Ahoj všichni,
mám takový “problém”. S přítelem jsme se začali snažit o miminko s tím, že to nebudeme hrotit a necháme tomu volný průběh. No ale stalo se hned napoprvé, pozitivní testy a teď se budu objednávat k lékaři. Samozřejmě jsme moc šťastní.
Problém ale je, že pracuji ve firmě, kde jsem měla dostat letos v únoru smlouvu na dobu neurčitou (po roce). Jenže otěhotněla kolegyně, která nastupovala se mnou a zaměstnavatel mi dal opět, bez důvodu, smlouvu na dobu určitou. Tzn. že smlouva mi bude končit 28/02/2023, to už na mně bude vidět a maskovat asi nemá cenu…bojím se, že mi smlouvu neprodlouží. Budu mít vůbec nárok na mateřskou, když termín porodu je teoreticky konec dubna/začátek května?
@majena39 děkuji moc za rychlou odpověď😇
A nevíš ještě náhodou - pokud by mi smlouvu (jak předpokládám) neprodloužili a já si zařídila před koncem smlouvy pracovní neschopnost, tak pracovní poměr i přesto skončí 28/2/2023 a nebo jsem v ochranné lhůtě do té doby, než nastoupím na mateřskou?
@marketav94 ochranná lhůta je stejně dlouhá jako délka posledního zaměstnání. Pokud jsi tam celej rok, nemáš co řešit 😊 budeš mit maximální ochranou lhůtu a na MD se stejně nastupuje 6-8 týdnu před porodem. To ti vyjde krásně 🙂
@marketav94 pracovni pomer na dobu urcitou konci v dany den bez ohledu na cokoli.
@konidana ano, ale existují ochranné lhůty…takže jsem vlastně v pohodě, co se tyče peněz.
@marketav94 ano ochranna lhuta na to , ze i za urcitou promennou dobu po ukonceni pp dostanes materskou nebo nemocenskou, ale ukonceni prac.pomeru neodsune.
@majena39 mohla bych se taky zeptat? Snad nevadí, že se tu vetřu 😁 mě končí smlouva v listopadu (na rok), to cca vychází, že v listopadu budu ve 3. měsíci , kdy už bych měla s pravdou ven. Jenže mám to říct před podepsáním smlouvy nebo až potom? Nechci být za potvoru, ale zase nechci být bez práce...
@lucina90 To je na tobě 🤷🏻♀️ já bych to řekla předem, mám ráda upřímnost, otevřenost a fair play 😉
@honatko092 to já taky, jen ale nechci být bez práce
Nárok mít budeš, akorát u dalšího dítěte, pokud mezi nimi nenastoupis do prace, už mateřskou nedostaneš. Od konce pracovního poměru máš ochranou lhůtu 180 dní, během které musíš na md nastoupit a to v pohodě stíháš 🙂
@lucina90 Tak to jsme na tom stejně. Já včera volala i přímo na ČSSZ a vše mi bylo potvrzeno tak, jak psaly výše holky 😉
@marketav94 budeš. Ale s druhým dítětem případně potom ne, protože už nebudeš zaměstnaná. Leda bys šla mezitím do práce pak zas 🙂