Rodičovský příspěvek u 2. dítěte, otěhotněla jsem brzy

marry16
30. říj 2017

Ahoj maminky chci se zeptat ohledně rodičáku..Zažádala jsem si rodičák na 3 roky , dítěti bude rok ,ale znovu jsem otěhotněla , tak se chci zeptat zda budu mít na něco nárok ?Zřejmě na nic že ? 😁 Děkuji Vám za Vaše odpovědi a přeji krásný den !

bayt
30. říj 2017

@marry16 proč bys neměla nárok na nic? vyber si příspěvek zrychleně a pak požádáš o nový, ne?

j.a.n.i
30. říj 2017

@marry16 No, pro odpověď chybí podstatná informace a to, zda máš stále trvající pracovní poměr.

sthanina
30. říj 2017

@j.a.n.i Ahojky, navážu na zadaný příspěvek, jsem ve stejné situaci, jsem na mateřské a ano mám trvající pracovní poměr... Jak je to?

marry16
autor
30. říj 2017

@j.a.n.i ano mam.

marry16
autor
30. říj 2017

@bayt Měla jsi tím na mysli, že bych si ho navýšila ?

blahova_andrea
30. říj 2017

@marry16 ano, zajdi na úřad a dej si příspěvek na maximum, ať vyčerpáš co nejvíce než půjdeš na mateřskou s druhým

terry1512
30. říj 2017

@marry16 Pokud můžeš dej si Rp na maximun tj. 11 500,- . Ať vyčerpáš co nejvíc než budeš nastupovat na MD s druhým prckem.

Pro RP 11 500,- je ale potřeba mít odpovídající výdělek předtím. Tuším to dělá nějakých 16 000 - 16 500,- nevím přesně. Ale to ti na úřadě řeknou kolik je tvé maximum.

bayt
30. říj 2017

@marry16 ano, tak

marry16
autor
30. říj 2017

@blahova_andrea A po porodu mne automaticky smaznou ten rodicak u 1.ditete a u 2. ditete si budu muset znovu zazadat ze ?
Dekuji Vam za odpovedi 🙂

terry1512
30. říj 2017

@marry16 Ano RP na první zrušit . a zažádat o Rp na druhé dítě.

j.a.n.i
30. říj 2017

@terry1512 Ne o Rp, jeste pred nim o PPM.

terry1512
30. říj 2017

@j.a.n.i No jasně. To píšu hned v příspěvku nad tím. 😉

blahova_andrea
30. říj 2017

@marry16 až budeš vědět, kdy nastupuješ na mateřskou s druhým, tak na úp zruš rodičák na první. ať ti to nevyplácí dál a nemusíš to vracet. pak mateřská a pak nová žádost o rodičák na druhé dítě

marry16
autor
30. říj 2017

A kdybych si nezazadala ppm , ale jen rodicak , tak bych si mohla zazadat rodicak rovnou ze ?

blahova_andrea
30. říj 2017

@marry16 ty jsi měla ppm tak nízkou, že by ses jí chtěla vzdát? i kdyby byla nižší, tak se ti vyplatí na ni jít a dá se to myslím nějak k tomu rp dorovnat. ale k tomu nevím podrobnosti. když začneš rp dřív čerpat, tak ho také dřív vyčerpáš. plánuješ pak brzy po dvou i třetí? nebo proč zvažuješ tuto variantu?

j.a.n.i
30. říj 2017

@marry16 A proč bys to dělala?

pavlaa8
1. lis 2017

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda náhodou nemáte zkušenost... Mám RP na 3 roky, znovu jsem otěhotněla a nestihnu si RP vyčerpat ani po jeho navýšení. Je možné přepsat RP na otce dítěte, aby peníze nepropadly státu, když budu nastupovat opet na MD (jsem normálně dál zaměstnaná), a poté na RP s druhým dítětem? V případě, že lze RP na první dítě přepsat na otce dítěte, jaké jsou s tím spojené formality a podmínky? Děkuji a hezký den 🙂

ivet1987
1. lis 2017

@pavlaa8 Nejde to, peníze propadnou, bohužel.

barbarra
1. lis 2017

Mam RP maximalni ,co jde. Konci me v pulce unora 2018. Na začátku března bych měla mít 2. Dítě. Mám trvalý pracovní poměr. Takže půjdu na MD,ale od kdy? Musím jít už 6 týdnů před plánovaným porodem, nebo to jde i později- po skončení 1. RD. Můžu jít na MD třeba až tři týdny před porodem? Dík

ivet1987
1. lis 2017

@barbarra můžeš ale když půjdeš jen tak, tak ti peníze propadnou, takže si spočítej co ti vyjde líp.

barbarra
1. lis 2017

Můžeš být trochu konkrétnější?

barbarra
1. lis 2017

Myslela jsem že MD je tak jako tak 28 týdnů. PPM mam vyšší než rodičovský příspěvek. Kde přijdu o peníze, když jeden den skončí pobirani příspěvku na jedničku a druhý den začnu pobírat PPM s dvojkou?

ivet1987
1. lis 2017

@barbarra Není tak jako tak 28 týdnů. Je to v zákoně, že 6 týdnů před porodem je nástup. Klidně si můžeš chodit do práce až do porodu nebo pobírat příspěvek, ale neprodlužuje se to. Takže si budeš muset ukončit RP dřív a 6 týdnů před porodem nastoupit na mateřskou.
Posouvá se to pouze v případě dřívějšího porodu například, zkusím ti to někde najít. Ale prostě by se ti ta PPM krátila.

ivet1987
1. lis 2017

@barbarra https://www.maminka.cz/clanek/materska-dovolena...

Měla bys pak nárok jen na 22 týdnů

"Délka mateřské se neprodlouží
Při vašem rozhodování zvažte i skutečnost, že pokud z vlastní vůle nastoupíte na mateřskou dovolenou později než 6 týdnů před porodem, délka mateřské dovolené se vám o tuto nevyčerpanou dobu po porodu neprodlouží.

Délka vaší mateřské dovolené tak po porodu bude stále činit maximálně 22 týdnů. Váš pozdější nástup na mateřskou dovolenou bude mít vliv i na poskytování peněžité pomoci v mateřství.

Peněžitá pomoc v mateřství vám bude náležet ode dne, kdy na mateřskou nastoupíte. I zde platí, že se její poskytování po porodu neprodlužuje o dobu nevyčerpanou před porodem na základě vlastního rozhodnutí."

barbarra
1. lis 2017

Díky moc za vyčerpávající odpoved🙂

lumixii
1. lis 2017

Můžu se taky zeptat, jak to je, jsem na tom podobně, až na to, že mi pracovní smlouva již skončila.

ivet1987
1. lis 2017

@lumixii A kdy ti skončila pracovní smlouva?

lumixii
1. lis 2017

@ivet1987 Skončila mi když jsem nastoupila na MD. Respektive, když mi byla ukončena pracovní neschopnost a po té jsem nastoupila na MD. Teď už pobírám jen rodičovský příspěvek.

ivet1987
1. lis 2017

@lumixii No tak to už na mateřskou mít nárok nebudeš, nastoupíš rovnou na další RD :(

https://www.babyonline.cz/tehotenstvi/materska-...

lumixii
1. lis 2017

@ivet1987 aha.. Takže až se mimi narodí, tak ukončím stávající a zažádám o nový, ju?