RP - rodný list. Poradíte, prosím?

14. říj 2021

Ahoj, chci si zažádat o rodičovský příspěvek - peněžitou pomoct v mateřství jsem brala, takže jediný co musím doložit vyjma rodného listu dítěte, jsou průkazy totožnosti rodičů. Problém je, že jsem se docetla, že musím doložit i svůj rodný list, pokud nemám v OP rodné příjmení… jenže ho nemůžu najít.🙂 Když si zažádám o kopii, mají 30 dní na to, to schválit. Dostanu nějaký jiný náhradní doklad, který bych mohla dát k žádosti o RP hnedka? Moc děkuju.. jsem z toho akorát na nervy, musela jsem ho zašantrošit někde, když jsme se stěhovali… děkuju.

pginka
14. říj 2021

Ahoj pokud nemáš OP, tak zajdi na matriku a udělají ti ho i na počkání . Teda jestli tam nošení naka kráva .

pginka
14. říj 2021

Nesedi

autor
14. říj 2021

@pginka op mám už s příjmením manžela, takže pokud to chápu dobře, nemůžu ho uplatnit v žádosti o příspěvek. A je potřeba rodný list - a ten jsem ztratila. A nemůžu dohledat, jestli mi poskytnou nějaký dokument dřív než za třicet dni. Ideálně hnedka

pginka
14. říj 2021

Pokud je dítě vase obou , tak v tom nevidím vůbec žádný problém proč bys tam stou OP nemohla jit

areh
14. říj 2021

Svůj rl jsem nedávala. Jen občanku a rl dítěte. Jsem vdaná, příjmení máme stejné s dítětem a manželem

autor
14. říj 2021

Aha! Protože na mpsv se píše tohle a chápu to tak, že mám mít rodný list

pginka
14. říj 2021

Ale prd, nepotřebujes rodný list jen od dítěte . Vypises papíry a podas ji to tam OP mas taky v poradku tak není co řešit🤷‍♀️😊

autor
14. říj 2021

@pginka moc děkuju! Já to sice zařizuju s předstihem, ale stejně by mi to nenavazovalo, kdybych dostala RL až po měsíci a vyděsilo mě to.:D

ivya
14. říj 2021

Kdyby něco, rodný list mi přišel do 14 dní od žádosti, měsíc to většinou netrvá ;)

autor
14. říj 2021

@ivya četla jsem, že to jde i na počkání, pokud se narazí na dobrou úřednici, ale radši počítám s oficiální a nejdelší variantou.🙂

pginka
14. říj 2021

Uvidíš sáma ze bude chtít RL jen od dítěte😊Jsem v tom už 10let v kuse😁vím o čem mluvim

kmarie81
14. říj 2021

Vzhledem k tomu, že na rodnym listě dítěte je u tvyho jména i rodný číslo a na tvy občance ho máš taky napsaný, tak rodnej list za me nepotřebuješ, tvoje totožnost (i když jsou tam jiný příjmení) a to ze si matka, je z toho patrná. Já svůj rodnej list nepotřebovala, ale trebas u vás na pracáku sedí jiněkdo, kdo to bude vyzadovat. A navíc teď koukám, že na rodnym listů mi dcery je u mě nopsany za příjmením i psaný jméno za svobodná. Teda nevím jak je to trebas u někoho kdo je vdany podruhy.

autor
14. říj 2021

@kmarie81 vidíte, i místo narození. Já doufám, že si opravdu teda vystačím s OP a pak si můžu rovnou v klidu zažádat o kopii RL.🙂