Rodičák. Poradíte, prosím?

sonickajehl1
26. bře 2022

Dámy, potřebuji poradit, došel mi dopis. Oznámení o přiznání dávky sociální podpory ve výši 1616,- od 1.5.2022, ještě čerpám mateřskou, která mi končí 9.5.
Nepochopila jsem proč je to těch 1616,-
RP jsem si dala na 2 roky, takže pokud počítám dobře, tak to dělá 12500,-
Takže je možné, že těch 1616,- je kvůli tomu přechodu a je to je za těch pár dní?
A taky mám další dotaz, RP se čerpá do 2 let věku dítěte nebo se pobírá 2 roky? (Pokud si dáte na 2 roky)
moc děkuji😊

elwe
26. bře 2022

@sonickajehl1 zřejmě to bude kvůli tomu, že v tom m šicí ještě pobiras mateřskou součet mateřské a řidičáku nesmí být vyšší než určitá hranice. Další měsíc by ti měla přijít plná částka. Co se týče druhé otázky, na formuláři k RP se nezadává, jak dlouho se příspěvek čerpá, ale částka, kterou chceš pobírat. RP chodí tak dlouho, dokud není vybraná celková částka 300 000. Jen upozorňuji, že pokud je poslední částka menší než navolene množství, tak se spojí s předchozím měsícem a přijde o měsíc dříve.

emamaira
26. bře 2022

Ano, taky jsem to tak měla. Mateřskou jsem měla do půlky října, takže RP za říjen mi přišel jen asi 900. A RP 12.500 vychází na dva roky, takže do 2,5 let dítěte.

kikina0033
26. bře 2022

@sonickajehl1 měla jsem mateřskou do určitého data v měsíci a přecházela na rodičovskou, je to jen doplatek do zbývající částky k rodičovské s mateřskou dohromady 🙂 kdysi jsem měla rodičák 7100 a když jsem přecházela z mateřské na rodičovskou tak jsem přecházela nějak po polovině měsíce, takže mateřskou jsem pak měla 5000 a za zbytek dnů rodičovská, tak to byl doplatek, takže další měsíc už vám pak dojde další dopis se správnou částkou a i částka, kterou máte čerpat 😊

lucy1994
Autor odpověď smazal
Zobraz
lucy1994
26. bře 2022

Zdravím, moc se omlouvám za komentář, to byl omyl 🤭🙈 Chtěla jsem něco NAJÍT v diskuzi a ne napsat komentář 😁

majena39
26. bře 2022

@elwe a když přijde o měsíc dříve, tzn. Např v dubnu za březen i duben jakoby. Tak od dubna už je potřeba se hlásit do práce nebo na pracák kvůli zdravotnímu pojištění? 🙂 Nevíte náhodou?

ptule
26. bře 2022

Jestli to dobře chápu, dobralas mateřskou tudíž tvému dítěti je kolem 5ti měsíců. Rodičák chceš pobírat do 2 let dítěte teda ještě asi 19 měsíců) to by bylo cca 300 000: ( cca 19měsíců)= 15789.. Částka 12500 je na 24 měsíců ale plus ta mateřská ... To znamená že když by jsi všechno tohle dobrala bylo by tvému prckovi asi 2 roky a 5 měsíců. ( Taky podle toho jakou dobu před porodem jsi začla brát mateřskou..) Jestli jsi řekla na úřadě že chceš pobírat rodičák do dvou let dítěte tak ti to tak vypočítali, plus v to první rodičáku je doplatek mateřské.

elwe
26. bře 2022

@majena39 ano, od dubna už je potřeba to řešit

majena39
27. bře 2022

@elwe super, díky za informaci. To jsem se nějak v dopisu kde mi rozepsali jednotlivé dávky nedočetla 🙏

janule0123
4. dub 2022

@sonickajehl1 budeš vyplňovat castku.. takže si rozpocitej jak se hodi tobě, můžeš v průběhu i měnit… Ja třeba vim, ze jestli mě ji vezmou do školky muže nastoupit až po dovršení tři let .. nebudu mít odpracovaniu dovolenou na Vánoce , takže jsem si dala rodicak do 3 let a jednoho měsíce 😂ať nemusím v prosinci hned do práce .. počítám ze v práci se na tom měsíci domluvíme …