Ahojte som slovenka,pracujem v CR ,cakame miminko🙂 som na marodke akurat,mam narok na matersku?
Ahoj, tu máš podobné info k materskej http://socialni-davky-2014.eu/materska-2014/. Je to na rok 2014, ale pokiaľ viem, nič sa ani tento rok nemenilo
zmluvu mam od roku 2013 od novembra,minuly rok predlzovana na rok🙂a na pnke som od januara tohto roku a budem uz pn az do konca🙂
aj marodka pocas zamestnania je povazovana za zamestnanie, takze urcite mas odpracovane dostatok. Narok na matersku mas na 100%, akurat ked si teda na marodke, tak Ti materska zacne 8 tyzdnov pred terminim porodu. Keby nie si na marodke, tak si mozes vybrat, ci nastupujes na matersku 6 alebo 8 tyzdnov pred, ale toto Ti je teda jedno. Len potom je uz otazne, z coho sa pocita ta materska.. ale urcite ju dostanes 😉
tak to by bolo fajn🙂 a este otazka ze ak teda mi vyjde ta materska tak moja pracovna zmluva konci 31.10.2015. a to mi aj skonci materska teda? bo ako so mnou ukoncia pracovnu zmluvu tak tym padom sa mmi zrusi aj ceska poistovna a budem musiet sa nahlasit na svk,a budem po materskej ziadat o rodicovske aj na svk....
potom sa nahlasis na socialku a budes aj nadalej poistena v cr, budes mat aj rodicovsky z cr len budes musiet preukazat ze babo tu ma dr
nie nie, matersku budes dostavat normalne, to ti neskonci 31.10.2015. Celkom Ti to dobre vyslo, ze Ti konci pracovna zmluva az po nastupe na matersku. Takto do detail to uz neviem, ale materska sa pocita z odpracovaneho, takze by si ju mala mat celu. Ja si myslim, ze ked Ti skonci zmluva, tak by bola blbost sa hlasit na SK. Normalne sa zaregistrujes na urad prace v CR, tym padom urad prace za Teba plati socialne a zdravotne, takze stale narok na matersku mas tu a aj na rodicovske. Ci planujes sa odstahovat?
uff🙂 to bude este narocne vsetko kym povybavujem🙂 ja nebyvam v CR,ja som len dochadzala do prace🙂ale zas som aj citala ze ked si na materskej tak ta nezaeviduju na urade prace tak ja som s toho blbec🙂
tak toto som nasala... Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou skončí, bez ohledu na mateřskou dovolenou zaměstnance, sjednaným dnem. Zaměstnankyně, které takto pracovní poměr skončil pak může využít tzv. ochrannou lhůtu pro dávky nemocenského pojištění, peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou, a po tuto dobu pobírat dávky jako by její pracovní poměr stále trval. Ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství u zaměstnankyně, jejíž pracovní poměr zanikl v době těhotenství, je tolik kalendářních dnů, kolik činilo její poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů. Podmínkou je také účast na nemocenském pojištění po dobu alespoň 270 dnů v posledních dvou letech.
takze ziadne registrovanie na urad prace.. proste budes normalne dostavat matersku a rodicak ako keby si bola zamestnana.. ked vyprsi, je na Tebe, ci sa nahlasis na SK, alebo zostanes registrovana v CR na urade prace, pripadne co dalej.. 😉
tak to ma celkom aj potesilo🙂 dakujem za informacie🙂
Ahojte, mam nejak podobny pripad. Prosim tiez o radu.Mam trvaly pobyt v SR, ale momentalne pracujem v CR. Na matersku nastupujem par dni pred ukoncenym zmluvy. Byvat chcem ostat v CR, kedze manzel tu pracuje, len rodit chcem ist na Slovensku.
Ak som dobre rozumela, zdravotna mi bude aj nadalej platena v CR, aj ked som obcan SR a nebudem zamestnana? Musim to ist nejak hlasit na zdravotnu, ze uz nepracujem, ci staci ist na socialnu poist.(Českú správu sociálneho zabezpečenia ) a nahlasit to tam a oni to uz poslu dalej na zdravotnu?
