Ahoj holky,potrebuji urgentne radu.Mam rodicovsky příspěvek na 4 roky.Zamestnavatel mi rodicovskou dovolenou,ale dal jen na 3 roky.A me ted napadlo jestli můžu rodicak brat i když me po těch třech letech propusti na dohodu.Doplnim,ze vrátit se nemohu,on me tam ani nechce a prodloužit dovolenou mi taky nechce.Takze co ted,přijdu o peníze a budu se muset nahlásit na pracak?Nebo jak postupovat?Synovi byli koncem května dva.Dekuji za radu
@amandab Tak to je na tobě, jestli hledáš práci a chceš se hlásit na pracák. Registrace na ÚP není povinná. Buďto se nahlásíš na ÚP (samozřejmě se všemi povinnostmi) a budeš pobírat minimální podporu, nebo budeš jen osoba pobírající RP (takže za tebe bude zdravotní pojištění taky hradit stát).
Aha,dekuji
AHOJKY HOLKY chtela sem se zeptat-jsem na RD A dcera mela 16.6.2015 3 roky,rodicovsky prispevek pobiram jeste do konce srpna.muj zamestnavatel v unoru 2015 spachal sebevrazdu a me byl ukoncen pracovni pomer.nj jenze mi jde o to,kdy se mam nahlasit na up nebo jestli sem neco neprosvihla a nemela se nahlasit uz v unoru kdy zemrel nebo 16.6.2015 kdy mela dcera 3 roky.vubec nevim kdo za me plati zdravotni a socialni a na urade mi jen rekli ze rodicovský prispevek mam do konce drpna,jenze az ted sem zjistila ze RD a RP jsou dva pojmy
dekuji moc, no ale tak to mam asi problem,ze?a rodicovska dovolena je do let veku ditete?takze od 16-6-2015 mi to nikdo neplati?
ach jo,me je z toho uplne mdlo.
@amandab rodičovská dovolená v práci je ze zákona maximálně na tři roky, tak to se zaměstnavateli nediv, že ti to neprodlouží 😉 pokud by ses tam vracela, tak by se dalo domluvit neplacené volno, ale když se tam vracet nebudeš, tak dohoda je asi jasná. hlásit se pak nikam nemusíš. prostě budeš dále pobírat rodičovský příspěvek, budeš matka pečující o dítě a zdravotní pojištění budeš mít hrazené.
@petinax rodičovská dovolená je vázaná na zaměstnavatele a z toho titulu je ti drženo místo v práci. ty dále pobíráš rodičovský příspěvek, takže jsi matka pečující o dítě a zdravotní pojištění ti hradí stát. píšeš, že pobíráš RP do srpna, takže do srpna nemusíš nic řešit. jen si zajdi na zdravotní pojišťovnu a zeptej se, co a jak tam mají naposledy hlášeno a uveď jim svou situaci, ať mají kompletní info a máš tam vše správně nahlášeno 😉 pak záleží zda máš domluvenou další práci nebo se chceš hlásit na úp. s papírem z úp tě na pojišťovnu stejně pošlou, tak to můžeš vzít při jednom. já si vždy takto příležitostně kontrolovala zda tam mám vše řádné hlášené a placené. ono na některé zaměstnavatele se také moc spoléhat nedá. sice mají ohlašovací povinnosti, ale když to nesplní, tak problém je pak na tvé triko 😅
devcata dekuji ,spadl mi kamen ze srdce.ve ctvrtek tam zajdu,od 1.9.2015 nastupuji do noveho zamestnani tak to bude bez problemu.diiiky,aspon budu mit klidne spani
holky potřebuju radu,konce července mi byl ukončen rodičovský příspěvek.Kdy končí rod.dovolená?Holce budou 3 až začátkem prosince.Kdy se tedy mám jít nahlásit na úřad práce.aby mě bylo place soc a zdravotní
@vvvecna Ty nejsi zamestnana? Pokud ne, tak na žádné rodičovské dovolené nejsi, jen jsi byla osoba pobirajici rodičovský příspěvek. A pokud ti uz skončil, tak ses buďto ihned měla hlásit na pojišťovně jako osoba pečující o díte, nebo na úřad prace, pokud hledas praci. V obojím případě bys měla placené zdravotní pojištěni, sociální za tebe nebude hradit nikdo. Je jedno, kolik je dítěti, měla jsi to řešit hned po dobrani RP.
před porodem jsem byla a pracáku a až v pátek jsemse dozvěděla že mi to koncí
xpila v průběhu jse to měnila a paní mi na sociálce toblě spočítala proto mi to vyšle takhle deilně
@vvvecna no já to taky měnila, ale vždy jsem si vše propočítávala a hlídala sama. paní na sociálce je to jedno, jak to pak budeš mít. to je na tobě si to ohlídat. teď už s tím nic nenaděláš. stalo se. hlavně se běž teda někam hlásit, ať nemáš průšvih!
@amandab Rodičák bude normálně pobírat dál, s prací nemá nic společného.