Rodičovský příspěvek - jak dostávat 11500Kč?

baseema
28. črc 2014

Dnes jsem byla na sociálce zažádat o zvýšení rodičovského příspěvku. Mám ho teď na 3 roky, ale chtěli by jsme druhý mimčo už dřív a nerada bych přišla o moc peněz tak jsem chtěla zvýšit příspěvek na těch 11500, ale slečna mi řekla že na to nemám nárok. Podle tabulek můžu dostat max 8tis a drobný. Jenže slečna očividně byla nová a neměla moc přehled co a jak, tak se ptám tady. Jde nějak zařídit abych dostávala maximum? Vyznáte se v tom někdo prosím?

lv
28. črc 2014

Je to podle výše příjmů, na tech 11500 co se smí vyplácet maximálně zdaleka každý nedosáhne.

lumiga
28. črc 2014

Co mi bylo receno,tak je to ovlivnene dennim vymerovacim zakladem-nebo jak se to jmenuje. Taky mam narok jen na nejvyssi castku 8900kc.

zuzana_ka
28. črc 2014

@baseema
Abych nekecala, nárok na 11500 má mamka či táta v případě, že v zaměstnání dostával min 16 000kč...
Mateřská se odvíjela od platového výměru a od toho dále se odvyjí rodičák.
Zřejmě je to tak nastavené aby ženská co vydělávala v práci 10 000 měla rodičák 11 500 😖

baseema
autor
28. črc 2014

@lv @lumiga @zuzana_ka to je na prd teda a kdybych si rovnou dala rodicak na 2 tak bych mela min nebo by mi to nepovolili? a nejde to nejak prevezt ted na manzela?

zuzana_ka
28. črc 2014

@baseema Já myslím, že by ti to nepomohlo, stále by se to odvíjelo od platového výměru. Např. já měla mateřskou 17 000 a na těch 11500 jsem dosáhla....
Na toho chlapa by to mohlo jít převést...
Ale musí splnovat stejné podmínky pro rodičák jako kterákoliv jiná ženská 🙂

maia74
28. črc 2014

Záleží na výši příjmu před mateřskou. koukni na http://www.penize.cz/kalkulacky/rodicovsky-pris...

justinna
28. črc 2014

Dobrý den, ano měla jsem tento rodičovský příspěvek po dobu dvou let. Vychází to tak, že člověk musí brát kolem 20 tisíc hrubého, přijde mi to spravedlivé. Protože už vidím, jak určitá skupina obyvatel bude mít větší rodičák, než plat...

wedmad
28. črc 2014

@baseema Aby jsi mohla dostávat nejvyšší možné čerpání rodičáku 11500,- musíš splnit určitou výši denního vyměřovacího základu. Zjednodušeně řečeno, musíš v zaměstnání brát min. 16550,- hrubého. Je to prostě obrana proti tomu, aby člověk, který si vydělává např. jen životní minimum najednou mohl být dva roky doma za 11 400.

jednaholka
28. črc 2014

Já myslím, že se tu motají dvě věci dohromady. Od nástupu na mateřskou dostáváte v následujících 28 týdnech penežitou pomoc v mateřství, jejíž výše se odvíjí od výplaty - cca 70% (zmíněný denní vyměřovací základ). Dále pak začnete pobírat rodičovský příspěvek, jehož výše s příjmem již nijak nesouvisí a odvíjí se podle toho, jak dlouho chceme být doma - tzn. do tří let dítěte to dělá cca 7500,-, do dvou let dítěte pak dosáhnete na zmiňovaných 11500,- Délku rodičovské můžete dle libosti měnit. Takže jestli teď máš rodičovskou stanovenou na 3 roky a posílají ti měsíčně 7500,- a zkrátíš si jí třeba na 2,5 roku, tak ti přepočítají částku na toto kratší období a budeš brát o to více peněz. Zřejmě ti to tedy přepočetli na těch 8900,-. Koukám, že máš už 16 měs. prcka, takže nemůžeš brát 11500,- když už cca 10 měsíců rodičovskou čerpáš. Každý má nárok na vyplacení celkové částky max. 220tis. Je jen na vás, jak si vyplácení rozložíte 😉

berenika39
28. črc 2014

@jednaholka konečně🙂. to je přesně ono.

@baseema ta částka je furt stejná - rodičáku myslím. 220 tisíc. jenže tys už velkou část vybrala. tu část, kterou jsi už vybrala , odečetli od 220 tisíc a zbytek ti rozpočítali do měsíců, na které ty chceš - min dva roky.
Mateřská je podle platu, ale rodičák je stejný pro všechny.

matous24
28. črc 2014

Přesně, jak píše @jednaholka. Rodičák je pro všechny stejný, 220 tisíc si rozdělíte do 2, 3 nebo 4 let... S výší platu nesouvisí.

justinna
28. črc 2014

To není pravda! Pokud nemáte určitý vyměřovací základ, 2 letý rodičák nedostanete...

wedmad
28. črc 2014

@jednaholka
@baseema
Ano je pravda, že každá má k dispozici 220 000,-, ale určitě si nemůžeš určit, aby ti je například rozdělili a vyplatili jen za půl roku a bralas tak přes 36 000,-. K výběru jsou varianty 2, 3 a 4 roky (v tomto rozmezí si samozřejmě můžeš zvolit, kolik měsíců chceš, 24, 29, 32, 40 atd.), ale na nejvyšší a nejrychlejší čerpání čerpání tzn. 2 roky a cca 11 400,- musíš splňovat podmínku min. hrubé mzdy 16550,-.

