Rodičovská dovolená na 3 roky, příspěvek na 4 roky

amandab
9. bře 2016

Ahoj holky, potřebuji prosím radu....Jsem na 3leté rodičovské dovolené do konce května 2016, pracovní poměr na neurčito, zaměstnavatel mě zpátky nevezme, komunikace s ním je velice problematická a potom co jsem zažádala o vyplacení dovolené, když jsem přecházela plynule z jedné rodičovské na druhou, začal být nepříjemný ještě víc, nechal by si pro korunu koleno vrtat. Požádala jsem o rodičovskou dovolenou na 4 roky, nevyhověl, pouze na 3 roky. A já teď řeším co dál, rodičovský příspěvek mám na 4 roky, jsem na děti úplně sama, manžel má práci mimo město a domů se vrací pouze na víkendy, takže práce si budu muset hladat na půl úvazku, což v našem malém městě bude dost problém, ještě jsme se přestěhovali do nového baráčku na ves, takže děti denně rozvážím autem. Jak mám postupovat, předpokádám, že rozvážeme poměr dohodou, mám se pak nahlásit na pracák a můžu být vůbec na pracáku a brát podporu, když budu mít ještě rok rodičovský příspěvek? A nebo by bylo lepší nahlásit na pojišťovně, že pečuji o dítě do 7let věku a na pracák se nahlásit v květnu roku 2017, až přestanu pobírat rodičovský příspěvek, z čeho by se mi pak počítala podpora, když bych byla rok hlášená jako pečující o nezletilé dítě? Sama tomu vůbec nerozumím, počítala jsem s tím, že mi tu dovolenou dá a já si během toho 4 roku budu hledat práci a když najdu, dám výpověď a plynule navážu novou smlouvou, protože pracovat a brát rodičovský příspěvěk můžu, ale takhle vůbec nevím co dál, ráda bych si práci hledala, už po ni pokukuji i teď, ale opravdu mohu kvůli dětem jen na půl úvazku a taková se moc často neobjeví:( A manžel by byl radši, kdybych byla s malým aspoň do těch 4 let doma. Budu ráda za každou radu či zkušenost. Děkuji.

j.a.n.i
10. bře 2016

V tomhle případě upřímně řečeno nevidím sebemenší rozdíl mezi neplaceným volnem a ukončením pracovního poměru, vracet se stejně nechceš, tak jaký by v tom byl rozdíl?
Na UP se můžeš přihlásit kdy chceš, jak hned po ukončení pracovního poměru, tak po konci rodičáku, podporu budeš mít stejně v obou případech tu minimální.

amandab
autor
11. bře 2016

@j.a.n.i Dekuji.Ja myslela,ze se podpora počítá z předchozího zaměstnání.No přišlo mi to lepší bejt zamestnana,než nezamestnana🙂Uz kdyz si půjdu hledat praci,zni to lépe.A muzes mi prosim poradit,jak podat výpověď a ke kterému dni?A pak následující den se nahlásit na pojistovnu?Dekuji