Rodičovská a další přídavky z Německa - poradíte?

hma
5. kvě 2015

Ahoj maminky, moc vás prosím o radu - jsem v situaci, kdy budu zřejmě muset žádat o rodičovskou v Německu (já jsem nezaměstnaná, manžel pracuje a odvádí veškeré pojištění a daně v Německu, oba máme trvalý pobyt zde v ČR, manžel každý den dojíždí). Na sociálce mi řekli, ať rovnou žádám v Německu, že tady mi nárok na rodičák nevznikne. Pročetla jsem už pár diskusí, našla si nějaké obecné informace o systému německých přídavků, ale mám v tom zmatek a nevím, "co a jak". Mám jako nezaměstnaná nárok na Elterngeld z Německa (případně na další přídavky - chceme požádat i o Kindergeld a pak i o Betreuungsgeld, ale nevím, jak postupovat) a jak a kdy o ně žádat? Žádám já nebo manžel? A kam se vyplněné formuláře posílají, na Familienkasse nebo jinam? Máte některá podobnou zkušenost a mohly byste mi prosím poradit, jak jste při vyřizování žádostí postupovaly (kdo co potvrzuje, na jakém formuláři, kam jít nejdřív a kam potom atd.)? Budu vám opravdu vděčná za všechny informace! Děkuju předem 🙂

xvitk101
5. kvě 2015

Jsem v trochu podobne situaci, jen s tim rozdilem, ze jsem na ceskem rodicaku, tedy mi v Cr stale bezi pracovni smlouva. O vse bude zadat manzel. Akorat u Kindergeld po nem z uradu myslim chteli dolozit, ze jsme uz s manzelem v Nemecku. My se za nim totiz pristehovali, tak nevim, jak to bude ve vasem pripade. Kazdopadne na Kindergeld maji narok vsichni, co plati dane. Rodicak by mohl byt pres manzela. Ty ostatni pridavky netusim, ale muj muz jeste o neco zadal. Jinak to posilaji normalne na nemecky ucet. A nelekej se, ze vyrizeni trva hodne dlouho ☹ v nasem pripade 9 mesicu 😖

xvitk101
5. kvě 2015

@hma Neumim cist, ano posila se to na Familienkasse.

berynka
5. kvě 2015

@hma víc informací najdeš na Emiminu (Elterngeld a Kindergeld).
Je to tak, že když nemáš platnou pracovní smlouvu a partner dělá v Německu, tak o rodičovský příspěvek se žádá tam - o Elterngeld společně s Betreuungsgeldem.
O Kindergeld můžeš zažádat hned, jak se mimčo narodí. To potřebuješ vyplněné formuláře: E 401, E 411, kopie oddacího listu, kopie rodných listů, kopii pracovní smlouvy manžela, kopii dokladu o pojištění u zdravotní pojišťovny, případně kopii o nahlášení na radnici v Německu (pokud máte), kopii tří výplatních pásek z Německa...
Posílá se to na adresu Familienkasse podle bydliště v Německu, cizinci (pendleři) na adresu do Bautzenu.

S daněma to nemá nic společného, ale s placením sociálního pojištění 😉
@xvitk101

berynka
5. kvě 2015

Podobné kopíruji 🙂

Česká republika (dále jen ČR) je primárně kompetentním státem k výplatě dávky státní sociální podpory rodičovský příspěvek v případě, že zde budete mít vy a dítě pobyt, za předpokladu trvání Vaší pracovní smlouvy v ČR. Německo bude v takovém případě sekundárním státem a bude Vám dávku doplácet, pokud bude výše dávky v Německu vyšší než v ČR.

Jakmile nebudete vy a dítě plnit podmínku bydliště v ČR (8 denní ohlašovací povinnost), pak přechází primární kompetence k výplatě rodinných dávek na Německo (bydliště rodiny). Výdělečná činnost jednoho z rodičů a bydliště rodiny bude poté v Německu a ČR bude sekundárním státem k výplatě doplatku na dávce, z důvodu platného pracovního poměru v ČR, tedy pokud nárok na doplatek vznikne.

