Rodičovský příspěvek přes manžela OSVČ

misa357
21. čer 2017

Dobrý den, nevíte prosím někdo, jaké všechny doklady potřebuji a jak mám postupovat, pokud chci rodičovský příspěvek přes manžela, který je OSVČ a platí si nemocenský? Všude co jsem našla, se píše jen o variantách, kdy si OSVČ nemocenský neplatí.

beetlejuice1666
21. čer 2017

@misa357 ahoj, pujde na pracak a o rodicak zazada. Pokud platil nemocensky, muze se rozhodnout, jakou vysi a na jak dlouho bude mesicne pobirat. Dohromady je to 220 tisic, pokud platil minimalni nemocenske, muze volit rozpeti ctyri roky (9 mesicu 7600 a pak zbytek cca 3500/mes) az dva a pul roku (7600/mes). Pokud platil vyssi, muze i mit rodicak treba na rok jen za cca 11tisic/mesicne. SVC se mu presune na veslejsi cinnost, pracovat muze bez omezeni a bude mit nizsi zalohy asi. Snad jsem na nic nezapomnela... jsem osvc, resila jsem zo ale cca pred rokem a uz si to nepamatuju vsechno.

beetlejuice1666
21. čer 2017

Mozna jsem to trochu zblbla... radeji si zavolej na UP... pro jistotu.

lencak80
21. čer 2017

Zajdi si na socialku...tam ti vse reknou...i to co budes potrebovat a kdy... hlavne se to stale meni...kdyz jsem byla na osvc tak to bylo take jine. Ale vse mi poradili

misa357
autor
21. čer 2017

@lencak80 právě bych pokudmozno eliminována zbytečně pochůzky. Mame ponekud náročnější miminko a manželovi uz začala sezóna, takze se fakt nesikne, aby s nim byl doma.

muhehehe
21. čer 2017

Beetlejuice to napsala dobře ;) Akorát bych doplnila, že dosáhnout na rychlejší čerpání než to dvouapůlletý je pro osvč fakt problém. Nevím ale kolik vydělává tvůj manžel. Já zdaleka neplatila minimální zálohy a neměla jsem nízké příjmy, a stejně jsem na víc nedosáhla. Ale tak pořád je to lepší než ta čtyřletá varianta, které se chcete vyhnout.

muhehehe
21. čer 2017

@misa357 Však nemusíte pochůzkovat, stačí zvednout telefon..

misa357
autor
22. čer 2017

@muhehehe Já jsem zaměstnaná, takže ta čtyřletá varianta mi nehrozí, jen jsem to chtěla vybrat co nejrychleji. Ale s tou vedlejší činností je to blbý, to manžel mít nemůže, takže nic, no. Jinak s telefonováním na úřady, je to problém. Já neumím mluvit s cizími lidmi, když je nevidím a nedokážu se ani vyžvejknout, co vlastně chci, takže musím vše řešit osobně. Pěkně blbá úchylka, ale co už nadělám.

muhehehe
22. čer 2017

@misa357 Tak ať volá manžel 🙂 Je to i jeho problém, no ne? A proč by nemohl mít vedlejší činnost? To je úplně jedno, jestli je výdělečná činnost na hlavní, nebo na vedlejší, to nemá na nic vliv.. a něco ušetří na odvodech. Ale jinak- pokud ty jsi zaměstnaná, tak možná budeš mít lepší možnosti zkrácení čerpání, než manžel.. i když třeba máš celkem nízký plat a jeho příjmy oproti tvým vypadají podstatně větší. Ale ještě by měla být možnost (to ale teď fakt nevím, jak přesně funguje, to si musíte už zjistit podrobnosti) to vyměřit na manžela (dobu čerpání), ale příjemcem budeš ty.. to jde. Ale nevím postup. Ale jestli bych si měla na něco vsadit, tak si beztak myslím, že nakonec zjistíte, že nejrychlejší dobu čerpání budete mít, když to bude na tebe.. ti osvč to fakt mají složité a i když fakturují hodně, tak po odečtení všeho možného je ten vyměřovací základ ve výsledku strašně nízký.