Ahoj,
vzhledem k tomu, že jsem OSVČ, nemám nárok na peněžitou pomoc v mateřství. S manželem jsme se rozhodli, že budeme čerpat rodičovskou přes něj (je zaměstancem). Vím, že rodičovská se čerpá až od data porodu. Mám ale dvě otázky:
1. Je možnost čerpat něco jako "nemocenskou" těsně před porodem? Mám termín v druhé polovině září 2016 a vím, že budu pracovat do konce srpna (pokud to půjde). Nechce se mi za září platit sociální a zdravotní poj. za dobu, kdy už pracovat nebudu.
2. jaké formuláře je třeba vyplnit a na které konkrétní úřady je třeba zajít (a kdy), abychom mohli čerpat zkrácenou rodičovskou přes otce dítěte?
Děkuji za pomoc!
Gabča
@gabuscha též budu čerpat rodičovskou přes manžela, naštěstí jsem s prvním dítětem ještě na rodičovské. Nemocenskou bys mohla čerpat za předpokladu, že si budeš hradit nemocenské pojištění, jinak máš smůlu. Popř. si přeruš ŽL a nahlas se na úřad práce. Veškeré info ti podají na pracáku, včetně všech formulářů.
Mně nejde o to, aby mi to někdo zaplatil, ale abych nemusela za září platit já...
Nemocenské pojištění si platím, ale bohužel krátkou dobu. Začala jsem v lednu a zázrakem se mi podařilo hned otěhotnět, takže nestihnu těch 270 dní za poslední dva roky (proto nemám nárok na mateřskou) 😀
Ach jo, jak já ty úřady nemám ráda. A tu sociálku oběhat už před porodem nebo všechno až po něm?
Děkuji děkuji děkuji děkuji 😀 Začínám tedy oběhávat 😀
Díky za tohle téma, taky to ted resim 🙂 rodicovskou budu cerpat pres pritele.. na gynde jsem zadost na materskou dostala, je to ale jmenovite na me - musim na tu socialku jit pro to potvrzeni, ze na ni narok nemam? Co by se tím zmenilo, kdybych to potvrzene nemela?
Když jsem na gyndě zatím nic nedostala, můžu rovnou na sociálku?
No, já chci přes manžela, protože chceme tu rychlou 😀 můžu si délku té nemocenské určit? třeba jen na tři týdny před porodem? Nechci být na nemocenské po porodu, protože by to pro mě byl obrovský finanční výpadek ☹
@j.a.n.i to je sice pravda, ale na druhou stranu je to o byrokracii. A děláte to kvůli sobě. Stačilo mi, že jsem na sociálce dlužila 13,- a byla jsem pak na seznamu nejtěžších dlužníků. Od té doby raději nosím každý dvakrát.
@gabuscha bez toho papíru asi nemá význam tam chodit. To už bych ty 3 týdny počkala
@lucieta7 No, pokud budeš čerpat nemocenskou, tak to nemusíš řešit, neb budeš dokládat papír s výš té nemocenské. A jinak nárok na ten papír nemají, ale některé úřednice ho vyžadují... na druhou stranu, pokud jim to člověk hodí na podatelnu, tak by mě zajímalo, jak by to ofiko zdůvodnili - většinou to totiž tvrdí per huba, těm co jim to dávají přímo do ruky.
No, nemocenská bude cca 3000,- za měsíc, rodičovská při rychlejším čerpání podstatně víc...
Sakra, ja mam uz jen tak malo casu a energie vubec 😀 a to mam zas nekam bezet.. To teda potes, fakt
@gabuscha také jsem OSVČ. Já ale nárok na mateřskou mam, jelikož si dobrovolný platit nemocenského pojištění (to je to nepovinných, ke kterému se OSVČ hlasů na vlastni zadost) a bohužel co se tyče nemocenského je to totéž. Pokud si neplatil nemocenské pojištění tak nemocenská byt nemůže, respektive ti to nikdo nezaplati....