nelina_
28. črc 2014

Přesně, jak píše @justinna i na výši rodičáku musíte mít určitý plat. 😉

dezyre
28. črc 2014

@justinna ale já mám rodičák na 2 roky a rozhodně jsem nedosáhla na 16.000 hrubého ..

jednaholka
28. črc 2014

@wedmad Tak to samozřejmě ne. Minimální doba pro čerpání je do dvou let dítěte 😉

@justinna No pro nepracující, vedené na ÚP nebo OSVČ je automaticky stanovená výše čerpání příspěvku na 4 roky a berou cca 3400,- Ale i tak vyčerpají částku 220tis.

wedmad
28. črc 2014

@dezyre Ono tam nejde jen o přesnou částku měsíční hrubé mzdy, započítává se průměr za odpracovaných 12 měsíců, kde se započítávají i prémie, mimořádné odměny a zároveň se nepočítají dny nemocenské.
Já jsem taky neměla průměrnou měsíční mzdu 16500,-, ale do výpočtu denního vyměřovacího základu se mi počítaly dvoje vánoční prémie a nepočítal se mi jeden měsíc nemocenské.

justinna
28. črc 2014

Nechci se hádat, mám osobní zkušenost, před dvěma lety jsem to zařizovala a musela jsem doložit určitý vyměřovací základ. Jinak ano, všechny máme stejnou částku, kterou můžeme vyčerpat, ale nepracující jdou automaticky na čtyři roky a tak dále...

wedmad
28. črc 2014

@jednaholka No jasně, brala jsem to s mateřskou dohromady (6 měsíců mateřská a 18 měsíců rodičák - nejrychlejší možné čerpání) 😉

dezyre
28. črc 2014

@wedmad jako popravdě mě se na úřadu práce jen zeptali, na kolik let chci rodičák. Vypočítali měsíční částku a adios. A vypočítali mě ji přímo přede mnou, na plat se mě nikdo neptal. Krom toho jsem pracovala fyzicky v práci 4,5 roku, pak přilo první těhotenství - 3 roky rodičák, navázala jsem druhé těhotenství - 2 roky rodičák a nikdo nic nezjišťoval.

baseema
autor
28. črc 2014

@jednaholka tak to právě není... i když mám něco už vyčerpáno tak mi stejně víc nedají právě kvůli tomu vyměřovacímu základu. Prej je všechno podle tabulek a s tím nikdo nehne. :( takže když sem měla nižší plat nemám nárok na vyšší rodičák. Proto mě spíš zajímá jestli by to ještě šlo přehodit na manžela protože ten má vyšší plat

wedmad
28. črc 2014

@dezyre To je divný. Já jsem na nejrychlejší čerpání musela dokládat určitý vyměřovací základ přesně jak píše justinna.

wedmad
28. črc 2014

@baseema Nejsem si tím jistá, ale myslím, že když už začneš čerpat rodičák na sebe, že v průběhu už to na manžela přehodit nejde, ale to by ti přesně řekli na úřadu práce...

baseema
autor
28. črc 2014

@wedmad já se radši ptám ještě tady, už semi párkrát stalo že mi "zapomněli" některý věci říct :D

jednaholka
28. črc 2014

@wedmad Rodičovská má maximální a ne minimální strop na hrubém měsíčním příjmu a to je těch zmiňovaných 16 500 korun. Pokud berete více, dostanete stejně 220tis… 😉 Kdo bere méně, může i tak čerpat 2 roky rodičovské v případě, že byl předtím zaměstnán.

Viz. tady kalkulačka - zadejte třeba příjem 7.500,- a stále budete mít možnost čerpání 11,5tis. na dva roky.
http://www.penize.cz/kalkulacky/rodicovsky-pris...

dezyre
28. črc 2014

@wedmad já zas čučím, že jste museli něco dokládat. Ani by mě ve snu nenapadlo, že by mě nedali na 2 roky rodičák, když je tu ta možnost. A to ho nemám chvíli, za 9 měsíců bych už měla nastoupit do práce.

ilonne
28. črc 2014

@wedmad
@justinna
@dezyre Jj, já měla na první do dvou let a taky jsem musela doložit denní vyměřovací základ. Tu nejrychlejší variantu lze čerpat jen pokud na to platově dosáhneš.
@baseema
@jednaholka

justinna
28. črc 2014

@ilonne - díky za reakci! Opravdu máme osobní zkušenost, takže tady nemluvíme o dojmech...prostě se to dokládá a na sociálce vám to, kdo nevěří potvrdí...Musím říct, že mi to přijde jedna z mála spravedlivých záležitostí...v tomto systému.

dezyre
28. črc 2014

@ilonne s necelou 10tkou čistýho jsem na to natuty nedosáhla 😉 a přesto mám rodičák na 2 roky.. to je holý fakt 😉

wedmad
28. črc 2014

@jednaholka V té kalkulačce záleží na tom, kolik bere otec, jestli má hrubou mzdu větší jak 16 550,- , kalkulačka automaticky přepočítává rodičák z jeho platu a ne z platu ženy. Zkus si tam dát plat 7500,- u manželky a nulu nebo plat menší než 16500,- u muže...