Zdravím všechny,
jsem zmatená z rodičovské dovolené, jediné co vím je, že o ní žádám já sama, ale nevím kde, jak, s čím a kdy?? 😨 Jsem prvorodička, na mateřskou nastupuji 9.10.(nyní jsem na neschopence-od 25.7.) mohl by mi někdo prosím polopaticky vysvětlit co a jak a kdy a co je vše potřeba? Nikdy jsem přes úřady nic neřešila, nikdy jsem nebyla na úřadě práce a zkratkám různých úřadů nerozumím, na toto jsem holt s prominutím úplně blbá... 😖 předem děkuji všem co mi odpoví
@petty0704 o rodičovskou dovolenou žádáš zaměstnavatele, písemně, před koncem mateřské napíšeš, do kdy plánuješ rodičovskou dovolenou čerpat.
Neptáš se ale spíš na rodičovský příspěvek?
@karlajasmine Zaměstnavatel po skončení mateřské určitě žádný papír neposle 😉 Buďto ho pošle před jejim skončení, ale v 99 % případu neposle nic.
@xpila Aha, tak mne poslal papir asi 14dni pred skoncenim materske a chtel, abych vyplnila a poslala zpet do kdy planuju rodicovskou d. cerpat.. tak je to asi vsude jinak 🙂
@karlajasmine Skoro nikde ho zaměstnavatel neposílá. On ani nemá důvod, je to starost zaměstnankyně, jestli a jak dlouho chce byt doma.
@karlajasmine @xpila mně taky nic zaměstnavatel neposílal. Možná to dělají v některých velkých firmách, že na to mají formulář, ale není to standart.
Já se v tom právě vůbec nevyznám rodičovská dovolená/příspěvek... :(
@petty0704 Buď v klidu, nejsi jediná. Já také tápu. Vím, že kvůli čerpání mateřské budu posílat účetnímu z práce papír který mi dají u gyndaře - on (účetní) pošle někam ty papíry a bude mi chodit mateřská - výpočet tuším za poslední rok hrubé mzdy. Až mi bude končit mateřská tak do práce pošlu papír, že budu 2 roky na mateřské a zajdu si na ÚP vyřídit rodičovský příspěvek. Jak už psaly holky výše jde o částku 220.000Kč které Ti rozpočítají na dobu kterou si sama vybereš (2-4 roky).
@brookmichaela no jediné co zatím chápu je, že od gyndaře dostanu papír na mateřskou a ten papír dám v práci na personální a holky mi to pošlou někam... ;) Ale co a kdy a jak dál v tom mám holt guláš :/ kamarádky co mám kolem sebe tak buď otěhotněly jako nezaměstnané nebo OSVČ a každá to měla úplně jinak 😲
@petty0704 O rodičovskou dovolenou zadas zaměstnavatele a staci volnou formou dopisem. Je max. do 3 let veku ditete. Jen si jeste mezi MD a RD pozadej o čerpání řádné dovolené.
@brookmichaela Zaměstnavatele budeš zadat o rodičovskou dovolenou, ne mateřskou. A hlavne ne každy si muze RP rozdělit jsi chce.
@xpila Ano máš pravdu, já tomu říkám mateřská.
@petty0704 u nás v práci na dovolenou a délku rodičovské dovolené máme formulář. Ale pochybuji, že to tak mají všude nastavené. Měl by se starat o tyto záležitosti zaměstnanec.
@petty0704 Rodicovska dovolena je to, co hlasis v zamestnani zamestnavateli (muzes nahlasit max. 3 roky). Na to ti posle zamestnavatel v dobe skonceni materske papir, ktery vyplnis a posles zpet.
Rodicovsky prispevek jsou penize od statu (220 000 Kc) ktere ti budou chodit po skonceni materske (materska je 28 tydnu) a o ktere si zazadas ty sama. Zalezi na vysi tveho platu popr.manzela, jestli si muzes zvolit variantu 2 roky (11.500Kc), 3 roky, nebo 4 roky, nebo vlastne libovolne rozvrzeni penez podle poctu mesicu...
Muzes treba rict v zamestnani, ze budes doma 3 roky, a rodicovsky prispevek si dat na 2,5 roku... nemusi to byt oboji na stejnou dobu.
Tady to mas polopaticky vysvetleno - proste zajdes pak (treba ve 4 mesicich veku ditete, nebo muzes i driv) na Urad Prace a tam si to poresis.
http://www.penize.cz/rodicovsky-prispevek/30225...