Prosim mate nekdo stejny pripad? Narodila se mi druha dcerka, na syna mi konci rodicovsky prispevek nyni v breznu (schvalne jsem dobu pozmnenila kdyz jsem zjistila ze jsem tehotna, abychom vycerpali cely prispevek 220 000). Na maleho jsem pobirala i materskou, ale jelikoz mi smlouva na dobu urcitou vyprsela jeste v dobe materske, na dalsi materskou pry nemam narok. Myslela jsem tedy, ze zacnu pobirat rovnou dalsi rodicovkou. Problem je, ze k vyrizeni potrebuji rodny list, na ktery ma matrika mesic a hlavni co me zarazilo! Pokud pry nemam narok na materskou, nemam ani narok na volbu doby rodicovske a ta mi pry bude urcena na 4 roky!!! Pry je jeste nejaka moznost pokud dolozi prijem manzel a pak muzu rodicak cerpat ja a urcit si tu dobu, ale to jsem nejak vubec nepochopila. Mate nekdo prosim zkusenost???
Moc diky🙂
Na vyřízení rodného listu má matrika měsíc, ale většinou je to mnohem rychlejší. Rodičovská lze nárokovat až tři měsíce zpětně, takže toho se neboj, o peníze nepřijdeš. Pro volbu výšky rodičovské musíš mít ty nebo manžel nárok na dávky nemocenského pojištění, pokud ty nemáš, doložíš příjmy manžela a pak můžeš žádat kratší dobu čerpání.