Ahojky
Pujdu rovnou k vysvetleni
V dubnu 2022 mi skonlil rodičak mela jsem ho na dva roky.V kvetnu jsem nastoupila do prace ale ze zdravotnich konplikaci ukovcen na konci mesice. Pak urad prace a v zari 2022 nastouoila opet do prace ale po 14 dnech jsem zjistila tehotenstvi .Tak jsem nastoupila na rizikove.A. Tudis jsem nemela narok na materskou a sla jsem rovnou na nemocenskou a pak na rodicak . Dneska mi prislo vyrozumeni a podle castky 4400 to vychazi na 4 roky. Coz nechci
Jen pro poruzumeni nemocenska do 7.6.2023 a rodicak od 8.6.2023..
zadala jsem online ale vim na 10000% ze jsem zadala na 36mesicu castku 8300..
@vikinkav Já myslím, že teď už to tak není, ale ruku do ohně za to nedám.
@vikinkav to už dávno neplati teď si může žena vybrat na 3 roky nebo 4 roky do 13.000kc měsíčně když neměla odpracováno - nebo si to udělá přes otce který pracuje
@zuzik3010 spoj se s paní na úřadě a vyrid si tu výši rodicaku na manžela… jinak by to mělo jít i tak - měnili to nedávno …
@janule0123 Proc by to delala, když nechce vic jak 13000,- mesicne? Me tedy zbytečné papirovani nebavi...
@j.a.n.i kdyby to neslo a bylo to třeba v platnosti později? Vím jen ze to odkyvly, ale nebyla potřeba zkoumat od kdy …
@janule0123 Jelikož to platí už několik let, tak nějak nevím, co by nešlo. Tedy x let platilo 10 000,- a někdy loni se to zvyšovalo na 13000,- ale ona nechce ani těch 10 000,- tak nevidím důvod proč ji radit něco, co je úplně zbytečný.
@j.a.n.i no vím ze zas pokud si neměla predtim praci; tak si musela zůstat do ctyr let … aby si nesla zas hned na dávky … a psala jsem ze by to mělo jít i tak 😁
@janule0123 No, to, že se musí rodičák v tom případě čerpat 4 roky platilo do konce roku 2017, takže už 6. rokem to neplatí, to už je docela dlouho na to tuhle změnu zaregistrovat. A spojovat se teď s paní na úřadě je taky k ničemu, neb výše rodičáku jde měnit jen jednou za 3 měsíce.
@j.a.n.i tak píše ze zadost měla udelanou tak, aby měla rodicak na tři roky.. tak pokud byla chyba na jejich straně? Můžou si to vysvětlit.s srovnat … ale.to je jedno, uzavřela bych to 🙃
@janule0123 Ano, takže není sebemenší důvod ji radit, že to má měnit přes manžela.
Tak ty 4400 prvni mesic dorovnavaji nemocenskou aby tam byla castka 8300 protoze to je lomené . Jinak to mam na tri roky. Ten dalsi mesic prijde uz normalne
@zuzik3010 není to spíš dorovnání skrz nemocenskou