Jelikoz jsem tady diky vam ziskala mnoho cennych informaci,tak bych se chtela jen ujistit,ze to chapu vse dobre 🙂Mam smlouvu na neurcito. Nyni jsem na rodicovske dovolene do 18.kvetna, rodicovsky prispevek mam rozpocitany do cervna. Zjistila jsem,ze jsem tehotna,takze 19.kvetna nemohu nastoupit do prace (100%bude neschopenka od gynekologa). Takze budu muset na nejaky 2 mesice na neschopenku nez pujdu na materskou. Na socialce mi bylo receno,ze muzu normalne cerpat neschopenku a rodicovsky prispevek,ze je to jina davka (jako bych chodila do prace a brala rod.prispevek). Kdyz pujdu na tu neschopenku,mela bych mit i puvodni castku,kterou jsem brala na materske s prvni dcerou. Je to tak?
@ataner88 Proc bude 100% neschopenka? Pokud nemuzes ze zakonnych duvodu vykonavat svou praci, musi ti dat zamestnavatel jinou, nebo te nechat doma za 100 procent platu, nebot je prekazka na jeho strane... Pokud jen nechces do prace, tak si vem neplacene volno, ale nechod na PN. Pokud mas skutecne zdravotni problemy, je PN na miste. Ale to je treba hrozici predcasny porid, preeklamsie...
@areh na socialce mi rekla,ze je pro me nejvyhodnejsi neschopenka. Kdyz bych to chtela protahnout,tak mi to musi umoznit v praci ne? A je to jako neplacene volno? V tomhle smeru se totiz vubec neorientuju a na socialce mi rekla,ze co se resi u zamestnavatele,tak nic nevi,protoze vsude to maji nejak jinak.
@sudylichozrout u neplaceneho volna se to ale nejak dotyka materske ne? Mam po operaci cipku a po potratu, doktor pise neschopenky skoro automaticky. Puvodni prace je nevhodna a nahradni je na palici, cele dny se tridi papiry,skartuji,nevydrzela bych to hlavne skrz zada,takze pro me je fakt ideal jit na tu neschopenku.
@ataner88 čerpat neschopenku a RP můžeš. Nejsem si ale jistá jestli pro nástup na neschopenku nemusíš nastoupit alespoň na jeden do práce (to si pro jistotu ověř).
Jinak to, že takhle radí rovnou na sociálce je dost smutné... Vlastně navádí k podvodu (nemyslím konkrétně tvůj případ, myslím všeobecně). Jasně že je neschopenka výhodnější, než neplacené volno...
(Mimochodem já na tom neplaceném volnu jsem, přivydělávám si dohodou a bylo by mi trapné se házet marod, když mi nic není a jsem "jen" těhotná).
@ataner88 https://www.penize.cz/ostatni/316264-cerpani-rp...
Tady je to hezky vysvětlené.
V pondělí jdu na úřad, tak to tam muzu zjistit. 🙂
@ataner88 zdravotní ti platí zdravotní pojišťovna, jako osobě pečující o dítě do sedmi let. Dítě nesmí být ve školce déle než 4 hodiny denně. Vyjednává se to ale přes zaměstnavatele (já podepsala čestné prohlášení, že pečuju). Sociální se neplatí, ale doba do 4 let by se měla automaticky započítávat jako odpracovaná do důchodu (tuhle informaci jsem si ale pouze ověřovala na internetu). Tak uvidíš, pokud máš čas do května, tak je jen v práci připrav, že nenastoupíš a na ostatní je čas.
@zzuza85 do 4 let by měl být nárok na mateřskou v původní výši (pokud je vyšší). Pokud by bylo dítěti více než 4 roky, tak ten nárok nejspíše bude, ale z čeho se ta mateřská vypočítá, když ta žena v rozhodné době neměla příjem? (Teď tedy pouze odhaduju, dopodrobna jsem se nezajímala)
Nevím jak moc aktuální to je teď, ale vím že to bylo tak, že pokud jsi nastupovala na mateřskou z rodičáku (pobírání rodičovského příspěvku), nárok na PPM ti vznikl v původní výši, ale pokud jsi to nestihla a nastoupila do práce (kam dle mého spadá i neplacené volno, nebo případná neschopenka), tak už ti nárok nevznikne, pokud neodpracuješ alespoň těch 180 dní... Doporučuji si to někde důkladně ověřit, ale před pár lety díky dvou dnům přišla kamarádka o PPM a pak nastupovala až na další rodičák dnem porodu a tuším i tady se to svého času řešilo. Ale jak říkám nevím zda je to ještě tak, nebo už zase ne.