Doporučujeme Vám podat si žádost o Elterngeld v Německu (pokud zjistíte, že je dávka v Německu vyšší než v ČR), spolu s informací o výplatě dávky v ČR. Německo bude k žádosti požadovat formulář E411, případně E401, které jsou oba volně ke stažení na http://portal.mpsv.cz/…ke_formulare
Formulář E 411 Vám potvrdí na příslušném Úřadu práce ČR v místě Vašeho trvalého pobytu.

Formulář E 401 zašlete předvyplněný k potvrzení na adresu Generálního ředitelství Úřadu práce ČR: Dobrovského 1278/25, 170 00 Praha 7, k rukám paní Ivanky Míkové. Uveďte i adresu, kam si přejete potvrzený formulář odeslat.

Německo má kromě dávky Elterngeld ještě dávku Betreuungsgeld, která je vyplácena po delší dobu než Elterngeld.

xvitk101
5. kvě 2015

@berynka ok, tak ja jsem to myslela tak, ze se to stejne prerozdeli z penez, co se odvedou statu. Diky za vysvetleni. U nas to vse vyrizuje manzel, tak ja o tom nemam prehled. Jen jsem musela na cesky UP, aby mi potvrdili formular E411.

hma
autor
5. kvě 2015

Děkuji moc za informace. Takže pro mě (resp. pro manžela, který bude žadatelem, chápu to správně?) to v případě Kindergeld znamená sehnat formuláře (stáhnout z netu), ten E411 nechat potvrdit v Čechách a k tomu sehnat všechny další potřebné dokumenty, udělat jejich kopie (a ty nechat přeložit?) a všechno to poslat na Familienkasse do Bautzenu, je to tak? A v případě Elterngeld je to podobně nebo jinak? To se žádá také prostřednictvím extra formulářů a posílá též na Familienkasse do Bautzenu? Mám v tom bordel :(

berynka
5. kvě 2015

@hma Ano, ten kdo v Německu pracuje se uvede (všude) jako žadatel a partnera vyplní k tomu 😉.
S Elterngeldem zkušenost nemám, jen na co jsem náhodou narazila v diskuzích jinde a trochu pomáhala sehnat info kamarádce, jejíž manžel je pendler:

tady jsou odkazy na informace a formuláře podle spolkových zemí Německa - http://www.familien-wegweiser.de/wegweiser/stic...

Viz např. Bavorsko on-line formulář na žádost o EG
http://www.zbfs.bayern.de/imperia/md/content/bl...

Ještě nějaké podrobnosti http://www.aperio.cz/poradna/27121

berynka
5. kvě 2015

@hma My žádali o Kindergeld, to je potřeba vyplnit žádost o KG plus k tomu potvrzení od zaměstnavatele a přidat kopie těch papírů viz výš. Měli jsme asi štěstí, že to vzali bez přeložení 😉. Ano, kdo v Německu pracuje a nebydlí, tak to posílá do FK v Bautzenu. Na webových stránkách jsou adresy.
E 401 poslat paní Mikové s vaší zpáteční adresou a E 411 nechat vyplnit na sociálce.

chris_n
5. kvě 2015

Ahoj, my jsme teda v trochu odlišné situaci. Já jsem stále v čechách zaměstnaná, v ČR už jsem rodičák měla v běhu a přestěhovali jsme se do Německa. Takže mi rodičák vzali a musela jem žádat tady v DE. Přikládali jsme hromadu dokladů a ještě ted řešíme, že stále chtějí něco dalšího dokladovat (jako originál rodného listu).
Kindergeld jsme požádali v březnu a už ho máme vyřízený. Dávala jsem přeložený rodný list, oddací list, rozhodutí o rodičáku, rozhodnutí o zastavení rodičáku, přehled vyplacených dávek rodičáku. Pak jsem dokládala formuláře E401 a E411. K tomu ještě potvrzení z manželovi práce. No a nakonec ještě potvrzení o tom, že máme společnou adresu tady v DE + jsem přikládala daňová čísla, co nám přidělili němcci.

