Rodičovský příspěvek. Poradíte, prosím?

hanourek_
10. srp 2023

Dobrý den , mám prosím vás dotaz a chtěla bych poradit nebo slyšet názor .. jestli s tím má taky někdo zkušenosti.
Můj přítel pracuje v Německu s tím, že by jsme si chtěli zkusit zažádat o Kindergeld.
Já nejsem nikde zaměstnaná ( smlouvalu mi ukončil zaměstnavatel v roce 2022 ke konci září)takže pobíram jen rodičovský příspěvek.
Paní na úřadě my řekla, že musím mít dohodu u pracovní činnosti nebo prostě nějakou dohodu. Jinak mi Úřad nebude vyplácet rodičovský příspěvek.
Takže já tedka vůbec nechápu paní na úřadě jak to vůbec myslela ,a co mám tedy dělat.
Ma tady někdo prosím zkušenosti?

Děkuji

krisstina93
10. srp 2023

My to měli stejně, pokud ani jeden z vás není zaměstnaný v ČR, tak na rodicak nemáš nárok, budete muset zadat v Německu.

hanourek_
autor
10. srp 2023

Přítel pracuje v Německu já ne , než jsem nastoupila na mateřskou tak jsem byla normálně zaměstnaná v ČR .. A měla jsem potom normálně mateřskou a tedka od června mi běží rodičovský právě

krisstina93
10. srp 2023

@hanourek_ no dyt Jo, ale už ti nebezi smlouva ne? Mě vypršela smlouva na dobu určitou během mateřské a muž pracoval v Rakousku, takže sme měli na vyber buď zadat v tom Rakousku, nebo aby aspoň jeden z nás měl smlouvu v Česku. Muž se pak vracel dělat do ČR, protože na ty rakouský úřady sem neměla nervy.

hanourek_
autor
10. srp 2023

Právě že ne , oni mi ukončili pracovní poměr v loni a to jsem už byla na neschopence . A můžu se zeptat proč jako tedy musím mít smlouvu v ČR?:D no paní na Úřadě mi právě taky řekla ,že můžeme zadat rodičovský v DE ale že to trvá dlouho než se něco vyřídí-_-

krisstina93
10. srp 2023

@hanourek_ no tak oni chteji, aby aspoň někdo z rodičů odváděli v ČR pojištění a daně :D prave v zahranici to desne trvá no, v tom Rakousku to muze byt klidně i rok a zas byt takovou dobu bez toho rodicaku se nám už nevyplatilo. Proste se zada o příspěvek v te zemi, kde se pracuje no.

hanourek_
autor
10. srp 2023

To je na hovno :D to budu brzy bez vlasů než se to teda všechno vyřídí -_- :DD .. jinak tedy děkuji nějak za info