Spoření pro syna

kacihruba
1. kvě 2018

Ahoj, potrebuji poradit nejake fajn sporeni pro syna. Po rodicovske se synem jsem nechala celou castku nasetreneho rodicovskeho prispevku na ucte (cervene konto), ale protoze cekame druhe a chtela bych mit volne to konto kvuli dalsimu rodicaku. Chtela bych nejake sporeni kam bych pouze vlozila celou castku a nemusela uz mesicne platit. Vsude mi rekli, ze bych musela mesicne posilat coz se mi nechce delit 200tis. a hlavne jak se znam mela bych v tom bordel 😞 Existuje tedy nejake konto, na ktere bych v naresila? Moc dekuji za rady 🙂

barchen
1. kvě 2018

@kacihruba Pokud myslis klasicky sporici ucet, tak par jich existuje, kam ulozis jednorazovou castku a nechas lezet, napr. Airbank. Uroceni sice nic moc jako vsude ale bez poplatku a jinych podminek.

letadylkokane
1. kvě 2018

@kacihruba nestalo by za to, abyste spis penize rozumne, ale fakt rozumne investovali pro synovu budoucnost? Koupe pozemku, zlato... Neco, co ma hodnotu a neztrati ji to. Protoze pokud budes mit penize roky zamcene na uctu, inflace s jejich hodnotou hodne zamava.

soleilll
1. kvě 2018

@kacihruba Nevím, jestli jsem dotaz pochopila správně, ale chceš uložit nějakou sumu, několik let na ni nesahat a ideálně ji i zhodnotit? Pak buď výše zmíněný spořící účet, na který můžeš průběžně šahat (peníze máš asi do 2 prac. dnů), ale úroky ti sotva pokryjí inflaci. Mám zkušenost s ING kontem, ale nabízí ho skoro každá banka - stačí si srovnat úrokové sazby.
Pro delší dobu je vhodné uložit peníze na termínovaný vklad, tam jsou úroky vyšší, ale hned na začátku si zvolíš interval, kdy na ně můžeš - třeba rok, 3, 5, 10. Opět stačí projet srovnávače.
Tyhle dvě varianty jsou bez poplatků.
Pokud chceš, aby ti peníze neztrácely hodnotu, ale ideálně i něco vydělaly, poohlídni se po vhodné investici. Můžou to být dluhopisy (garantvaný výnos, státní jsou bezrizikové), investiční fondy nebo akcie. Třeba uvedená ING to má dobře propracované i pro laiky, ale za většinu investic se platí nějaký vstupní nebo průběžný poplatek.
Zlato je prý taky dobrá investice, ale nevím, jestli někdo chce mít doma v šuflíku cihličku za čtvrt mega a za uskladnění v sejfu se platí. Navíc ten výnos není krátkodobě nijak oslnivý, možná tak v horizontu desítek let.
Na pořízení nemovitosti (pozemku, bytu) asi finance nemáš, takže to bych s malými dětmi neřešila. Musela by ses dobře orientovat v cenách nemovitostí a místních poměrech a taky je to dost starostí (třeba mít byt, udržovat ho, pronajímat). Určitě je dobrá investice do vlastní nemovitosti - tu jednou děti zdědí.

re_barbora
1. kvě 2018

Ja mam stavebko u lisky.. je tam statni podpora az 2000,- rocne a ty penize tam muzes poslat vsechny naraz a o nic se nestarat a oni se ti budou urocit a pripisovat se tam ta podpora

ajja87
1. kvě 2018

My založili vkladní knížku,sice na to do osmnacti nemůžeme sahnout,ale jsou to přeci jen penize dítěte,tak ať si s nimi potom naloží po svem.přijde nám to lepší než nějaké stavebko,kde platíš nehorázné poplatky.

kacihruba
autor
1. kvě 2018

@soleilll Tak my s manzelem mame dum a ja zdedila byt takze nechceme porizovat byt atd.. To jednou deti zdedi. Spis jsme mysleli az od nas budou chtit odejit za vlastnim tak jim dam nasporene penize. Samozrejme nam jde o zzhodnoceni, ale proto jsem rodicovsky prispevek u prvniho syna nepouzivala a tak to planuji i u druheho. Juknu se na ten terminovany vklad ;) moc dekuji

zuzangel
1. kvě 2018

@re_barbora @kacihruba stavebko u lisky uz nikdy, poplatky jsou silene ... a kdyz chcete penize vybrat myslim do 6let od zalozeni tak statni podporu musite vratit ... a kdyz ucet pak chcete zrusit a k penezum se vubec dostat, tak pocitejte minimalne 4 az 5 mesicu nez vam je poslou

