Rodičovská dov. - přepsání na partnera poslední půlrok

stavas
19. říj 2016

Milé maminky, chci se zeptat, jestli je to všechno reálné a zda mám očekávat nějaký problém na úřadech nebo v práci? Nemáte někdo podobný problém?

Jsem na rodičovské dovolené do srpna 2017 (do 3 let věku dítěte). Partner by potřeboval vzít v práci půl roční "dovolenou" od března do srpna 2017, tak jsme přemýšleli, že půjde na rodičovskou místo mě. Má totiž super práci a dobrý plat a nechce o to přijít. Podle přečtených diskusi je to asi reálné. Takže přepíšeme RD na něj a mně tím pádem skončí RD a rodičovský příspěvek bude pobírat ON (partner).

Já mám práci na neurčito, ale nechci se tam zpět vracet. Takže přemýšlím, že jim pošlu výpověď poštou, už asi v lednu, abych splnila 2-měsíční výpovědní lhůtu do toho března a po přepsání partnera na RD (v tom březnu) se nahlásím na pracák.
Myslíte, že to půjde vše tak snadno, jak si představuji? Prosím, pokud jste někdo v podobné situaci, poradíte mi?

Děkuji za každou odezvu ...

konidana
19. říj 2016

@stavas Podle mne by to mělo v pohodě jít. My to měli dost podobně (akorát mě skončila prac.sml. na dobu určitou) , ale je to už několik let, takže detaily se určitě změnily. A problémy na úřadech jsou jen od toho na koho narazíš 😉 Jestli to nebude blbec.

katushka82
19. říj 2016

Rodičák by neměl být problém ten můžeš měnit každé 3 měsíce aspoň tak mi to bylo řečeno na sociálce. 😉

j.a.n.i
20. říj 2016

@stavas Nemusis na nej zadny rodicak prepisovat, na RD mohou byt oba rodice najednou.

stavas
autor
20. říj 2016

@j.a.n.i Tak to mě zaujalo! Přečetla jsem si jen několik diskusi na fóru, ale nepostřehla jsem nikde, že bychom mohli být na RD oba ... ??? Můžeš mi o tom, prosím, napsat něco víc?

konidana
20. říj 2016

@j.a.n.i Ale vyplácená částka bude asi stejná jako pro jednoho, co?

somalicats
20. říj 2016

@stavas Pletes si RD a rodicovsky prispevek. Na RD ma narok kazdy zamestnanec do 3 let veku ditete. Takze Tvuj muz oznami, ze od toho a toho data nastoupi na rodicovskou dovolenou. Ty na sve RD dal zustavas, neni duvod davat hned vypoved a RD tak predcasne ukoncit. RP bude pobirat jen jeden z Vas dvou, nejjednodussi je nechat ho dal napsany na Tebe, pak totiz na urady vubec nemusis 😉

stavas
autor
20. říj 2016

@konidana Myslíš to tak, že měsíční částku RP budeme čerpat oba? A fakt to jde? Já jsem na RD a partner může také požádat o RD a budeme spolu s jedním měsíčním příjmem z RP? Já to fakt slyším 1.krát !!!

konidana
20. říj 2016

@stavas oba jednu dohromady. Měla jsem napsat "celková" vyplácená částka. Podle mne jeden bude čerpat a druhý už ne, ale to bude vědět j.a.n.i, já si to jen tak myslím a vím prd😀

stavas
autor
20. říj 2016

@somalicats Tak to je super! Takže já vůbec nemusím ukončit RD jen kvůli tomu, že můj partner chce také nastoupit na RD? 😲 Tak to moc děkuji za radu, o této možnosti jsem fakt nevěděla! 😀

stavas
autor
20. říj 2016

@j.a.n.i Ještě otázka na tebe 🙂 , konidana mi poradila, že to budeš vědět. Jsem na RD, pobírám RP a partner se nahlásí také na RD (od - do), ale už nebude pobírat RP? Je to tak?

somalicats
20. říj 2016

@stavas A kdybys muj prispevek docetla az do konce, tak se dozvis, jak je to s tim vyplacenim rodicovskeho prispevku 😉

j.a.n.i
20. říj 2016

@stavas Ano, je to přesně tak, na RD budete oba dva, ale rodičovský příspěvek bude pobírat pouze jeden z vás, jedno kdo, tedy je jednodušší když ty.