@mataharyy tahle situace nastává i teď, když se nastoupí k jinému zaměstnavateli. Je to paradox, pokud jsem u stejného a nepracuji (neplacené volno, neschopenka), tak nárok je. Pokud pracuji ale jinde a u svého původního už ne, nárok není.
Jinak to ověření, je samozřejmě na místě. Já si to ověřovala na x místech, včetně mé mzdové, která se fakt vyzná a stejně nebudu v klidu, dokud mi ta mateřská nepřistane na účtu.
Jinak píšeš o pobírání RP, nemyslela jsi spíš rodičovskou dovolenou?
@eviicka aha tak to jsem nevěděla, že to je vázané i na zaměstnavatele, v této naší kotlině jsou věci vymyšlené tak, aby je nikdo nepochopil...
Ne ne u ní to bylo vázané na pobírání rodičovského příspěvku, měla ho tehdy do dvou let a na další mateřskou nastupovala dva dny po vypršení a už měla smůlu, ale už je to opravdu několik let zpět (kolem roku 2010).
@mataharyy ja prave kolikrat tapu,protoze kde se zeptam,tak mi reknou neco jineho 😂 nastesti mam casu dost a zenske na mzdovym a personalnim v praci jsou celkem v klidu a pokud clovek aspon neco vi,tak poradi,ale sami od sebe ne. Na co by si pridelavali praci,kdyz maji dalsich nekolik set lidi na starost 🙂
@ataner88 Jo proto říkám že tady je to udělané tak, aby se v tom prase vyznalo. Dokonce když se zeptáš v jednom patře tří úředníků, tak ti každý řekne něco jiného. Má rada, ze zkušenosti, vše zjišťovat písemně, alespoň do emailu, pak se dá relativně točit na jejich "radách" ale taky ne se 100% výsledkem 😂
@mataharyy no oni to pak uhraji na chybu jedince. Kamaradka takhle prisla o materskou a i kdyz to mela vse v mailech,tak ji pak napsali dopis,ze se ji omlouvaji,ze i zamestnanci delaji chyby a ze pani uz na dane pozici nepracuje. Tenkrat slo o nejake odpracovane dny,neschopenku a pani ji tvrdila,ze je vse v poradku a materskou dostane. Pritom tam chybeli odpracovat 2 dny,ktere mohla klidne oddelat,kdyby si prerusila neschopenku.
@mataharyy tohle je bohuzel vsude. Moje babicka si byla v bance nastavit splatky za postel-trvaly prikaz,zenska ji to spatne spocitala,ale babi to proste podepsala. Skoro dva roky byla v tom,ze vse ma zaplacene a pak ji najednou prisel dopis,ze neuhradila posledni splatku a za ty 2 roky ji nabehlo penale,ze celkova castka byla vic jak ta nova postel. Byla v bance,posilala se stiznost a opet to stejny, chyba jedince a navic si to mela zkontrolovat. Ta zenska byla vyhozena,protoze udelala nekolik takovych chyb. V dnesni dobe,aby clovek rozumel vsemu.
@eviicka momentálně to právě řeším kvůli sobě, moc k tomu nemůžu dohledat bohužel. Jsem momentálně na neplaceném volnu do 4 let dcery do 5.5.2020, nicméně jsem těhotná a nástup na mateřskou vychází až na konec května. Co jsem zatím zjistila, tak to bude nejspíš tak, že mateřskou dostanu, nicméně se vyměří z příjmu, který byl před předchozí mateřskou (u mě už v roce 2013, je to už moje třetí dítě). Kdybych stihla do 4 let, porovnávaly by se vyměřovací základy a použil by se ten výhodnější - tedy ze mzdy, kterou bych měla v zaměstnání teď. Ještě musím ale ověřit, je to vše docela komplikované.
A nebylo by jednodušší si protáhnout RD o 2 měsíce?