O rodičák žádám já, o kindergeld manžel.

rodičák posílám na Zentrum familie und sociale Bayern (jsme v Bavorsku) a Kindergeld na Familienkasse

chris_n
5. kvě 2015

@xvitk101 tobě nechali český rodičák?

chris_n
5. kvě 2015

@berynka my jsme do bautzenu neposílali. Jsme v Bayernu a posílali jsme jen do Norimberka.

berynka
5. kvě 2015

@chris_n a nevíš náhodou, jaké jsou všechny podmínky pro získání EG v Německu?
U nás v ČR je to bydliště žadatele (většinou matky) a dítěte... Jenže právě česká sociálka, když zjistí, že partner dělá (nebydlí!!!) v Německu a žena nemá platnou pracovní smlouvu, tak rodičovský příspěvek automaticky stopnou a požadují, ať si žádají v Německu bez ohledu na to bydliště.

berynka
5. kvě 2015

@chris_n však to píšu, kdo je pendler - za prací dojíždí, tak to posílá do Bautzenu. Kdo v Německu žije, tak podle místa svého bydliště!

chris_n
5. kvě 2015

@berynka promin, ja to nedočetla do konce.
jinak ty podmínky netuším. Mě v čechách rodičák zastavili a že požádejte si v Německu. Ted tu v německu řeším, jestli mi dají jen základ 300€ nebo budou dávat 65% z platu, prý to můžou počítat i z mého výdělku v ČR. Ale ono je v tom bordel. My máme stále bydliště i v ČR (všichni), všichni se zdržujeme v DE, já mám v ČR platnou pracovní smlouvu a ČR odmne dává ruce pryč. Takže jsem zvědavá, co mi řeknou tu no. Navíc mě by se víc hodil český rodičák, jelikož na něm může dítě od dvou let neomezeně do předškolního zařízení. Což pokud vím, na Betreuungsgeldu není možné.

berynka
5. kvě 2015

@chris_n tak když v Německu žijete, tak to beru, že tam rodičák pobíráte 😉. Ono v Německu je to s tím bydlištěm jinak, nemají trvalý pobyt, ale stačí to nahlášení na radnici.
Ale chtěla bych vědět, jestli je na něj VŮBEC nárok, když tam nikdo z rodiny nežije/nebydlí 😅.

Není to náš případ, já o EG vůbec nežádala jen o Kindergeld. A měnili jsme daňovou třídu... to samo o sobě jsou lahůdky 😝 🙂 .

Já četla, že ten EG s Betreuungsgeldem je dohromady cca jako tady celý rodičovský příspěvek, ale jak píšeš, to pak je zas jinak ze školkou.

chris_n
5. kvě 2015

@berynka no EG je základ 300€ do roka dítěte. Betreuungsgeld na to pak navazuje do 3 let věku ve výšce 150€, takže si myslím, že budu dostávat mín, než na co bych měla nárok v čechách.

Ale jelikož mi na urade doma řekli, že kdyz nahlásím za nějakou dobu, že jsem zase zpět v ČR, tak by mi měli začít zpět vyplácet. Případně se dá ještě dát čestný prohlášení, že manžel domu jezdí pravidelně. Pak, dle našeho úp v čr, je povinná česká republika.

berynka
5. kvě 2015

@chris_n Ale kdyby ten EG byl do 14 měsíců, což snad taky jde, tak by v nynější situaci byl rozdíl oproti českému rodičáku jen nějakých 20 tisích za celé tři roky. To mi zas tak hrozný nepřijde 😉 . A ještě je k tomu nárok na ten Kindergeld.

