Rodičovská dovolená na tři roky - kolik to vychází?

juraskova11
11. črc 2016

Zdravím maminky! Jsem teď na rodičovské, kterou jsem si zvolila na tři roky. Po debatě s maminkami, které jsou na tom podobně jako já jsem zjistila, že mi posílají nějak málo penízků. Pracovala jsem před otěhotněním 3 roky. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, končila mi smlouva v práci, kterou mi samozřejmě neprodloužili. Mateřskou jsem ještě pobírala, neboď jsem byla v ochranné lhůtě. Takže po půl roce, co se dcera narodila, jsem zažádala o rodičovskou. Každý měsíc mi chodí 6800kč. Mám to na 3 roky. Myslíte si, že je to v pořádku?

katjja123
11. črc 2016

Když sis žádala o RP tak sis do té kolonky sama psala kolik chceš měsíčně dostávat, takže pokud sis napsala 6800 tak je to v pořádku 🙂

j.a.n.i
11. črc 2016

@juraskova11 Jelikož se do žádosti o rodičák píše, kolik chceš posílat, tk ti posílají to, co sis tam napsala...

hanulkavelunka
11. črc 2016

Takze si muzu sama urcit kolik chci kc na rodic.dov.a po vycerpani 220tis konci rodicak,chapu to tak dobre? A max je na 4 roky
Muzu po materske vybrat 25 dni dovolene co mi zbyva a pak teprve jit po tech 25 dni zadat o rodicak? A kdyz budu vybirat dovcu pocita se do toho i vikendy?? Nebo 25 prac.dnu takze po materske 5 tydnu dovolene a pak teprve rodicak? Rodim koncem ledna 2017 a jsem od kvetna na neschopence a budu az do materske.

hanulkavelunka
11. črc 2016

Kde mi podaji informace?

lv
11. črc 2016

@juraskova11 na 3r po 6m mateřské ti vychází 7050kč.

@hanulkavelunka na úřadu práce, pod které to spadá, u úp žádáš..

liska01
11. črc 2016

@juraskova11 220000/6800=32 měsíců, takhle ti to bude chodit 32 měsíců. Já mám rodičák do 3let věku dcery a vychazí to na cca 7100kč, tedy 30 měsíců budu pobírat RP.

pkolin
11. črc 2016

@juraskova11 Já mám variantu na 3 roky a když jsem žádala, tak jsem s paní na úřadě domlouvala výši, vzaly jsme spolu kalkulačku, spočítaly měsíce a vydělily - vyšlo to na 7.100,- s tím, že poslední měsíc to bude trošku míň 🙂

@hanulkavelunka Ano, sama si volíte počet měsíců, po které chcete být doma a podle toho se pak i určuje výše RP (je to 220tis. děleno počtem měsíců) a může se to i průběžně měnit (myslím, že jednou za 3 měsíce, ale to si nejsem jistá, nepotřebovala jsem). Co se týká dovolené, Je nutné rozlišovat rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek. Po skončení MD ihned nastoupíte na řádnou dovolenou na zotavenou, kterou nemáte vyčerpanou a až po jejím skončení nastoupíte na rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek ale můžete pobírat hned po skončení MD. Já to měla tak, že jsem pobírala rodičovský příspěvek a navíc pak měla peníze za dovolenou 😉 snad jsem to napsala srozumitelně 😉

pkolin
11. črc 2016

@hanulkavelunka jo a víkendy se nepočítají (pokud se tedy nejedná o práci na směny i o víkendech), je to stejné, jako když jsi v práci a čerpáš dovolenou.

hanulkavelunka
11. črc 2016

Super tak dekuji
A jeste dotaz je lepsi jit na MD 6nebo 8tydnu pred porodem?
Takze ted mam neschopenku (pred ni mam odprac.4 roky takze narok na materskou mam)
8 tydnu pred porodem ji ukoncim a pujdu na materskou na ktere budu do myslim 21tydnu ditete,pak si vyberu radnou dovolenou 5 tydnu a teprve pak pozadam o rodicak a to do 3 nebo 4 let ditete
Ty jo nechce se mi to pocitat TP mam 25.ledna

hanulkavelunka
11. črc 2016

A jeste otazka zda se ta dovolena nejak nekrati kdyz vic jak pul roku budu marodit

hanulkavelunka
11. črc 2016

Takže 30 měsíců bych měla pobírat rodičak takze 7333 kc a to od srpna 2017 ☺
Pokud'tomu dobre rozumim

j.a.n.i
11. črc 2016

@hanulkavelunka Dovolená se krátí, pokud si na neschopence víc jak 100 pracovních dní.

