Rodičovský příspěvek a očr na druhé dítě. Může uplatnit manžel?

mag89olie
20. bře 2020

Zdravím. Chci se zeptat. Školy jsou uzavřené, manžel je OSVČ, samozřejmě bez práce v téhle situaci a moje otázka zní. Máme syny 10 a 2 roky. Na toho mladšího pobiram RD. Může manžel uplatnit OČR na toho staršího?
PS: schváleno, že i OSVČ může v téhle chvíli pobírat očr na dítě

mimco
20. bře 2020

@mag89olie kdo by vám to očr napsal? Škola? Školka?
Řekla bych, že odpověď je jasná....

mimco
20. bře 2020

@mag89olie tzn. mělo by to jít....na toho staršího

editah222
20. bře 2020

@mag89olie ano, může.

mag89olie
autor
20. bře 2020

@mimco no škola má vypisovat tohle očr. Když dítě je doma kvůli uzavření škol

mimco
20. bře 2020

@mag89olie tak pokud je mu 10 let, škola ho potvrdí.

klaari
20. bře 2020

Nejsem si jista, kdyz vy jste s druhy dítetem doma, že to půjde....

m.e.l
20. bře 2020

Mam dojem, ze pro OSVČ to platí jen v okamžiku kdy partner není s druhým dítkem na RD/MD. Tak nejak to vcera bylo receno.

alubif
20. bře 2020

Teď se o tom diskutuje na zdi v příspěvku od leniczka23😉 nárok má. Vypisuje škola

kometkak
20. bře 2020

@m.e.l A já mám dotaz. Já jám rodičák, ale chodím od ledna na plný úvazek do práce. Manžel OSVČ s dětmi teď doma (zavřené školky) a hlídá je. Může si manžel uplatit ošetřovné? Když já jsem v práci? Chápala bych, že kdybych byla na rodičáku doma, tak by nebyl důvod, aby ošetřovné dostal.. Ale když jsem v práci?

m.e.l
20. bře 2020

@kometkak To bych rekla, ze asi jo. Ale vazne dedukuji jen z toho, co vcera bylo zkracene receno. Ty prokazatelne odvadis dane - pracujes, nekdo tudiz o deti pecovat doma musi. Ale fakt jen dedukuju z toho co vcera bylo receno.

m.e.l
20. bře 2020

@kometkak Ke vsemu teprve v utery bude schvalovani, pak predpokladam vyjde presny pokyn co komu.

rosetatto
20. bře 2020

@mag89olie OSVČ nárok nemají a ošetřovné z důvodu zavření školního zařízení je do deseti let, takže ne

j.a.n.i
21. bře 2020

@kometkak Ne, na dite, na které bereš rodicak si nikdo jiny ocr vzit nemuze. Nebo tedy muze, ale zadarmo. Pokud bys zustala doma ty, tak ty narpk na placene ocr mas.

kometkak
21. bře 2020

@j.a.n.i Děkuji za informaci 🙂 Je to nějaké zamotané

rosetatto
21. bře 2020

@kometkak tak je to celkem logické, proč by někdo mel brát peníze za to, ze ošetřuje dítě, když na nej někdo jiný pobírá rodicak (příspěvek za to, že o dítě pečuje)

mag89olie
autor
21. bře 2020

@rosetatto teď se to kvůli viru mění. V úterý budou jednat o tom že by mohli i OSVČ na OČR

mag89olie
autor
21. bře 2020

@rosetatto a má se to věkově navýšit do 13 let

rosetatto
21. bře 2020

@mag89olie ano to vím, je to moje práce...denně vyrizuji desítky telefonátů na tohle téma, takže opravdu vím nejnovejsi stav ;)