Smlouva na dobu určitou a mateřská. Budu mít nárok na mateřskou?

marketav94
29. srp 2022

Ahoj všichni,
mám takový “problém”. S přítelem jsme se začali snažit o miminko s tím, že to nebudeme hrotit a necháme tomu volný průběh. No ale stalo se hned napoprvé, pozitivní testy a teď se budu objednávat k lékaři. Samozřejmě jsme moc šťastní.
Problém ale je, že pracuji ve firmě, kde jsem měla dostat letos v únoru smlouvu na dobu neurčitou (po roce). Jenže otěhotněla kolegyně, která nastupovala se mnou a zaměstnavatel mi dal opět, bez důvodu, smlouvu na dobu určitou. Tzn. že smlouva mi bude končit 28/02/2023, to už na mně bude vidět a maskovat asi nemá cenu…bojím se, že mi smlouvu neprodlouží. Budu mít vůbec nárok na mateřskou, když termín porodu je teoreticky konec dubna/začátek května?

majena39
29. srp 2022

@marketav94 budeš. Ale s druhým dítětem případně potom ne, protože už nebudeš zaměstnaná. Leda bys šla mezitím do práce pak zas 🙂

marketav94
autor
29. srp 2022

@majena39 děkuji moc za rychlou odpověď😇
A nevíš ještě náhodou - pokud by mi smlouvu (jak předpokládám) neprodloužili a já si zařídila před koncem smlouvy pracovní neschopnost, tak pracovní poměr i přesto skončí 28/2/2023 a nebo jsem v ochranné lhůtě do té doby, než nastoupím na mateřskou?

majena39
29. srp 2022

@marketav94 ochranná lhůta je stejně dlouhá jako délka posledního zaměstnání. Pokud jsi tam celej rok, nemáš co řešit 😊 budeš mit maximální ochranou lhůtu a na MD se stejně nastupuje 6-8 týdnu před porodem. To ti vyjde krásně 🙂

konidana
30. srp 2022

@marketav94 pracovni pomer na dobu urcitou konci v dany den bez ohledu na cokoli.

marketav94
autor
30. srp 2022

@konidana ano, ale existují ochranné lhůty…takže jsem vlastně v pohodě, co se tyče peněz.

konidana
30. srp 2022

@marketav94 ano ochranna lhuta na to , ze i za urcitou promennou dobu po ukonceni pp dostanes materskou nebo nemocenskou, ale ukonceni prac.pomeru neodsune.

lucina90
30. srp 2022

@majena39 mohla bych se taky zeptat? Snad nevadí, že se tu vetřu 😁 mě končí smlouva v listopadu (na rok), to cca vychází, že v listopadu budu ve 3. měsíci , kdy už bych měla s pravdou ven. Jenže mám to říct před podepsáním smlouvy nebo až potom? Nechci být za potvoru, ale zase nechci být bez práce...

honatko092
30. srp 2022

@lucina90 To je na tobě 🤷🏻‍♀️ já bych to řekla předem, mám ráda upřímnost, otevřenost a fair play 😉

lucina90
30. srp 2022

@honatko092 to já taky, jen ale nechci být bez práce

konidana
30. srp 2022

@lucina90 jestli by ses vesla do ochranne lhuty, tak je to ve vysledku asi jedno. Bud skoncis ted v listopadu a budes na pracaku ( nebo si najdes brigadu) nebo dalsi smlouva skonci v listopadu za rok. Nebo se muzes domluvit treba na smlouve jenom jeste na pul roku....

krisstina93
30. srp 2022

Nárok mít budeš, akorát u dalšího dítěte, pokud mezi nimi nenastoupis do prace, už mateřskou nedostaneš. Od konce pracovního poměru máš ochranou lhůtu 180 dní, během které musíš na md nastoupit a to v pohodě stíháš 🙂

lucina90
30. srp 2022

@konidana to je otázka, asi nějak těsně.. nástup na mateřskou je 13.3.-27.3...byl by to tedy prosinec, leden, únor, březen. To by vyšlo na mateřskou, že?

majena39
30. srp 2022

@lucina90 ano, do ochranné lhůty se vejdes. Akorát na pracáku ti budou samozřejmě hledat práci... Třeba by ti ve tvoji práci další smlouvu dali, pokud děláš něco co těhotná dělat může. I finančně bys na tom byla líp než na pracáku 🙂

lucina90
30. srp 2022

@majena39 určitě bych chtěla v práci zůstat a ne být na pracáku..jenže to vychází tak blbě zrovna 😏 řeknu to po 1.screeningu a uvidíme, buď mi smlouvu prodlouží nebo ne🤷

majena39
30. srp 2022

@lucina90 přesně tak. Případně i kdybys třeba kvůli zdravotnímu stavu dostala neschopenku což není tak výjimečné tak na ni můžeš být až do mateřské i kdyby ti smlouva skončila. Tak snad to dopadne co nejlip 🙏 Ale o mateřskou nepřijdeš 🙂

lucina90
30. srp 2022

@majena39 s prvním jsem byla doma až od 6.mesice, ale zbytečně jít na neschopenku nechci. Tak uvidíme jak to dopadne 😊 aspoň, že mateřská je jistá

lucina90
30. srp 2022

@majena39 ještě vlastně, musím na pracák, když mám ještě i brigádu, DPP? To mi ani podporu nedají že, akorát bych si s nimi musela domluvit odvody na zdrav.a soc.?

majena39
30. srp 2022

@lucina90 jee. Tak tohle úplně už nevím jak je to s DPP... Snad se ozve někdo znalejsi 🙂

lucina90
30. srp 2022

@majena39 i tak děkuji. Já se v tomhle vůbec neorientuji 🙈

marketav94
autor
31. srp 2022

@lucina90 Tak to jsme na tom stejně. Já včera volala i přímo na ČSSZ a vše mi bylo potvrzeno tak, jak psaly výše holky 😉