Zdravím vás, ráda bych požádala o radu ohledně výše RP. Našemu prckovi budou v květnu 2 roky. Když jsem nastupovala na RD a volila si výši RP, nastavila jsem si tehdy výši 13 tis. měsíčně a RP bych tak měla dobrat na podzim tohoto roku. Už nyní ale vím, že chci určitě zůstat doma s dítětem do 3 let věku, tzn. být zhruba půl roku bez příspěvku. To nepředstavuje zase až takový problém, máme nějakou rezervu, mám možnost přivýdělku na DPP, manželovi se navíc od doby mého nástupu na RD zvýšil příjem, zvládli bychom to. Mám teď však trochu dilema, zda si nesnížit výši RP tak, aby mi až do těch 3 let věku dítěte chodila alespoň nějaká částka. Rádi bychom totiž počali druhé dítko a nejsem si jistá, zda to nějak ovlivní výši mateřské? Ta se bude také vypočítávat z mého posledního platu a to, že budu půl roku bez příspěvku nebude mít žádný vliv? Také nevím, za jak dlouho po žádosti ta změna výše RP skutečně proběhne? Navíc si říkám, co když se zadaří dříve a já tam zase hned poběžím, že to potřebuji dobrat a budu to znovu narychlo měnit?
@bumblebumble nevím jak mateřskou, ale změnu jsem sla provést v půlce března a prý mi hned za březen přijde ta nová částka 🙂
@bumblebumble Rodičovský příspěvek ti nepropadne, pokud alespoň jeden z rodičů pracuje. Minimální částka kterou můžeš měsíčně dostávat je 50kč. Maximální je odvislá od výše mateřské. Změnu můžeš provést co tři měsíce, platnost je hned od toho měsíce, kdy tu změnu provedeš. Mateřská se vypočítává z výplaty, co ti chodila v práci. Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak pokud se nepletu, máš nárok na mateřskou stejnou jako v prvním těhotenství. Pokud už smlouvu nemáš, tak myslím nebudeš čerpat mateřskou ale nastoupí a na novou rodičovskou. Kdybys otěhotněla a nestihla vybrat celý RP na první dítě, tak si o zbytek zajdeš zažádat po porodu spolu s rodným listem nově narozeného.
Výši můžete měnit i dopisem tuším, myslím že jsem to tak dělala. Každé tři měsíce. Zkuste a uvidíte jestli z toho vyžijete. Když ne, tak to zase za tři měsíce změníte 👍
Moc všem děkuji za reakce, jste skvělé, moc jste mi pomohly!
@bumblebumble Mateřskou to neovlivní, výši RP lze měnit každé 3 měsíce a vyřízení je rychlé, nastaví to od dalšího měsíce po návštěvě ÚP. Aktuálně se případně nevyčerpaná část příspěvku doplácí, pokud alespoň jesen z rodičů pracuje.