Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na stanovení výše příspěvku za měsíc. Nepobírala jsem mateřskou a zatím jsem vedena na úřadě práce. Dočetla jsem se, že výše je 300 tisíc. Pokud si to rozpočítám na 3 roky, tak to vychází na 8 333 Kč měsíčně. Mohu si tu výši určit takhle sama? Nemůžu doložit žádné vyměřovací základy atd.
Děkuji, jsem z toho celá zmatená.. A na úřad nechci pořád volat :D Oni tam píšou, že pokud bych žádala o částku vyšší jak 10 tisíc, tak musím něco dokládat, ale když si určím tuhle částku, tak právě nevím, jestli mám taky něco doložit nebo ne....
@sarahsimona Já taky hned pobírala rodičák, mohla jsem si zvolit max. částku 10 tisíc měsíčně.
Klidně můžeš. Máš možnost až 10.000,- měsíčně
Výpočet maximální měsíční částky, kterou můžete čerpat:
Výši rodičovské si určí každý rodič sám dle svých potřeb. Odvíjí se ale od předchozích příjmů, tedy denního vyměřovacího základu. Pokud rodič z nějakého důvodu nedoloží předchozí příjmy (platí zejména u studentů, OSVČ, nezaměstnaných, apod.), bude od nového roku maximální hranice čerpání stanovená na 10 000 Kč, u vícerčat na 15 000 Kč.
@sarahsimona
Byla jsem žádat minulý rok a paní na Úřadu práce se mě zeptala kolik chci pobírat měsíčně - já řekla částku a paní řekla do kdy budu čerpat rodičák 🙂
Přišla jsem s vyplněním formulářem jen prázdné políčko s částkou 🙂
Pěkný den prosím pěkně chci se zeptat, když mi v prubehu mateřské skončí pracovní smlouva, mohu se i tak rozhodnout na jak dlouho budu mit rodičovský příspěvek? Zda na tři či čtyři roky? Dekuji
ahoj,při této částce nic dokládat nemusíš. a můžeš si RD dát na těch 10tis měsíčně na 30měsíců.