Ahoj som slovenka žijúca v ČR. Známa má vystrašila, že nemám nárok na rodičovský príspevok z ČR lebo tu má prechodný pobyt iba partner. Oba máme trvalé bydlisko na SK a plánovali sme aj dcére dať na SK. Zatiaľ sme sa všade stretávali s názorom, že Slováci nemusia mať oficiálny prechodný pobyt cez cudzineckú lebo tvoríme nejakú ,,bratskú" vínimku oproti ostatním štátom. Ako to teda je? Má tu niekto s tým skúsenosť?
@snehurka845 ahoj bývame v prenajme a majitel nechce dovolit trvalý pobyt iba kvôli leasingu na auto dovolil priateľovi prechodný. Obaja sme dlhodobo zamestnany na dobu neurčitú. Ja už som vlastne na materskej 4 mesiac a pomaly chcem začať vybavovat rodičák aj preto sa pýtam ako postupovať
@borika92 tak to v pohode rodicak dostaneš,ak ste zamestnaní,to sa nemusíš báť.Inak na cudzineckej stačí doložit zmluvu,kde by ste a prechodný pobyt vybavíte.
.
Ahoj .Ak tu pracujes,alebo aspoň tvoj partner ,porodis a budeš vychovávať dieťa ,budete tu mať centrum záujmov,a tým aj nárok na rodicak.Len nepises ,ako to máte s prácou,tak ťažko radiť.A prečo si nevybavite pobyt.Ak tu plánujete zostať,tak je lepšie pobyt mať.Ak raz budete chcieť dať dieťa do škôlky,tak je pobyt potrebný.Tiez kvôli hypotéke sme potrebovali pobyt .Ale ak sa plánujete vrátiť,tak chápem.