Ahoj,
chtěla bych se zeptat jsem už zhruba rok a půl na rodičovské dovolené, příspěvek mám nastaven na 10 000,- měsíčně. Končit mi má ve 3 letech dítěte. Chtěla bych si prodloužit rodičovskou dovolenou ale příspěvek ponechat stejný. Je to možné? Řešila jste některá ?
@jitka_cv Z práce už mě v důsledku snižování stavu vyhodili, takže když budu chtít být do dceřiných 4 let doma, s tím že bych sem tam chodila na nějakou brigádu, tak jedině prodloužit ten příspěvek? Jde mi o to že nechci hned v těch 3 letech do práce na HP ale chci mít zajištěný sociální a zdravotní.
Motáš několik pojmů. Rodičovská dovolená je jen u zaměstnavatele, maximálně do 3 let věku dítěte, nikdy za žádných okolností nemůže být delší a je za 0 Kč. Pokud už jsi v práci skončila, žádnou rodičovskou dovolenou nemáš.
Pobírat rodičovský příspěvek můžeš až do 4 let věku dítěte (nikdy déle). Dokud pobíráš, máš kryté zdravotní pojištění státem. (Sociální pojištění řešit nemusíš, to nejsi povinná platit, pokud nemáš výdělek). Pokud chceš být dál doma a nic neřešit, můžeš si ten rodičovský příspěvek natáhnout až do 4 let. Ale pak se ti samozřejmě sníží částka, protože máš daných 300000 a nemůžeš brát v součtu víc. Takže zajít na úřad práce, oni ti řeknou, kolik zbývá vyčerpat a tu částku rozdělí počtem měsíců do těch 4 let.
@20192608 rodičovská dovolená je do tří let dítěte, pak bys musela v práci požádat o neplacené volno, které ti ale nemusí zaměstnavatel povolit. Rodičovský příspěvek můžeš čerpat až do 4 let dítěte do vyčerpání 300 000.