Rodičovský příspěvek maximální částka. Když vyčerpán, jak je to se ZP a SP?

amelia89
13. lis 2020

Ahojte mam dotaz,nie som si ista ako to je v ČR.
Ak si nastavim max vysku rodicovskeho prispevku tak ze ho vycerpam napr. za rok ale potom este budem chciet ostat doma, ako to je so zdravotkou a socialkou? Potom si ju musim uz platit sama?
Diky! 🙂

drep
13. lis 2020

@amelia89 sociální se platí jen z výdělku. Co se zdravotního týče, státním pojištěncem (tj. Tím, kdo neplatí) jsou lidé pobírající rodičovský příspěvek, lide na rodičovské dovolené (stačí splnit jednu podmínku, tj. Klidně vyčerpaný rp a trvající rd) anebo osoby, které se nahlásí jako pečující o dítě do sedmi let.

moncicakhj
13. lis 2020

Já jsem měla rodičovský příspěvek na max a vyčerpala do roka. Teď jsem bez příjmu. Během MD a RP platí vše stát. Ale já jsem na rodičovské dovolené, kterou mám nahlášenou na 3roky u svého zaměstnavatele (mám na dobu neurčitou) a platí za mě pojištění opět oni. Se SP si nechci vymýšlet, tam nevím jestli ho platí stále zam. i když nedělám. Ale u toho nevadí, když si neplatím.

malenka3
13. lis 2020

Sociální pojištění nemusíš řešit, není povinnost si ho platit, pokud nemáš výdělek. Co je nutné řešit, je zdravotní pojištění.
Záleží, jestli jsi zaměstnaná. Pokud ano, tak do té doby, dokud budeš u něj na rodičovské dovolené (max do 3 let věku dítěte), tak máš zdravotní pojištění kryté státem. Tudíž nemusíš řešit nic.
Pokud zaměstnaná nejsi, pak je několik možností, jak zdravotní pojištění řešit.
- na pojišťovně se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let, pak bude platit zdravotní pojištění stát (ale ty jsi omezená dost přivýdělkem a školkou pro dítě)
- nahlásit se na pracák, tam si hledat práci, v ten moment hradí zdravotní pojištění rovněž stát
- mít brigády nebo jinou práci, ze které bude odvedeno zákonné zdravotní pojištění
- platit si zdravotní pojištění sama (něco kolem 2 tisíc).

nase_mimi
14. lis 2020

Nebo si proste posledni davku nevycerpat uplne a pobirat ty dva roky treba stovku mesicne a nemusis ZP resit.

amelia89
autor
14. lis 2020

@drep
@moncicakhj
@malenka3
@nase_mimi Mockrat dakujem za odpovede, uz v tom mam jasno ☺️☺️☺️