Dobrý den, budu vděčná za každou radu. Jsem v 8. týdnu těhotenství a v květnu mě čekají státnice, uvažovala jsem, že půjdu na dálkové od února a rychle si najdu práci abych dostala mateřskou,ale to bych stejně musela odpracovat 270 dní že? Takže bych to nestihla. Mám doteď tři brigády na dohodu, ale nevím na co přesně mám tedy nárok. Na porodné má nárok každý? Mám na něho nárok když přítele uvedu do rodného listu nebo jen v případě když ho tam neuvedu? A mateřská se rozpočítává na 4 roky pro ty ,co nepracovali a jsou studenti že? V případě , že bych uvedla přítele do rodného listu tak on mi může určit délku mateřské, ale nedostanu příspěvek na dítě? Moc se nevyznám snažím se abych to nějak vyřešila aby to bylo nejvhodnější a jednodušší. Děkuji moc za každou radu.
@lachipie Děkuji🙂
@kkristyna12 na porodne ma narok ti kteří, myslim za posledni ctvrtleti nemaji prumerny prijem vyssi nez 20800. Pokud bys otce neuvedla tak ty sama bys musela mit prijem mensi nez asi 13000. Pokud pritel pracuje, lze na RD nastoupit pres pritele i na ty tri roky. Na materskou narok urcite neni. V den porodu nastoupis na rovnou na RD. Dneska ma na pridavky narok malokdo, urcite bych kvuli tomu neresila jestli pritele uvest nebo ne v rodnym liste.
Denní studium lze započítat do potřebné doby pojištění jako příprava na zaměstnání, pokud ho úspěšně dokončíš a hned nastoupíš do zaměstnání (což už v květnu bude pro Tebe sci-fi). Z brigády na dohodu lze ale taky za určitých podmínek vypočíst mateřskou. Musíš se obrátit na svého zaměstnavatele a sociálku. Pro získání porodného ani příspěvku na dítě nemá vliv, jestli partnera uvedeš do rl nebo ne. Rozhodující je, jestli žijete ve společné domácnosti. A i kdyby neuvedení otce bylo podmínkou pro získání příspěvku 500kč měsíčně, stojí Ti to za to, aby měl prckek v kolonce "otec neznámý"?
Odpracovat 270 dní už nestihneš. Na porodné má nárok víceméně minimum lidí. Koukni na internet jak přesně se počítá, ale myslím, že se zkoumá příjem všech osob co žijou s tebou ve společné domácnosti, takže jestli otce uvedeš nebo neuvedeš do RL na to nemá vliv. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít nebudeš zřejmě, budeš mít nárok jen na rodičovský příspěvek ode dne narození dítěte na 4 roky.