Šel by prodloužit rodičovský příspěvek?

vera20
23. kvě 2017

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak je to s rodičovským příspěvkem na druhé dítě, plánuju druhé dítě, chtěla bych otěhotnět v ted v září a tím pádem bych měla rodit v červnu(cca) a má otázka zní - RP bych měla pobírat do 3 let věku dítěte,což znamená že by mi končil v tom červnu, ale šlo by to aby mi končila o 3 měsíce déle? V září? Díky za rady

xpila
23. kvě 2017

@vera20 RP nebo RD?

astyna
23. kvě 2017

co znamená déle? jako později? tak si to běž snížit a tím pádem rozdělit do více měsíců...

vera20
autor
23. kvě 2017

@xpila takhle: do práce tak jako tak bych se nevracela, chci si najít jinou. Ale moje predstava je takova, že kdybych otěhotněla ted v září a rodila bych v cervnu tak bych chtěla abych byla na rodičovské NÉ do června ale do zaří. A samozřejmě abych to do toho září měla i zaplacené. Takže bych chtěla být na rodičovské s rodičovským příspěvkem 3roky a 3 měsíce. Zda to tak jde?

vera20
autor
23. kvě 2017

@astyna ted si snizovat nic nechci, zatím jsem na rd s jedním a chci to řešit až na druhé, které mam v planu na zíří.

j.a.n.i
23. kvě 2017

@vera20 Rodičovská dovolená může být maximálně do 3. narozenin dítěte, déle to nejde. Takže pak buď musíš nastoupit zpět do práce, dohodnout si neplacené volno, dohodnout se na ukončení pracovního pomeru dohodou nebo dát včas výpověď, aby stihla uplynout výpovědní lhůta.
Rodičovský příspěvek si klidně prohloužit můžeš.

astyna
23. kvě 2017

@vera20

jo ty ještě nejsi těhotná...já jsem myslela, že už jsi :D takže takové jen co by kdyby...jak píše @j.a.n.i

vera20
autor
23. kvě 2017

@j.a.n.i takze jestli to dobře chápu, dnem 3.narozenin mi skončí rd, ale rp budu mit do září, tím padem budu muset do práce a rict jim tam že nastoupím až v zarí. a oni bud s tim souhlasit budou a kdyz nebudou tak dam vypoved?

vera20
autor
23. kvě 2017

@astyna přesně, zatím co by kdyby..🙂

vera20
autor
23. kvě 2017

a ještě mě zajíma, kdybych si dala rd na 4 roky, jak to funguje se zaměstnáním, když zamestnavatel drží místo pouze na 3 roky?

xpila
23. kvě 2017

@vera20 RD na 4 roky neexistuje, RD je max. do 3 let věku dítěte. 4. rok se žádá o neplacené volno, ale to je zcela na zaměstnavateli, jestli ti ho povolí nebo ne.

vera20
autor
23. kvě 2017

@xpila aha, takze kdyz bych chtela na 4 roky tak jako tak si musim zazadat o neplacene volno, takže je uplne jedno jestli si chci žadat o 1 rok nebo 3 měsíce-postup je stejnej

xpila
23. kvě 2017

@vera20 Ano, přesně tak.

blahova_andrea
23. kvě 2017

@xpila prosím můžu mít taky dotaz? vypadá to, že s neplaceným volnem mi nebude vyhověno, tak zvažuji další možnosti. pokud v práci tedy skončím (ať už dohodou nebo výpovědí), tak co dál? mám se hlásit na úp kvůli podpoře a zároveň být ještě na rp nebo mi podporu v případě, že nenajdu pak včas práci dají klidně i po dobrání rp? nevím, jestli je tam nějaká lhůta od skončení PP. lze vůbec pobírat zároveň rp i podporu? 😅 hlavně mě ale zajímá, jak je to v případě, že doberu rp, nebudu mít práci a nahlásím se na pojišťovnu jako matka pečující o děti. jak je to potom třeba s brigádami, pokud by se mi podařilo pak umístit děti do školky? mohu si jako matka v domácnosti přivydělávat nebo prostě buď jsem jen doma a nebo jen na plno pracuji? díky

xpila
23. kvě 2017

@blahova_andrea Na ÚP se můžeš přihlásit kdykoliv. Pokud neodpracuješ ani den, tak se ti stejně počítá z národního průměru, takže tam žádná lhůta není.
Kdybys byla nahlášena na zdravotní pojišťovnu, tak si můžeš přivydělat pouze omezeně - a to tak, aby se za tebe neodvádělo pojištění (takže DPP do 10 tis. měsíčně, DPČ do 2500 Kč a pracovní poměr nejde vůbec). A samozřejmě je i omezení na školku (max. 4 hodiny denně).

blahova_andrea
23. kvě 2017

@xpila já vím, že je tam jen ten průměr, takže nic moc. spíš mi jde o to, že když se nahlásím třeba až za rok, tak jestli dostanu zas aspoň ten průměr a nebo už nedostanu vůbec nic.
díky. to s tou školkou jsem si právě nebyla jistá. a to dokládám jak...kolik tam to dítě strávilo času? to mi potvrdí nějaký formulář ve školce? brigády mívám na dpp a víc jak 10 ne, tak tam bych se vešla. já bych si ideálně ráda našla klasický částečný úvazek, abych toto nemusela řešit, ale kdo ví jestli někde pochodím :-/

xpila
23. kvě 2017

@blahova_andrea Pojišťovna si to může ve školce ověřit, někde chtějí i potvrzení.

j.a.n.i
23. kvě 2017

@xpila Jde pracovat i na pracovní poměr, tam problém není.

blahova_andrea
23. kvě 2017

@j.a.n.i při tom vedení jako matka pečující o děti? takže omezuje jen ta školková docházka?

j.a.n.i
23. kvě 2017
xpila
23. kvě 2017

@j.a.n.i Vzdyt z toho uz ale platí zdravotní pojisteni.

j.a.n.i
23. kvě 2017

@xpila To jo, ale diky peci o dite nema povinnost doplacet do minimalni mzdy. Jasne, pokud ma vic, tak to nema smysl resit a omezovat si skolku.

lenoulinkaa
23. kvě 2017

https://www.vzp.cz/tiskove-centrum/otazky-tydne...
@j.a.n.i ale to už pak není státní pojištěnec.

j.a.n.i
23. kvě 2017

@lenoulinkaa Ale stejne z titulu pece o dite nemusi doplacet do zdravotniho z minimalni mzdy.

xpila
23. kvě 2017

@j.a.n.i Jo, to je jasny, tím jsem to nechtěla komplikovat.

j.a.n.i
23. kvě 2017

@xpila Chápu, ale zas aby si to někdo nepřebral tak, že na pracovní poměr pracovat nemůže...

pavla140
24. kvě 2017

Zajdeš na úřad práce a tam ti rodičovskou prodlouží do max. 4 let věku dítěte, takže i když otěhotníš později, asi to vyjde. Rodičák pak každý měsíc dostaneš nižší (prodlouží se doba vyplácení) a nesmí být už vyčerpaný - pak to nejde prodloužit.