Rodičovská na 4 roky. Vezmou mi ji, když by dítě přijaly ve 3 letech do školky?

denis74
13. črc 2023

Ahoj holky, když mám mateřskou na čtyři roky, ale dítě přijmou do školky již ve třech letech, tak mi rok mateřské seberou?

gruyerre
13. črc 2023

@denis74 myslíš to tak, že máš rodičovský příspěvek rozložený až do 4 let dítěte? Neseberou, příspěvek ti bude chodit dál.

denis74
autor
13. črc 2023

@gruyerre ano, jde mi o to jestli rok mateřské nepropadne pokud dítě bude ve školce.

marketa1218
13. črc 2023

@denis74 Nic ti nepropadne, ale není to mateřská, je to rodičovský příspěvek, který pobíráš od státu.

lencaa11
13. črc 2023

@denis74 dítě může do školky a vám rodičak normálně zůstane

hanka_12345
13. črc 2023

@denis74 stejnak nam to zkrouhnou na 3😄

janule0123
13. črc 2023

@denis74 má nad dva roky takže v klidu😃kdybys šla do práce můžeš si zrychlit cerpani a nebo docerpat do 4 let a chodit u toho do práce, jen počítat ze na placeny osetrovny můžeš jen ty

alianan
14. črc 2023

@hanka_12345 Zkrouhnou pouze sociální pojištění, nebo ne?
Částka rodičovského příspěvku se zvýší a bude se pobírat 3 roky, po té žena může nastoupit na péči do sedmi let. Co na tom změnili je způsob vyplácení a sociální pojištění, které není povinné, takže si ho ani platit nemusíš, teda pokud uznáš, že ten rok (či více) ti nebude chybět do důchodu.

Ale zas přidali 50 tis, takže to by šlo ušetřit na sociální a ze zbytku peněz si dávat bokem, tak aby vyšlo i na ten čtvrtý rok.

eviicka
14. črc 2023

@alianan já zaregistrovala, že doba započitatelná do důchodu má stále zůstat do 4 let jak je to teď. Ale byl to jen rozhovor v ČT.

alianan
14. črc 2023

@eviicka Já to moc nesleduji, mám roční dítě, takže nás se to netýká, asi. Ale pokud se bude započítávat do důchodu i ten čtvrtý rok, tam už vůbec nechápu o co jde. Vše zůstane při starém, akorát se jinak rozloží peníze.

eviicka
14. črc 2023

@alianan přesně nejde skoro o nic, s prvním jsem měla jen na dva roky, s druhým na 4 a po skončení RD je jediný rozdíl v tom, že starší nemohl do školky na celý den, ale jen 4 hodiny (měla jsem u ZP péči o dítě do sedmi let).

denisq
14. črc 2023

@hanka_12345 Skrouhnou to na tři jen těm, co dostanou o těch 50 000,- navíc, tj. od příštího roku. Ale i tak psali něco o tom, že můžou být maminky do 4 let doma. Za jakých podmínek netuším. My, co už to máme dané na 4 roky, se to netýká.

alianan
14. črc 2023

@denisq Podle všeho nezkrouhnou a ještě jim přidají 50tis. Akorát ten posední rok nebudou dostávat žádné peníze, budou si muset na něj ušetřit z předchozích let.

denisq
14. črc 2023

@alianan Jasně, já od doby, co řekli, že to dostanou maminky co porodí po Novém roce, tak už to nesleduji 😃 Není důvod 😊