@kacihruba

pavla555
1. kvě 2018

Ja bych sla asi do nejakeho kapitaloveho pojisteni. Tam jestli se nepletu muzes kdykoliv vlozit jednirazove penize, ale asi tam bude i mesicni platba, ale jim by asi nevadila platba 1x za rok. Predpokladam, ze kdyz chces detem takto sporit, ze je mas asi i pojistene.

berenika39
1. kvě 2018

@ajja87 to je právě to , o čem se výše píše. peníze za tu dobu budou mít už úplně jinou hodnotu - resp. vy tam naspořítě třeba půl mega, ale v tudobu si za půl mega koupí třeba malé staré auto.....prostě peníze jako takové nejde šetřit hodně do budoucna - inflace, euro, to všechno z nich udělá pár šupů....

@kachiruba s perspektivou dlouhých let dopředu je lepší peníze do něčeho investovat.....

@kacihruba

re_barbora
1. kvě 2018

@zuzangel no jasne, smlouva je na 6 let, ale vzhledem k tomu ze je to pro dite, tak si myslim ze akorat a stejne to muze vybrat jen to dite a ne rodice.. a hlavne se mi treba libi otaceni smlouvy - po tech 6ti letech cast vybrat a zbytek dat na novou smlouvu a zase cerpat tu podporu.

berenika39
1. kvě 2018

@re_barbora dítě nic moc nemůže, zákonný zástupce může...

re_barbora
1. kvě 2018

@berenika39 pokud je smlouva na dite, tak ani zakonny zastupce nemuze penize vybrat driv nez po tech 6ti letech. Muselo by to jit pres opatrovnicky soud a dolozit ze se penize pouziji treba na novy pokojicek

berenika39
1. kvě 2018

@re_barbora no vždyť. odejít můžeš kdykoliv, vrátíš podporu, stavíš se jednou u soudu a máš všechny peníze, které sis naspořila hned. doložit nic nemusíš, stačí u soudu pod přísaho, že budeš mluvit pravdu, nic než pravdu, říci, na co spoření použiješ.

re_barbora
1. kvě 2018

@berenika39 jo tak, no mne bylo receno ze to musim dolozit prave.

marion2017
1. kvě 2018

@soleilll tak termínované vklady/ úcty jsou již snad out of topic a spořící úcty, pokud člověk chce mít peníze likvidní jsou ještě jakž takž, ale je třeba vybírat a sledovat situaci. Zrovna ten ING ma ted 0,5% což je šílené málo-AB ma alespoň 1% a Moneta měla 3, ale tahle akce bude tuším v 07/18 končit. Ty stavebka asi OK, ale peníze nejsou likvidni, podpora jen 2 tis a pozor na poplatky. Jinak nějaká pojištění, fondy apod-to je tahání peněz z lidi. Investice jsou pro lidi, kteří neví co s penězi, tam platí, čím méně jste konzervativní, tím více můžete vydělat, tím pádem ale i o peníze přijít; hodně konzervativní/opatrní zase vydělají pouze strašně málo. Také se pro zisk uvažuje delší časový horizont. Jediný smysl dle me měly vždy nemovitosti, ale v tuto chvíli opravdu neni ideální čas pro nákup, jak někdo radil výše a navíc se jedna pouze o cca 220 tis, za což se dnes nekoupí ani garáž...

soleilll
2. kvě 2018

@marion2017 Psala jsem jen, že termínované vklady jsou obecně trochu víc úročené, než spořící účty. ING mám (už mnoho let), ale nikomu ho nevnucuju, i proto jsem zmínila, že je potřeba to porovnat - srovnávačů je plnej web, např. https://www.usetreno.cz/sporici-ucty/ Tazatelka se jeví jako velmi opatrná investrorka, proto jsem tím začala. Osobně používám na uložení, pravidelné investování a zužitkování peněz ING fondy, kde se výnos pohybuje průměrně kolem 7% ročně, ale není to nástroj zdaleka pro každého.
Souhlasím, že investiční pojištění je čistá zlodějina - pojištění je rozhodně výborný produkt (hlavně pro rodiče dětí, méně už pro děti samotné), ale investování je samostatná kapitola.
Stavební spořitelny se tváří velmi výhodně, ale po odečtení poplatků to taky tak slavné není, viz http://www.stavebky.cz/stavebni-sporeni-sporici... Každopádně je to výnos garantovaný a jištěný, což mnohé konzervativní investory může oslovit.

