Dobrý den. Můžete mi prosím někdo poradit?
Špatně jsem si rozpočítala měsíční dávku rodičovského příspěvku a ten mi tedy skončil k poslednímu srpnu. Rodičovskou dovolenou ale mám do konce října, kdy jsou dcerce 3 roky. Zaměstnavatel mi chce dát výpověd s odstupným, ale to může až od 1. listopadu že? Co tedy celé září, říjen, co to pro mě znamená ohledně sociálky - někde se hlásit, něco platit nebo kde vlastně budu evidovaná? Nebo zůstane vše při starém, jen budu ty 2 měsíce bohužel doma bez peněz? Vůbec nevím, jak to je, stejně tak neví zaměstnavatel.
Děkuji za odpověď.
PS: omlouvám se za znovuvložení tématu, prvně jsem se překlikla a zadala otázku, místo diskuzi.
@ivanas11 Přesně tak, rodičovská dovolená s příspěvkem nesouvisí, tvého zaměstnavatele příspěvek nemá co zajímat a pro tebe se nic nemění. Jsi stále osoba na RD, nikde nemusíš nic hlásit ani platit. 🙂 A můžete se klidně domluvit na dřívějším ukončení RD a dohodu o rozvázání prac. poměru můžete podepsat hned na ten den. 🙂
Našla jsem teď toto. Jestli chápu dobře, nic by se pro mě tedy nezměnilo? Píše sociální pracovnice na penize.cz :
Rodičovská dovolená a rodičovský přísěvek však není totéž. Rodičovská dovolená u zaměstnavatele s rodičovským příspěvkem vůbec nesouvisí, takže je možné rodičovský příspěvek čerpat například 2 roky a být na rodičovské dovolené 3 roky. Dle § 196 zákoníku práce musí zaměstnavatel poskytnout rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte.Na takto dlouhou dovolenou má totiž nárok ze zákona. I když například posledních několik měsíců rodič příspěvek nepobírá, stále nemusí platit zdravotní ani sociální pojištění, platí ho stát.