Dobrý den poradíte momentálně jsem na rodičovské 18měsíční dcerou a v květnu čekáme přírůstek . Rodičovskou mám na 3 roky v práci jsem zaměstnaná na dobu neurčitou v práci mám oznámit je nástup na mateřskou a zbytek rodičovské by mi měli vyplatit jednorázově automatický nebo musím na úřad? Děkuji
@nikolaa64 Pokud se během pobírání rodičovského příspěvku rodina rozroste o dalšího potomka, a nestihla by tak vyčerpat stávající dávku do zákonem stanovené celkové výše, tedy 300 000 Kč, u vícerčat 450 000 Kč, vyplatí Úřad práce ČR zbývající část rodičovského příspěvku najednou. Rodič však musí narození nejmladšího dítěte v rodině Úřadu práce nahlásit. Podmínkou jednorázové výplaty částky je, že alespoň jednomu z rodičů lze k datu narození nejmladšího dítěte v rodině stanovit denní vyměřovací základ, nebo že je alespoň jeden z rodičů k tomuto datu považován pro účely důchodového pojištění za osobu samostatně výdělečně činnou. O jednorázové výplatě částky nevede ÚP ČR řízení, ani nevydává rozhodnutí. Zašle oprávněné osobě o této skutečnosti oznámení. Proti tomuto postupu je možné podat písemné námitky.
@nikolaa64 také to teď řeším mám to stejně, také čekáme přírůstek konec dubna malému je 14 měsíců a rodičák mám do jeho 3 let. Zakládala jsem diskuzi stejně jako ty, a tam mi jedna slečna řekla ze si musela rodičák navýšit aby ho stihla do nástupu na mateřskou vybrat a že to snad bylo někdy teď nedávno .... myslím že nám nic nezbyde jiného než se jít prostě zeptat na náš úřad a domluvit se přímo tam, aby pak nepřišlo nějaké nemile překvapení když už by bylo pozdě a peníze propadly 🫢
@vero987nika co jsem četla článek tak by peníze propadnout neměli a měly by to vyplatit jednorázově zbytek
@vero987nika Vloni změnili zákon a dochází k jednorázovému doplacení, dříve částka, co se nestihla vybrat, propadala. Postup i podmínky napsala správně @lencaa11 výše.
Nastoupis na mateřskou, zavoláš si na up at zastaví rodicak a po porodu tam zajdeš s RL mimca a zazadas o vyplacení toho zbytku rp, cos nestihla vybrat.
Buď požádáš o zvýšení a vybereš před začátkem nové MD, nebo ti zbytek vyplatí po porodu... Nic ti nepropadne
@nikolaa64 ahoj, ja uz mluvila s pani z pracaku.Ted si rodicak navysim a co nestihnu vybrat, tak mi po porodu vyplati jednorazove.
Zajděte si na úřad a tam si zažádejte o dřívější dovyplacení/zkrácení rodičáku. Paní úřednice vám určitě poradí co a jak.
@nikolaa64 musíte požádat na úřadě až se vám malé narodí tak už rodným listem mimca