Ahoj, potřebovala bych poradit. Chtěla bych si při rodičáku přivydělávat na brigádě. Je to vůbec možné? Nepřijdu o rodičovský příspěvek? A musím to hlásit mému zaměstnavateli, kde mám hlavní pracovní poměr?
Děkuji za Vaše odpovědi. 😊
@pavlinavo jediné, co bys měla dodržet, je nenastoupit do obdobného oboru, pokud to máš ve smlouvě, aby nedošlo třeba k prozrazení technického postupu,atd. Ale jinak o RD nepřijdeš , leda bys měla dítě mladší 2let ve školce déle,než je dovoleno
Tak já to shrnu a správně dle českého Zákoníku práce 🙈
Pokud pobíráš rodičovský příspěvek, nejsi nijak limitovaná výdělkem. Takže směle do brigády a o rodičovský příspěvek nepřijdeš.
Pokud čerpáš u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou, pak můžeš mít brigádu klidně, ale musíš dodržet dvě podmínky. Tou první je si pohlídat, že máš v jeden měsíc podepsané růžové prohlášení jen u jednoho zaměstnavatele.
Tou druhou podmínkou je, že pokud tvůj první zaměstnavatel a ten druhý mají shodný PŘEDMĚT ČINNOSTI PODNIKÁNÍ (nikoliv tvoje pozici), tak jsi povinná žádat svého prvního zaměstnavatele o souhlas, zda můžeš pro toho druhého pracovat.
Jinak platí též veškerá omezení, která máš podepsána v pracovní smlouvě (narážím na případné konkurenční doložky).
A u té brigády, pokud by z ní byly odvody zdravotního pojištění, nahlásit, že jsi pobiratel rodičovského příspěvku, tudíž ti nemusí dělat dopočet do zákonného minima u zdravotního pojištění.
@malenka3 dobrý den, můžu se zapojit do diskuze? Jak by to bylo se zdravotním pojištěním v případě, že z důvodu nepřijetí dcerky do školky, jsem u zaměstnavatele požádala o neplacené volno do 4 let dítěte a prodloužila i na tu dobu čerpání rodičovského příspěvku a docházela jen brigádně vypomáhat např. na 2 dny v týdnu? Stále by za mě zdravotní pojištění odváděl pouze stát nebo by byl prováděn odvod podle dosaženého příjmu?
@babilen u DPČ nad 3500 budeš mít také odvody zdravotního, u DPP až u částky nad 10 000. Pokud bys měla pracovní smlouvu na zkrácený úvazek, pak budeš mít odvody zdravotního vždy.
To, že bereš rodičovský příspěvek, pro tebe znamená jedinou výhodu v tomto případě, že ti nebudou muset h příjmu odvádět zdravotní pojištění v zákonné minimální výši.
@pavlinavo Ja jsem behem rodicovske nastoupila zpet do prace a prispevek mi sel normalne. Jak je to ale s nahlasenim zamestnavateli, to nevim.