Rodičák po narození druhého dítěte. Jak to bude?

9. říj 2024

Ahoj,
jak je to nyní s rodičákem, když momentálně pobírám na dítko do 4 let věku. Jsem těhotná a když se narodí další, bude mi zbývat 1 rok se starším. Jelikož nemám nárok na mateřskou a budu hned s druhým na rodičáku, tak mi po porodu vyplatí přeplatek za prvního nebo to propadne? Díky.

lencaa11
9. říj 2024

Pokud máte vy nebo otec platnou pracovní smlouvu tak po porodu druhého dítěte lze požádat úřad o doplaceni rodicaku ...pokud nemáte vy nebo otec platnou pracovní smlouvu rodičak propadne ...

hennrietta
9. říj 2024

Zajdeš na úřad, stopneš rodičák na první, zažádáš a začneš pobírat na druhé dítě a pak zažádáš o vyplacení zbývající částky na první dítě.
Na úřadě určitě poradí.

kacka1994
9. říj 2024

Zalezi, jestli splnuje kriteria alespon otec - ty nesplnujes podminky pro doplaceni jednorazove, jelikoz nemas narok na materskou. Je otec ditete zamestnany? Pripadne si nastav vyssi mesicni prispevek, at vyberes co nejvic, nikdy nevis, jestli chlap nedostane vypoved atd...

autor
9. říj 2024

Když jsme žádali o rodičák, byl tam ten dodatek manželovy smlouvy. Abycho popřípadě mohli navýšit rodičák víc, než kdybych tam figurovala jen já. Ale raději si zavolám na úřad, ať víme.

cherie24
9. říj 2024

Já si teda na úřadě nastavila nejvyšší možný měsíční příjem rodičáku hned v počátku těhotenství a stihla ho takto vybrat do konce rodičáku. Měla jsem před těhu smlouvu na dobu určitou, takže mateřskou jsem taky měla jen u první dcery, u druhé už rovnou rodičák.

autor
9. říj 2024

Takže volala jsem... Vyplatí to po porodu s tím, že nemusí to vyplatit hned, ale třeba po 20 tisících měsíčně a nijak mi to nevadí. Ale o nic nepřijdu, mám tam vyměřovací základ manžela. Já to navyšovat nechci, co kdyby se něco s mimčem stalo a já si zbytečně snížila částky. A rodičák budu řešit online, prý se tak hlavně nyní i řeší a nemusím na pobočku.

lencaa11
9. říj 2024

Tak to vám řekla jednu menší blbost rodičak se vyplácí celý ten zbytek mají na to 30 dní na vyřízení proto se tomu říká vyplácení zbytku řidičáku pokud má otec u vás už základ bude možná potřeba dodat aktuální výměr bude to nová žádost

autor
9. říj 2024

@lencaa11 Takhle mi to řekla, že se to může stát, že to budou vyplácet postupně. Ale proč, jestli myslela, kdybych neměla tu žádost přes manžela, netuším. Ale já ji mám, tak to neřeším. A ano, u nového rodičáku bude nový výměr.

lencaa11
9. říj 2024

To je blbost podává se žádost o vyplacení celého zbylého rodickau a podává se žádost stim že budou chtít nejspíš nový výměr aby jste jako že splnila podmínku pro to aby vám ho po porodu vyplatili celý nelze cerpet dva rodicaku

autor
9. říj 2024

@lencaa11 Né dva rodičák! Ale tu částku, co tam zbyde po tom starším - např.60000,- nevyplatí najednou, ale postupně např. po 20000,- každý měsíc.

ajuska09
9. říj 2024

Řešila jsem před měsícem na ÚP osobně. Já teda nemám nikde platnou PS, protože mi skončil pracovní poměr v den, kdy jsem nastoupila na první mateřskou.

Doporučuji tam jít osobně - paní na přepážce jsem dala dokumenty, o které si zažádala v mailu (viz print screen), zadala vše do systému, rovnou mi vyjela poučení, že mi stopli rodičák na první dítě a zbytek mi doplatí + jsem rovnou vyplnila žádost o rodičák na druhé dítě. Paní mi vše poradila a hned na začátku dalšího měsíce mi přišel ten zbytek prvního rodičáku.

lencaa11
9. říj 2024

Ne například vám těch 60.000kc vyplatí hned jak to schválí jsou ženy které dostanou třeba 100.000kc zbytek ...