@mahuliena1 @dadka91 kočky, aby ste sa mohli hlásiť na ÚP musíte mať v Čechách aspoň prechodný pobyt. Ak ho máte na Sk musíte sa nahlásit na úrad práce tam
prechodny pobyt v CR mam. Takze ak mi skonci zmluva pocas materskej nadalej mi bude platena zdravotka v CR aj ked uz nebudem zamestnana? Dobre som to pochopila?
@mahuliena1 Áno, ak sa nahlásiš v ČR na úrad práce. Je k tomu potreba niekoľko papierov-zájdi si na Up, tam ti dajú všetky formuláre a povedia, aké kópie budú potrebovať zo zamestnania
a to sa musim hlasit na UP v CR aj ked prechadzam zo zamestnania na matersku?
Ahoj, aj ja za dve týždne budem nastupovat na matersku, ak ste na marodke tak sa na matersku nastupuje 6 týždnou pred termínom a nie 8 ako tu bolo spomínané, ak budete na materskej a na rodičovskej, tak urad práce vás nezaeviduje.... Materska po ukončení pracovnej zmluvy vám neskončí, aj mne bude končit pracovná zmluva a bola som sa na to pýtat na zdravotnej pojistovni a povedali mi že len donesiem potvrdenie zo sociálky že poberám matersku a normálne mi bude dalej platiti zdravotku štát. A ked prestupíte na rodičovsku a máte manžela, tak na zdravotnej vás len naviažu na mnažela ako nezaopatrenu manželku, donesiete zase potvrdenie že poberáte rodičovsky príspevok a dalej vám bude platit zdravotku štát...
a s dochodkovym poistenim to je potom ako? Pretoze aspon tak viem, ze ak matersku nahlasuje zamestnavatel na socialnu, tak stat ju plati automaticky, treba sa nahlasovat az ked sa ide na RD. Ja sa mam ist potom prihlasit v ten den, ked mi skonci zmluva ci mi to bude platit dalej?
ahoj,mam podobny dotaz. som slovenka pracujuca 3.rok v cr- prechodny pobyt tu ale nemam. chceme si ho nahlasit teraz lebo sme kupili dom. mam pracovnu zmluvu na dobu neurcitu,na matersku by som mala nastupit koncom ledna. niekde som citala ze je potrebny trvaly pobyt. je to teda blbost staci ak som riadne zamestnana? pocula som aj o infolinke kde zodpovedaju na vsetky otazky ohladom materskej a rodicovskej. neviete nahodou niektora cislo?
dakujem vam 🙂
Ahoj, na uznanie materskej nepotrebujes mat pobyt v CR. Ale potom na poberanie rodicovskeho je potrebny aspon prechodny, trvaly nemusi byt.
Kontakty na call centra mas na tejto stranke: http://www.cssz.cz/cz/kontakty
@mahuliena1 dakujem 🙂
skúšam aj tu:
zo SVK som sa do ČR presťahovala ešte jako študentka v roku 2013.
Od 04/2015 som v ČR zamestnaná a tým pádom sú mi tu platené odvody do zdravotky a sociálky.
Mám pracovnú zmluvu na dobu určitú, a to do 10/2018.
Ak by som otehotnela ešte pred ukončením pracovného pomeru, a po jeho ukončení sa presťahovala na Slovensko, budem mať nárok na českú materskú? Pretože po ukončení pracovného pomeru a presťahovaní sa na SVK by som sa pochopiteľne hlásila do slovenskej sociálnej poisťovne.
Ide mi len o to, aby mi niekto vysvetlil, či by tie odvody nemalé čo mi tu strhávajú zo mzdy pôjdu rovno do "kanálu", alebo ich aj niekedy v podobe materskej uvidím...
ďakujem za každú info
mas stale narok na matersku, ak si tu normalne zamestnana a mas odpracovany nejaky ten cas, tak nie je dovod, preco by si matersku nemala dostavat. 😉 Ale chcelo by to asi viac informacii, aby sa Ti dalo lepsie poradit. Ako dlho si v CR, ako dlho si zamestnana a ako dlho na marodke? Budes na marodke do konca tehotenstva? atd.. 🙂