Rodičovský příspěvek a sociální pojištění. Budu platit SP a ZP?

mollygrim
5. lis 2020

Dobrý den, prosím o radu jestli nebyl někdo ve stejné situaci. Synovi je teprve 2.5 ale končí mi rodičovský příspěvek. Čekám další dítě a vychází to tak že budu 2-3mesice bez příspěvku. Chci se zeptat zda nevíte jestli v takové situaci nebudu muset platit sociální a zdravotní? Děkuji.

modrykonik147
5. lis 2020

@mollygrim a nezacnete uz pobirat znova materskou na to druhe? Jinak vyse rodicovskeho prispevku lze zmenit. Staci zajit na urad a rozdelit zbyvajici castku. Ale dle me pokud dite nepresahlo 3roky tak byste nic odvadet nemela. Rodicovska dovolena je az do tri let ditete. Kdy vyberete rodicovsky prispevek je uplne neco jineho

j.a.n.i
5. lis 2020

@mollygrim trvá ti pracovní poměr?

mzacikova
5. lis 2020

Budu to řešit v dubnu, termín mám 30. a prý si mám na duben zažádat na pojišťovně o osobu pečující o dítě. Proč jste si rodičák neprodloužila do termínu porodu, jak jste zjistila těhotenství? Mateřskou jste neměla?

squezy
5. lis 2020

@mollygrim Nejsem úplně expert, ale jestli to máš stejně jako já, tak bude vse ok. Ja vycerpam rodicovsky prispevek příští mesic, deti mám 21 mesicu a jsem zamestnana na dobu neurčitou. Do 3 let veku děti za mě v tomto případě bude zdravotní platit stat a sociální se neplatí, ale po dobu rodičovské DOVOLENÉ (nikoliv příspěvku) se mi to zapocitava do duchodu. Není pravda, že musíš pobirat třeba 50,-Kc rod. příspěvku, aby za tebe zdravotni platil stát, takhle to už ted není. Podle me jen ty 2-3 mesice budeš bez prispevku, bez peněz, ale nic nikam nemusíš hlásit.

j.a.n.i
5. lis 2020

@squezy Na důvod se započítává doba péče o dítě do 4 let a je úplně fuk, zda je dotyčný na rodičovské dovolené nebo nezaměstnaný.

hasara33
5. lis 2020

@mollygrim ahoj, řešila jsem teď něco podobného, protože mi bude končit RP teď v listopadu, ale stále budu doma s malou na RD (má téměř 13. měsíců) takže jsem si to zjišťovala na pojišťovně a sociálce a tam mi bylo řečeno, že pokud mám u zaměstnavatele smlouvu na neurčito a nahlášenou RD (já nahlásila 2 roky, ale dá se to měnit) tak žádné zdravotní a sociální řešit nemusím 😉

mollygrim
autor
6. lis 2020

Děkuji moc všem za odpovědi, řešila jsem situaci ještě v jiné skupině a na úřadu práce (telefonicky) takže vám napíšu výsledek. Jedná se o situaci kdy člověk nemá pracovní smlouvu (mě končila v době prvního těhotenství) - proto také již nemám nárok na mateřskou. Pokud by člověk nedělal nic, bude muset platit zdravotní, sociální ne, to je nepovinné, jen bych musela jít o ty 2 měsíce později do důchodu. Pokud má člověk platnou pracovní smlouvu, nic z toho neřeší, tam je to automaticky hrazeno i bez příspěvku.
1.) Je možnost prodloužit příspěvek, když pobíráte alespoň 50,- stát platí zdravotní i sociální (to budu nakonec dělat, do ledna)
2.) Nahlásit se na zdrav. pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, pak je zdravotní zdarma (to budu muset udělat na únor, protože kdyby se dítě nenarodilo v termínu v únoru, tak budu muset únor platit) opět situace kdy by ty 2 měsíce nebylo hrazeno sociální
3.) Nahlásit se na úřad práce jako osoba žádající o zaměstnání - budou platit zdravotní i sociální a ještě poskytnou příspěvek v nezaměstnanosti, ale musí to potvrdit gynekolog, že jste osoba práce schopná, jakmile by byli zdravotní komplikace tak o to přijdete.

squezy
6. lis 2020

@mollygrim Takže tam ta 50,-Kc hraje nějakou roli, ale ve chvíli, kdy člověk není zaměstnaný. Diky za tu informaci, člověk je zase o drobet chytřejší 🙂