Ahoj, prosim o radu 🙂 jsem momentalne na rodicovske se synem(2,5let). Pred vice nez rokem mi skoncil pracovni pomer, byl na dobu urcitou. Momentalne jsem znovu tehotna. Rodicovsky prispevek jsem si jiz pred casem upravila,posledni davku dostanu za zari. Termin porodu mam prelom zari/rijna. Vim, ze na materskou diky praci nemam narok. Budu muset nahlasit konec RD na syna a zacatek na dceru, ale kde vsude se to hlasi a jak brzo po porodu? Asi to neni mozne vyridit predem nebo na dalku?Jde mi o to, kde vsude pak budu muset behat po uradech po porodu a do kdy mam na to cas, vzhledem ke zdravotnimu stavu miminka si asi v porodnici chvilku pobudeme...
Měla jsem to stejně. Porod 10.2., poslední dávku na starsiho jsem dostala v únoru za leden a po porodu jsem musela jen na ÚP poslat žádost o nový rodicak, vypláceny od 10.2., prvni mi tedy prisel v breznu. Stačilo poslat poštou žádost s ofocenym rodným listem a obcankami obou rodičů.
Ještě je dobré udržovat informovanou zdravotní pojišťovnu.
Tak mi na sprave socialniho zabezpeceni rekli, ze musim zaslat zadost o ppm postou k nim, oni to zamitnou a az s timhle dokladem a rodnym listem miminka muzu na pracak zadat o rodicak 😅to bude jeste zajimavy
Z rodičovské na rodičovskou jsem předcházela před rokem, papír na PPM mi doktorka sice vystavila (že ho mám odevzdat v porodnici), teď jsem ho vyhazovala (nikdo ho nechtěl). Rodičovská mi chodí bez problémů. Na vyřízení rodičovského příspěvku jsou myslím 3 měsíce, peníze pak vyplatí i zpětně. Na socce jsem byla jen kvůli potvrzení denního vyměřovacího základu (nic jsem jim tam nehlásila), pak jsem se stavila na pojišťovně s potvrzením o přidělení dávky. Zatím mě nikdo nenahání. (I když pojišťovna se neozvala ani po dvou letech od konce pracovní smlouvy, že nejsem plátce jsem zjistila náhodou) .
@syslounek myslis zdravotni pojistovna? Tam asi staci nahlasit, ze jsem znovu na rodicaku? Me pracovni pomer skoncil uz pred rokem a pul, ale po celou dobu jsem na RD, tak snad v tom nebude problem. U nas je potiz v tom, ze socka je v Praze, pracak v Brandyse, pojistovnu mam v Mlade Boleslavi 😂 uz se uplne necitim na takove cestovani a po porodu s miminkem to bude jeste vetsi mazec. Pokud tedy ale na radu te urednice poslu zadost o ppm na spravu soc.zabezpeceni, pravdepodobne mi to zamitnou a poslou i vymerovaci zaklad ne...
@verionka ja prave volala nejdriv na pracak, naivne jsem si myslela, ze se s nima domluvim, ze bych jim pak jen poslala podklady pro novy rodicak, ale pani me rovnou odkazala na socku, ze mi musi potvrdit, ze nemam narok na ppm, vubec se se mnou nechtela bavit ☹ a to jsem si rikala, jak jsem pripravena, kdyz jsem si i predem upravila stavajici rodicak, aby mi nebezeli soubezne 😂
@joy85 Achjo, takže zase jen neochota urednic 🙈. My tam právě máme skvělé, původně jsem myslela, že tam půjdu osobně hned po porodu, protože jsem rodila v Táboře, i když bydlím u Prahy. Jenže mě z porodnice pustili v pátek v poledne, takže už měli zavřeno. Jen jsem tedy zavolala a moc milá paní mi řekla, že to všechno zařídí a potřebuje jen tu žádost a kopii dokladů, tak jsem ji byla fakt vděčná. Škoda, že takové nejsou všude... Tak držím palce, ať to máš co nejjednodušší a zvládneš to nějak objezdit.
Moje zdravotní pojišťovna potřebovala vidět papíry od pracáku, že jsem na rodičovské (stačí dopis o přiznání dávky, co chodí poštou), ale nespěchá to tam. Já je u prvního dávala 2 roky pozpátku.
Vyměřovací základ sami nepošlou a ani nemají z čeho, jste nezaměstnaná. Teď je maximální hranice bez příjmu 10 000, takže pokud nechcete víc, žádný vyměřovacího základ není třeba, pokud chcete víc, musíte přes manželův příjem a ten jim musíte doložit.
Tak to máte opravdu smůlu na úřednici. Na stránkách pracáku je přímo psáno, že do 10 000 není třeba dokládat žádné příjmy. Zkusit zavolat znovu? Třeba tam bude nějaká lepší...
Ahojte lidi, mám velkou prosbu na vás. Mám už syna 2leteho a jsem na rodičáku do 4let jeho. Jen pak jsem otěhotněla a abych to stihla vybrat musela jsem si peníze zvednout než se mi narodí druhé. Byla jsem v 11tydnu těhotenství ale včera jsem o miminko přišla. Pracovní místo drží jen 3roky a jelikož mě drží místo jen do 3let dítěte tak teď nevím jak to bude. Měla jsem jít po rodicaku na mateřskou ale o další miminko se můžeme snažit až nejblíž v prosinci a syn je narozen v lednu 21. Takže teď vůbec nevím jak to bude zda si to mám snížit a vyjde mi i ta mateřská nebo to už nestihnu. Byla bych ráda za odpovědi. Děkuji moc.
@joy85 Není to stejné ale podobné. Momentální RD mám do ledna 2021. Termín porodu mám 9.12.2020. Byla jsem normálně na úřadu práce,nahlásila jsem termín porodu,vyplnila jsem papír o navýšení RD,ať stihnu do porodu vybrat co nejvíc. Pak už jen stačí z porodnice zavolat,že jsem porodila a můžu začít čerpat nový RD. Už jsem to takhle vyřizovala po třetí. Třeba to pomůže.