Jo, to v Česku by ti pak dopláceli ten rozdíl. A máš dobré, že jsi stále v ČR zaměstnaná. Právě ti, kteří před tím byli na ÚP, tak jim rodičák vyplácet nechtějí.

chris_n
5. kvě 2015

@berynka ja nevim, jak oni to vezmou. Já brala mateřskou v čechách 75% platu, pak jsem začala pobírat rodičák. Tam jsem vybrala 2x 11500,-. Tady v DE mi asi přiznají vyplácení od 8 do 12 měsíce dítěte (14 měsíců vyplácí pokud vím, když se na rodičáku podílí oba rodiče). No a pak te Betreuungsgeld, ten je myslím od 15 měsíců, do tří let. Uplně kompletně jsem to nepropočítala. Ale myslím, že to vycházelo líp na českým rodičáku. Pokud mi přiznají EG 65% platu, tak už to bude jinak. Ale furt je to "jen" za období 8-12m dítěte.

Hele to zaměstnání mi nijak nepomohlo. A vím o rodině, která je v naprosto stejné situaci, jen bydlí v jiné spolkové zemi. A rodičák ta žena normálně pobírá z čech, kde jí řekli, že ho tam musí pobírat.

xvitk101
5. kvě 2015

@chris_n Já mám předmět zájmu v ČR, byť "žiju" s manželem v Německu. Platím český byt, mám platnou pracovní smlouvu a české zdravotní pojištění. Takže, ano, pobírám český rodičák. Tady bych pochopitelně nedostala ani euro, když jsem neodváděla sociální.

berynka
5. kvě 2015

@chris_n já to počítala český rodičák i EG s Betreuungsgeld od porodu na tři roky a tam byl ten rozdíl cca 20tis. (český rp je 220tis.). Samozřejmě pokud zůstanete v Německu, tak vám tady nikdo nic nedá a o peníze (ten rozdíl) přijdete.
Když se vrátíte třeba ve dvou letech malé, tak to vyčerpat stihnete.
Počítám dvakrát 11500Kč, pět krát 300Euro EG, dvanáctkrát 150Euro, tj. vyplaceno 112100Kč a zbývá 107 900Kč. To děleno 12 měsíci a než budou malé tři, tak vám celý rok bude chodit necelých 9 tis.
A nebo to píšu celé blbě 😀 . Hlavně počítá se do toho ten Betreuungsgeld 😉?

hma
autor
5. kvě 2015

@berynka děkuju za upřesnění a omlouvám se, že s tím možná moc otravuju a vypadám jako neschopný a nechápavý "idiot". Ani já ani manžel jsme to nikdy nevyřizovali a překvapilo mě, že "automaticky" musím o všechno žádat v Německu. Já bych se spokojila s českým rodičákem, nejde mi o to vyždímat z jiného státu co nejvíc peněz, mě "trápí" a děsí to, že musím o vše žádat v Německu, kde vůbec nevím, co a jak (natož když jsem teď v ČR bez práce, žiju tady a v Německu jsem nikdy nepracovala tj. neodváděla žádný pojištění). Co vyplnit, jak vyplnit, kam to poslat, německy trochu umím, ale rozhodně ne tak, abych si zvládla vyřídit různý formuláře a dotazy na úřadech. Samozřejmě na českém úřadě mi s tím neporadí, nic o tom vlastně nevědí. Jen řeknou - žádejte v Německu... Takže moc díky za rady.

berynka
5. kvě 2015

@hma to je jasný, klidně se ptej 😉. Jen ber všechny rady s rezervou, protože ač byrokracie a formuláře, na stejné situace různý metr 😝 . A taky znám už celkem dost případů, kdy to řeší právníci a Solvit.
Já přečetla desítky možná stovky stránek ohledně záležitostí z Německa a pak si to sama nějak přechroustala.

