Ahoj ženy,
Chtěla bych se zeptat a moje situace je taková; Teď jsem dostudovala,tudíž nemám nárok na mateřskou,žiju s přítelem a v únoru nejspíš pujde na svět náš Alexík. Přítel vydělává piměrně slušné peníze , ale já mám men invalidnim důchod a jsem teď na rizikovém a nemám odpracované hodiny abych dostala nárok na mateřskou. Takže budu mít nárok jen na rodičák. Kdy bych si měla jít o něj zažádat a co vše k tomu budu potřebovat? Ještě bych ráda podkotkla,že bych chtěla dostávat rodičak´ 3 roky a ne 4 roky. Myslíte,že je to možné?když otec dítěte vydělavá už 10 let. Platí zdravotní a socialní. Jen já bohužel odpracováno nemám a v paragrafu jsem se dočetla,že mam pouze nárok na 4 letou variantu. Popřípadě,jak to jde obejít?
Děkuji
@nikol212121 na socialce ti poradi,to same daji ti papiry,ktere pritel necha potvrdit v praci-prijem,a papir ktery nechate potvrdit na ossz a pak to odevzdas na socialce,zvolis si castku a delku materske a hotovo.Na 3 roky vychazel rodicak 6666kc plus 500kc pridavky
Od porodu na 3roky je to 6 111/měs. A na přítele to jde, není problém, na sociálce ti papíry dají a vysvětlí. Na OSSZ taky v pohodě.Přídavky záleží jestli dosáhnete, je to podle příjmů (tuším že do 2,4násobku životního minima)
Děkuji moc za zlatý informace;)
budes mit narok na rodicak,na socialce dostanes papiry dnes se to dela tak ze kdyz nemas odpracovano prokazes prijem pritele a zajdete na okresni spravu socialniho zabespeceni tam mu pani vypocita denni vymerovaci zaklad a ten papir das zpet na socialku a pak si muzes rozpocitat tech 220 000kc na jakou dobu chces-2-3-4roky,jinak pokud nedolozis prijem pritele (potvrzeni od zamestnavatele) a denni vymerovaci zaklad z ossz pujdes automaticky do 4lete coz je na prd do 9 mesicu veku 7600 od 9ti mesicu-4let 3800kc.Ja taky nemam odpracovano,ale vymerily me to z dennih vymerovaciho zakladu od pritele tak jsem si zvolila ze chci mesicne 7600kc na 28mesicu,kazda maminka ma narok na jednotnou castku 220 000kc a to si muzes rozpocitat na jak dlouho chces ovsem max.na 4roky