Byla jsem OSVC, platila jsem si dobrovolne nemocenske poj, cerpala jsem PPM, ted jsem na rodicaku. (Zrejme) cekame druhe mimco na druben 2020. Zivnost mam pozastavenou a zalohy na nem.poj.neplatim - tim padem na PPM narok nemam. Rodicak pri maximalni mesicni castce, co muzu pobirat, vyberu do 1/2020 (balik 220tisi). Pokud ho navysi (o 80tis na 300tis), tak by mi vystacil az do porodu a nemusela bych resit PPM. Moje otazka je, jestli to lze? Prvni rodicak navazat hned na druhy? Jinak me stat necha 6 tydnu bez prijmu? Psala jsem dotaz na cssz, ale bez odezvy. . .
Jde to. Pokud nevznikne nárok na PPM, čerpáš vždy rodnou RP.
@martina1317 budeš čerpat nový rodicak ode dne porodu. Takže jo, jde to.
Ano, druhý rodičák nastoupíš po porodu. Stát tě klidně nechá 6 týdnů bez příjmu - jsi OSVČ a dobrovolně si se rozhodla si neplatit pojištění, takže to tak bude.
Jinak pozor na ten rodičák - jestli máš do ledna 2020,může se stát, že poslední částku ti sloučí do prosincové, v lednu už nebudeš nic pobírat, takže případné prodloužení to neprojde, pokud to navýšení schválí. Takže radím, natáhni si to až do dubna, ať o to případné navýšení nepřijdeš.
@malenka3 tak si ale tak rikam, kdo to kde nahlasi a zjisti, ze jsem tehotna? Ze zrovna ted je 6 tydnu do porodu? Prece nikdo? U doktorky kdyz reknu, ze nemam narok na ppm, tak mi nebude vystavovat ten papir, tim padem se nikam nehlasim. . . Doberu si rodicak na prvni a akorad pak nahlasim narozeni druheho ditete a tim padem mi zanika narok na prvni rodicak a vznika narok na druhy. . .ale. . .jista si nejsem ze. . .
@martina1317 ano, pokud nebudeš uplatňovat nárok na PPM, tak to takhle udělat můžeš a nikdo nic nezjistí, protože se to nikam nehlásí.
Vždy musíš mít od OSSZ potvrzené zda vzniká nebo nevzniká nárok na PPM
@rosetatto a jak to prosim funguje ? Kdy a jak to musim udelat?
Nevim jak je to u osvc, ale me skoncila smlouva v prubehu tehotenstvi tedy na prvni dite jsem mela materskou, potom rodicak, a na druhe, jsem plynule presla na druhy rodicak, protoze na materskou jsem uz nemela narok. Hadam, ze u vas by to melo byt stejne. Bez penez urcite nebudete.