pkolin
11. črc 2016

@hanulkavelunka Tak nějak, jen bych zažádala dříve, než po ukončení dovolené, ono to nějakou dobu trvá, já žádala myslím když jsem měla 14 dní do konce MD 😉

pkolin
11. črc 2016

@hanulkavelunka Teoreticky bych řekla, že je lepší nastoupit na MD co nejdéle, prodlouží se čas nástupu, tudíž i čas trvání MD a tudíž i pak je kratší doba do konce RD,takže by možná měsíčně mohlo být více peněz, ale ono to možná vyjde nastejno, je to rozdíl jen 2 týdnů a to nemusí udělat velký rozdíl. Já také byla na neschopence kvůli krvácení a nízko položené placentě a šla jsem hned 8 týdnů před TP, protože už jsem nemohla vydržet ty vycházky a taky jsme chtěli jen na dovolenou se starším synem....

hanulkavelunka
11. črc 2016

Jsem z toho blba,nemam rada urady
Ale tak poradim se a mam na to jeste cas
Dekuju

juraskova11
autor
11. črc 2016

Já jsem právě v žádosti, kolik bych chtěla pobírat neuváděla. Na úřadě se mě ptala na jak dlouho to chci a pak tam doplnila částku. Takže, pokud jsem to správně pochopila, 32 měsíců mi bude chodit rodičovská. Kdybych pobírala více peněz, doba pobírání by se zkrátila. Ono je to v celku jasné, jen mě asi někdo stál na vedení. Děkuji za odpovědi, konečně jsem z toho moudřejší 😉

pkolin
12. črc 2016

@juraskova11 Je to přesně, jak píšete 🙂 Některá úřednice to doplní sama, jiná to konzultuje s maminkou, ono je to jedno, prostě je to podle měsíců a hotovo 😉

jana2336
13. lis 2017

Dobrý den, dítě se mi narodilo 20.7.2017,6 týdnů před porodem jsem nastoupila na mateřskou.Dne 10.12.2017 mi končí mateřská a vyrizuji si rodičovský příspěvek chci jej na 3 roky,takže kolikati měsíci mám vydělit částku 220 000 Kč.DVZ byl 307 Kč.

kvmatonka
13. lis 2017

@jana2336 Na 3 roky, tak 220 tis děl 36 měsíci a nebo do tří let věku dítěte tak upraveně dle počtu měsíců.

petrasipkova1
13. lis 2017

@jana2336 chceš ho na 3 roky nebo do 3 let věku dítěte. ? takže od ledna / 2018 do například července 2020 je 31 měsíců. Nezapomen si zažádat o čerpání dovolené v práci. 🙂

nataliai
23. kvě 2018

Dobrý deň ja sem4roky na rodičovské Ted sem si zvolila penize do konce 7mesice to mi tým už úplne skončí rodičia nebo budú dal ale bez penez mala se narodila v lednu čiže v lednu ju bude4 roky

j.a.n.i
23. kvě 2018

@nataliai Na rodičovské dovolené nelze být 4 roky, rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte a ještě musíš mít trvající pracovní poměr.

nataliai
23. kvě 2018

Tak sem na materský ale mám to na 4roky

j.a.n.i
24. kvě 2018

@nataliai Nejsi ani na mateřský... pouze pobíráš rodičák a až ho dobereš, tak nebudeš "nic" a budeš muset vyřešit kam a jako co se nahlásit, aby ti stát platil zdravotní.

kepu
24. kvě 2018

@j.a.n.i pokud vim na rodicovske muze byt 4 roky jen zamestnavatel nemusi drzet misto v praci tam je to do tri let veku ditete a pak by musela cerpat neplacene volno ....

luciklim
24. kvě 2018

@nataliai Oficialne muzes byt doma do 7 let ditete. Rodicovskou mam na tri roky, ale urcite planuji byt doma dele, pani na urade rikala, ze staci pouze zajit na zdravotku a nahlasit to aby za tebe bylo placeno.. popr.poresit se zamestnavatelem.

kepu
24. kvě 2018

@luciklim jen nebudes brat penize do tech 4let veku ditete jde rozlozit rodicak pak uz budes foma zadarmo 😊

luciklim
24. kvě 2018

@kepu jj, ja to mam dane proste na ty tri roky a pak uz jen za nase 🙂

j.a.n.i
24. kvě 2018

@kepu Rodičovská dovolená je právě to nárokové volno v zaměstnání, takže logicky nemůže být rodičovská do 4 let, když sama píšeš, že od 3 do 4 let by musela čerpat neplacené volno.

j.a.n.i
24. kvě 2018

@luciklim Ano, to máš pravdu, přesně tak to je rodičovská dovolená je max. do 3 let věku dítěte a pak je to potřeba vyřešit se zaměstnavatelem, tedy buď ukončit pracovní poměr nebo se dohodnout na neplaceném volnu. Rodičovský příspěvek je na tomhle nezávislý, ten může být max. do 4 let. A třetí věc je z jakého titulu bude hrazeno zdravotní - to může být buď z titulu RD, nebo z titulu pobírání rodičovského příspěvku nebo z titulu péče o dítě do 7 let (nebo 2 dětí do 15 let, takže doma s placeným zdravotním lze být i déle než jen do těch 7 let)