestli vidí, že by tam pravidelně chodil a přespával nějaký muž a i obráceně, pokud na trvalém bydlišti se stále zdržuje, pokud je evidentní, že v RL je otec uveden...to by prošlo asi jen, kdyby otec nebyl uveden v RL a byl by to nějaký kamioňák, který by přijel jen na víkend 😀 dneska nějaké trvalé bydliště nehraje skoro žádnou roli a zjišťujou to.
Proto jsem psala, že sňatek hraje roli jen na daně, na nějaké přídavky na bydlení apod. už moc ne...

superkousky
22. čer 2017

@ojo Však jo.Psala jsem to i s "bonusem" na manželku.

jerrynenka
22. čer 2017

@zuzineckah nepodniká, je zaměstnanec ve firmě... daně tento měsíc bez pár korun 6000... hypotéku nemá, vzal si na byt jen půjčku, životní taky ne, jediné co mu dělá "nějaké" daně je pravidelné darování krve, ale účetní ve firmě odmítá dělat daně pokud tam je něco navíc... asi to neumí spočítat, říkal že dostává málo za tu krev... řekli jsme si že příští rok si je necháme udělat od někoho jiného!! když jsme měli oba hezké výplaty šlo nám měsíčně dohromady i 10000 pryč, bylo mi z toho do breku, když jedete od výplaty k výplatě, ale to tady asi každý druhý..