konidana
21. říj 2016

@stavas no a kdyby sis dala tu práci a oběhala ten převod a výpověď , tak bys možná mohla mít i nějakou podporu. Nebo pokud nemáte nouzi, tak to nechat až po rodičáku a ušetříš ty starosti s převodem 🙂

stavas
autor
21. říj 2016

Moc vám všem děkuji za poskytnuté informace. Pomohli a zase jsem o něco moudřejší! 😀 😉

j.a.n.i
21. říj 2016

@konidana Kvuli podpore nikam rodicak prevadet nemusi, muze ji brat soucasne.

stavas
autor
21. říj 2016

j.a.n.i tak ještě otázka na tebe,pokud ti to nevadí ..? Jak to myslíš, mohu být s partnerem na RD a pobírat podporu v nezaměstnanosti ? Jo - ne ?

j.a.n.i
21. říj 2016

@stavas Ne, muzes ukoncit zamestnani, pobirat rodicak a podporu. Partner bude na RD, ty ne, na RD jsou jen ti, kterym trva zamestnani.

stavas
autor
21. říj 2016

@j.a.n.i Děkuji za vysvětlení, už mi to je jasné 🙂

mysicka_lb
21. říj 2016

Ahojky, můžete to udělat tak, že manžel nastoupí na RD, ty stále budeš na RD v původním zaměstnání a nastoupíš do jiné práce (kterou si mezitím najdeš). Případně manžel bude na té své RD vykonávat jiné zaměstnání. Je to ideální příležitost změnit zaměstnání a stále se máte kam vrátit, kdyby to nevyšlo. Nemusíte oba dva na té RD sedět doma s dítětem.

stavas
autor
21. říj 2016

@mysicka_lb Moc děkuji za další radu, ale do původního zaměstnání nemám v úmyslu se vůbec vracet! A po novém zaměstnání se určitě budu dívat již od nového roku, ale dceru (pokud to vyjde) mi vezmou do školky až od září 2016. A partner chce nastoupit na RD od března 2016, ale pečovat o ni budu JA dokud nenastoupí do MŠ . Takže je to trochu složité u nás. Proto jsem chtěla po výpovědi nastoupit na ÚP (od března 2016) a dostávat alespoň něco, i když jen minimum .... já vím! Jen ještě přemýšlím, co napsat do výpovědi, když budu končit RD dříve ..? Nebo je to u výpovědi z mé strany jedno?

j.a.n.i
21. říj 2016

@stavas Je to jedno, ty nemusíš výpověď nijak zdůvodňovat a jelikož budeš mít stejně tu minimální podporu, tak tam důvod nemusí být ani kvůli výši podpory.

mysicka_lb
21. říj 2016

@stavas Já Ti bohužel s tímto asi neumím poradit, protože to už není ten případ, který mám nastudovaný pro sebe a svoji rodinnou situaci. Podle mě je vhodné napsat do výpovědi "z důvodu péče o dítě do 4 let," nevím, jestli to má vliv, ale určitě tím nic nezkazíš. Nicméně nechápu, co tedy bude dělat ten partner, když nebude pracovat a nebude se starat o dceru. Bude doufám vydělávat někde jinde....

stavas
autor
22. říj 2016

@mysicka_lb Nevadí, já jsem ráda za každou odezvu a informaci! 😵 Partner bohužel nebude vydělávat jinde, proto se nám hodí i to minimum z ÚP. Máš dobrou otázku 😉 , ale to zde rozebírat nebudu. Já jsem jen chtěla vědět, jak mám postupovat v našem konkrétním případě a na co máme nebo nemáme nárok a jak to funguje na úřadech. Chtěla jsem být v obraze ... určitě to všichni znáte, pokud nevíte na co vlastně máte nárok a o co můžete žádat, tak ani nic nezískáte. Moc děkuji všem za rady a poskytnuté informace. 🙂 😉 😀

stavas
autor
22. říj 2016

@stavas Jo a právě se dívám, že v tom horním příspěvku (mysicka_Ib) jsem se spletla v roce ... samozřejmě březen 2016 již není reálný. Všude má být rok 2017 !!! 😀 😉