ceriii
2. kvě 2018

@soleilll Velmi erudovaný názor, máte můj obdiv 🙂

soleilll
2. kvě 2018

@ceriii Díky, ale jsem naprostý laik. Jen uživatel. 🙂

barchen
2. kvě 2018

@soleilll Ja mam s ING fondy spatnou zkusenost. Resp. takhle, jednou zadne zuroceni a kdyz jsem tomu dala jeste druhou sanci, tak dokonce ztrata a na penize jsem nesahla 5 let. A to nejsem zadny financni negramota, naopak, takze ted tomu uz neduveruji.

zuzineckah
2. kvě 2018

Máme Conseq, běžné spořící úcty jsou k ničemu

marion2017
2. kvě 2018

@soleilll mne bohužel Vás příspěvek nepřijde ani trochu erudovany a trvám na tom, ze termináky jsou out of topic. Ty byly in před 8 a více lety. S ohledem na spořící úcty, které začaly byt lépe úročeny, ztratily jaksi smysl. Nebo Vám přijde, ze úrok z něho 0,01 (což je teď standard) je optimální? Každy sporák Vám dá alespoň 1%, když hledáte, dá se dostat třeba na 3. Neni to žádná hitparáda, ale lepší než mít na bezaku, s tím, ze já mám 3000+ na 100 tis ročně a neplatí žádné poplatky. Jelikož potřebuji mít peníze likvidni, je topro me fajn. Investovat opravdu ne, již jsem vysvětlovala výše (tedy krom nemovitostí)..

mariti
2. kvě 2018

@marion2017 a kde mas prosimte 3%, to by me zajimalo.

soleilll
3. kvě 2018

@marion2017 Nikomu svůj názor nevnucuju, jen jsem napsala svou zkušenost. Každý, ať si najde, co mu vyhovuje. Jen jsem vyjmenovala možnosti.
@barchen Já dlouhodobě investuju do více fondů, podle jejich výnosu je kupuju nebo prodávám. Taky se mi stalo, že jeden se pohyboval tak na úrovni -0,5 až +0,5% - ten mi opravdu nepřišel zajímavý, tak jsem ho prodala. Ale v prvních letech měl i 3%. Šlo o jeden z velmi opatrných. Mám peníze rozložené na více fondech, dnes momentálně průměrně +7,3% ročně (5,93-8,17%, ale byly i na 24%). Mně to tak vyhovuje a kolísání mi až tak nevadí, klidně počkám, až to zase vyleze.

barchen
3. kvě 2018

@soleilll taky jsem to mela rozlozene ve vice. A je to pres 15 let, co jsem s tim zacala. Ale finalni investovana castka skoncila tak, jak jsem psala.

marion2017
3. kvě 2018

@soleilll reagovala jsem na zavádějící informací stran terminaku, aby zakladatelka či jini věděli a neudělali blbost v tomto smyslu.Tedy polopaticky: pokud má dotyčna cca 200K, tak na terminaku by měla při současných sazbách 0.01%pa 20 Kč rocne...Na sporáku by měla při běžném 1% alespon 2000, coz je ok, nato, že nechceme peníze nikde dekorovat a mají zůstat likvidní. Pokud by si dala práci a našla např. 3%, které mam ja, mela by rázem 6000,což je fajn, pokud srovnám stavebka,kde musí být peníze několik let a zaplatíte další peníze na poplatky.

marion2017
3. kvě 2018

@marion2017 ne dekorovat-DEPONOVAT.

marion2017
3. kvě 2018

@mariti proste 😊. Mam Moneta, myslím že Tom Ucet, peníze tam jsou už cca 1.5 roku. Ale tuším v 07/18 bude akce končit. Tyto peníze dámě na umor hypo a menší rezervu Máme na Airbanku,kde je pouze 1%. Dale se porozhlednu az v srpnu, zda budou akce a peníze budeme posílat tam, kde to bude výhodnější. Na svem běžném účtu jsem mela donedávna 2%.