Rodičovská a práce na hpp. Jak to tedy je?

petrak15
28. črc 2020

Ahoj, chtěla bych se zeptat tady, protože dovolat se u nás na úřad práce prostě nejde..
Jsem na rodičovské s mladší, které je dva roky a kousek. V práci jsem se po mateřské domluvila, že nastoupím od listopadu.
Jenže díky koroně nám vypadl hlavní příjem manžela a nutně potřebuju do práce. Takže moje otázka je, jestli můžu do jiné firmy na hlavní pracovní poměr i přes to, že mi současná firma drží místo? Když jsou dceři víc jak dva? Říkám si, že když by mě vyrazili ve zkušebce v nové práci, mám kam jít od listopadu, případně posunu nástup ve staré práci, nebo dám výpověď ve staré práci a zůstanu v nové. Jenže HR na pohovoru říkala, že 2 práce na hpp mít nemůžu, já ale měla zato, že můžu být zamestnaná jinde na hpp i když ještě pobírám rodičovský přispěvek (do konce roku). Že to nemusím řešít formou dohody dpč nebo dpp. Jak to tedy je?

kaja2016
28. črc 2020

@petrak15 Hm, to nevim☹ A bala bych se i aby jsi neprisla o to drzene misto...

malenka3
29. črc 2020

Legislativně už nic jako hpp neexistuje, jen tomu tak stále říkáme. Takže teoreticky můžeš mít tolik pracovních poměrů, kolik zvládneš. Pokud máš nahlášenou rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte a prckovi už byly 2, můžeš mít další příjem, jak chceš. Takže si klidně dohodni jinou smlouvu jinde (klidně klasickou, nemusíš DPP, DPČ), ale mysli na následující:

- pokud je PŘEDMĚT ČINNOSTI nového zaměstnavatele stejný jako ten, kde čerpáš RD, jsi dle Zákoníku práce povinna žádat o svolení svého prvního zaměstnavatele (pozor, předmět činnosti firmy, nikoliv tvoje náplň práce).

- pohlídej si, že nemáš nikde podepsaný růžový prohlášení dvakrát. Abys v novém zaměstnání mohla uplatnit slevy na dani, podepiš to u nich, dokud nebudeš mít korunu příjmu u prvního zaměstnavatele, nebude to žádný problém.

- den po třetích narozeninách jsi povinná nastoupit k původnímu zaměstnavateli (pokud máš rd na kratší dobu, můžeš to do těch 3 let prodlužovat). Takže pokud toho nebudeš schopná kvůli nové práci, musíš to pořešit včas (v nejhorším případě výpovědí, kde máš 2 měsíce výpovědní lhůtu a ta ti běží ale vždy od začátku následujícího měsíce).j

j.a.n.i
29. črc 2020

@malenka3 ma naprostou pravdu

petrak15
autor
29. črc 2020

@malenka3 dekuji, to jsem potřebovala slyšet.

novina
29. črc 2020

Ano, přesně jak píše @malenka3 Sama jsem to tak měla.

petrak15
autor
11. srp 2020

Holky dekuju, dnes jsem dostala praci a ted mě prisel email, že chteji zapoctovy list z predchozi prace. Zitra budu hr volat, abych ji vysvetlila, jak to mam.

petrak15
autor
11. srp 2020

Jeste doufam, ze kdyz budu jeste v srpnu informovat puvodniho zamestnavatele, že nechci zpatky od listopadu, ale od dubna, že to bude stacit.

ver0nika212
22. srp 2020

Ahoj, mám ještě k tomu dotaz. Vracím se po roce a půl na plný úvazek neplánovaně. Mám RD i RP na 3 roky. Ještě navíc nastupuju sice u stejného zaměstnavatele ale na jinou pozici. Jak je to nejlepší teď se smlouvou? Ukončit tu původní a podepsat novou? Tím pádem se asi ukončí RD a k nové smlouvě už na RD nenastoupím? Má to vliv na RP? A ještě kdybych dávala prcka do jeslí na víc hodin než je ten limit jde si RP pozastavit a začít čerpat zas po druhých narozeninách abych o zbytek nepřišla? Mám vyčerpáno jen málo zatím. Díky moc za radu pokud někdo bude vědět.

malenka3
Autor odpověď smazal
Zobraz
ajja87
22. srp 2020

@malenka3 ahoj, prosím ty pracuješ na úřadě nebo nějak víc těmhle věcem rozumíš, pottebovala bych poradit, napsala bych soukromou zpravu, kdyby nevadilo?

malenka3
22. srp 2020

@ajja87 nepracuju. Ale mám tyhle věci vystudovaný a protože se mě to týká teď taky, udržuju si o tom stále aktualizované povědomí. Ale nevím vše, takže zprávu klidně napiš, když budu vědět, ráda poradím.

ver0nika212
22. srp 2020

@malenka3 moc dík!!!

j.a.n.i
22. srp 2020

@malenka3 To s tou RD je to blbost, na RD ma narok ze zakona pri kazde smlouve, takze i kdyby puvodni ukoncila a podepsala novou, tak se na RD vratit muze.

malenka3
22. srp 2020

@j.a.n.i ano, to jsem si neuvědomila, já se držela toho "návratu", ona by to byla spíš nová RD, protože nový poměr. Ale děkuji za upřesnění. Smažu tu původní odpověď, ať nematu nepravdou. Díky.

j.a.n.i
22. srp 2020

@malenka3 klidne to tam nech, je to za sebou... Každopádně z hlediska ppm je lepší dat druhou, to souhlasim.

malenka3
22. srp 2020

@j.a.n.i no, radši ... Každopádně zopakuji, že RP a RD není v tomto případě provázaný, takže ať to bude vyřešeno jakkoli, na RP to vliv nemá. Ten se dá pozastavit, aby dítě mohlo chodit do jeslí a obnovit ho, až mu budou 2.

ver0nika212
23. srp 2020

@malenka3 aha, takže klidně můžu ukončit tu původní smlouvu a když nebudu tu novou práci dávat tak půjdu z té nové smlouvy na rodičovskou dovolenou jo? Tak uvidíme co na to naše HR. Já už mezitím požádala o souběh smluv 😉

malenka3
23. srp 2020

@ver0nika212 jj, ale je to v zásadě jedno. Já jsem měla třeba taky souběh. Na jedné RD, druhou aktivní.