Nevím odkud jsi, ale vím, že v Klatovech existuje kancelář, která se tímhle vším zabývá, zkus se podívat na jejich stránky http://www.pomocsnemeckymiurady.cz/

hma
autor
5. kvě 2015

@chris_n Ahoj, manžel sice taky pracuje v Bavorsku, ale dojíždí (tj. je pendler), takže předpokládám, že vše posíláme do Bautzenu? Ode mne dává ČR ruce pryč, jakmile jsem řekla, že manžel pracuje v Německu. Prý musíme žádat tam. Kindergeld je mi docela jasný, to snad nějak zvládnu dát dohromady, ale trochu plavu ve věcech ohledně Elterngeld. Nevím, přes jaké formuláře a kdo o něj má žádat, když já jsem nezaměstnaná, nikdy jsem v Německu nepracovala a nebydlím zde - logicky mi vychází, že tedy žadatelem bude asi manžel, který zde odvádí soc. pojištění a má tedy nárok na soc. dávky. Asi jakoby bude žádat za mě (resp. pro svou nezaměstnanou manželku)? Místo abych se těšila z těhotenství a na miminko a zařizovala podle mě důležitější věci, trápím se tady s úředničinou a mám z toho leda tak těžkou hlavu :( řeknu vám, je mi z toho smutno, připadám si jako nemakačenko, kterej chce bůhví co a český stát řekne, že to teda ani náhodou... :( přitom jsem v ČR přes 10 let pracovala, odváděla pojištění, daně, žiju tady a to všechno proto, abych nakonec zjistila, že když jsem chvilku bez práce a do toho otěhotním, ztratím tu nárok téměř na všechno (div mě nevyženou, abych šla bydlet jinam) :(

chris_n
5. kvě 2015

@xvitk101 ale já jsem na tom naprosto stejně, a česká republika mi to stopla 😉

berynka
5. kvě 2015

@hma tím se netrap, jak by na tebe kdo mohl koukat, spíš využít, na co kde máte nárok 😉 a nenechat to plavat. V Německu je dobré, že kdo tam pracuje a odvádí do sociálního systému, tak ten stát mu to aspoň částečně vrátí a né jak u nás, že čím míň kdo dělá a má, tak tím víc dostává a ostatní mají smůlu 😝 .

chris_n
5. kvě 2015

@berynka já právě nevím, jestli ten betreuungsgeld počítají. Ale řekla bych, že jo. Kdyby ne, mohla bycho ho pbírat a dožadovat se dovyplacení zbytku rodičáku nad rámec toho, co mi DE vyplatilo. Prostě na hlavu 😀

hma
autor
5. kvě 2015

@berynka právě že já taky už pročetla kde co a mám z toho hlavu jak balón... Jsem z Českýho Krumlova, tak na tu klatovskou kancelář kouknu, třeba se někam posunu (třeba mi poradí). Jak jsem psala, já hlavně nevím, jak žádat o Elterngeld - přes jaký formuláře, kam jít nejdřív a kam potom, co, kdo a kde potvrzuje a komu se co kdyžtak posílá atd. Děkuju moc za ten odkaz 🙂

berynka
5. kvě 2015

@chris_n tak to by byla hodně velká paráda! 😎 🙂

chris_n
5. kvě 2015

@hma víš co je blbý, že pendler prý oficiálně je jen někdo, kdo pracuje "pár" km za hranicema a jezdí domu. Takže mi jsme na samém konci bavorska, kdybychom jezdili pravidelně zpět, tak stejně prý pendleři nejsme.

chris_n
5. kvě 2015

@hma já žádám rodičák na sebe, budou mě vypočítávat snad nejspíš z mých příjmů. Manžela jsem uváděla jako druhou žádající osobu.
http://www.zbfs.bayern.de/familie/elterngeld/an...

tady máš formuláře z Bavorska. Ja vyplnovala přesně tento: http://www.zbfs.bayern.de/imperia/md/content/zb...