Krásný den přeji 🙂
Absolutně nerozumím papírování a všem věcem, které se týkají těhotenství, tak jsem se přišla poradit sem .... na internetu nalézám informace, které jsou někdy v rozporu.
Mám smlouvu na dobu určitou (do 31. 8. 2019).
Termín porodu mám v polovině listopadu.
Co mohu dělat v době (cca 3 týdny) mezi tím, kdy skončí smlouva a než budu moci pobírat mateřskou dovolenou? Četla jsem, že pokud nastoupím na úřad práce, tak již na MD nebudu mít nárok. K tomu ochranná lhůta ... vůbec tomu nerozumím.
Moc prosím o radu 🙂 Budu vděčná 🙂
Děkuji, Thea
@theuska29 Myslim,že splňuješ podmínky pro nárok na mateřskou. 180 dní, 270 odpracovaných - nevím jak to přesně je. Pokud ti končí smlouva 31.8 a rodíš listopad a smlouvu ti neprodlouží...místo ÚP bych šla na neschopenku třeba 1.8 byla v prac.neschopnosti do mateřské. Pracovní smlouva ti skončí, ale korunky budou od státu a mateřska taky. Dle teda toho jak to chápu já dle googlu 😉
K ochranne lhute uz tu bylo psano a po dobu tech tri tydnu je jeste moznost jit na neschopenku pred tim nez skončí smlouva.
@marcellkaks neschopenka na skončení pracovního poměru? Hm, hustý
Půjdeš na pracak. Mateřskou ti to nijak neovlivní, právě proto, že budeš v té ochranné lhůtě. Jsem teď v úplně stejně situaci, v práci do konce dubna, nástup na mateřskou na začátku července.
A nevím, proč ti radí neschopenku, budeš omezena vychazkami. Tím, že ti konci smlouva, máš nárok na ta nejvyšší procenta podpory, takže bez peněz nebudeš.
Moc Všem děkuji za rady, pomoc 🙂
A co ochranná lhůta ?Ukončit smlouvu asi můžou , ale páč stíháš těch 180 dní tak podle mě budeš normálně nárok na mateřskou mít a pokud si rok makala , tak máš nárok i na rodicak😊 , jestli se musíš , nemáš hlásit na UP nevím .Ale když jim tam cinknes poradí ti