Rodičák na 1. dítě déle než do porodu druhého. Jak se to řeší?

10. zář 2020

Ahoj. Rodičák na syna mám do května 2021 (mělo by to být včetně) a na konci dubna čekám druhé. Chci si tedy prodloužit, abych vybrala co nejvíce. Termín mám ale 28. takže můžu klidně přenášet.
Zajímá mě, jestli jste toto už některá taky řešila. Měla bych si totiž snížit do března, za duben bych dostala až s druhým dítětem. Jde o 8000, takže to zase není taková hrůza o to přijít případně. Ale jak se to případně řeší, když si dám teda stávající do března a budu doufat v porod v dubnu a nakonec to bude až v květnu?
Snad jsem to nenapsala moc dlouhé a nesrozumitelné😁

miba10
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzita15
10. zář 2020

Pokud synovi nebudou v te dobe 3 roky, tak si nastav rodicak do brezna a v dubnu pripadne neber nic. Zdravotni za tebe ze zakona stale plati stat. Nemusi to prece navazovat. Mne to taky nenavazuje, doplati mi zbytek RP ted za srpen a za zari nedostanu nic. 3.10. nastupuju na MD

autor
10. zář 2020

Syn už 3 roky měl v srpnu, ale nevyšla nám nejdříve školka, tak jsem dala na déle a pak se podařilo hned druhé.
Na mateřskou nárok nemám, dělala jsem před synem školu a měla jen brigády, což se nepočítají.
Já právě nevím, jestli bych nemusela být vedená na pracáku, kdybych si dala do března a třeba přenášela (což jasně, nemůžu vědět, ale chápete jak to myslím🤦‍♀️). Před prvním porodem jsem musela na 3 měsíce na pracák taky, protože by za mě neměl kdo zdravko platit 🤷‍♀️ tak jsem z toho právě blázen.
Určitě si zajdu, počkám si ale aspoň do 4. měsíce kdyby se cokoli stalo

veroniquecz
10. zář 2020

@zuzita15 bacha na to. Na ten měsíc se musíš nahlásit jako pečující o dítě do 7 let na pojišťovně, není to automatické.

jaja01k
10. zář 2020

Pokud syn nechodí do školky na více než 4 hodiny denně, můžeš se na ten měsíc nahlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let.

autor
10. zář 2020

To jsem si právě myslela! Že to musím hlásit. A to kdyby se druhé narodilo v termínu, tak by nevadilo? Jde jen o to zdravko, ne? Já se v tomto vůbec nevyznám 🤦‍♀️

jaja01k
10. zář 2020

Přesně tak, jde jen o zdravotní pojištění, takže jestli by se mimčo narodilo v dubnu nebo v květnu, by bylo jedno.

zuzita15
10. zář 2020

@veroniquecz pokud jsem na rodicovsky a tu jsem neukoncila, tak se podle me nikam hlasit nemusim - moje zdravotni pojistovna vi, ze jsem na rodicovsky. A to u ditete do 3 let jsem ze zakona (pokud ji sama neukoncim).

zuzita15
10. zář 2020

Jinak u tazatelky je to jiny pripad, tam uz ze zakona na rodicovske neni, protoze dite uz je starsi 3 let.

basko206
10. zář 2020

Ahoj, přiznám se že jsem nečetla příspěvky, ale já mám taky do května a termín Teda v lednu /únoru. Záleží taky zda máš nárok na MD, (pokud máš smlouvu na neurčito, nebo déle jak do května 2021 tak máš. Zajdi na UP a tam jim to řekni. Oni ti fakt poradi a pokud ne tak klidně jdi na další kde budou ochotný, je jedno kde zazadas

atekram42
10. zář 2020

A co si to na ten poslední měsíc jen snížit? Pak by se to na pojišťovnu hlásit nemuselo. Minimum je, myslím, 50 Kč, tak to není tolik, kdyby o to člověk případně přišel.

veroniquecz
10. zář 2020

@zuzita15 jj já myslela u zakladatelky.

autor
10. zář 2020

@atekram42 a vidíte, takto mě to nenapadlo. Ono mi tam stejně určitě zbyde na poslední měsíc nižší částka
No, uvidíme, budu to řešit určitě až v říjnu

malenka3
11. zář 2020

@zuzita15 to je nesmysl, co píšeš. Ze zákona na rodičovské do 3 není. Nevím tedy, čemu říkáš rodičovská, ale ať je to co je, není to pravda.
Pokud myslíš rodocbskiu dovolenou, pak ji paní nemá, není zaměstnaná. Ta může být až do 3 let, ale taky si ji paní může dát kratší. Ale to není její případ, rodičovskou dovolenou čerpají jen zaměstnanci.
Pokud myslíš rodičovský příspěvek, tak ten zakládá nárok na krytí zdravotního pojištění jen do doby, dokud ho pobírá. To taky klidně může být jen do dvou let.

Takže to, co píšeš, není pravda.

malenka3
11. zář 2020

@anonym nejlepší to máš, jak psala
@jaja01k , vyčerpej s klidem rodičovský příspěvek a na ten poslední měsíc, který ti může lítat v zajištění zdravotního pojištění, zajdi na pojišťovnu nahlásit status osoba pečující. Dítě pak do školky jen na 4 hodiny denně. A jsi v pohodě.
Kdybys náhodou brala rodičák na první dítě i po porodu, musela bys to vracet. A to je škoda. Vyřeš to takhle.

zuzita15
11. zář 2020

@malenka3 ctes vubec, co pisu? Pisu, ze u tazatelky je to jinak, protoze ma dite starsi 3 let, stejne jako pisu, ze ze zakona jsem na rodicovske dovolene do 3 let veku ditete, pokud ji sama neukoncim. O nezamestnanosti psala az pozdeji. Prispevek ve 20:07 se tyka me. Co je na tom nesmysl, specifikuj, nebo ti mam vyhledat paragrafy?

malenka3
11. zář 2020

@zuzita15 ano, čtu, 19:12 píše autorka, že nemá nárok na mateřskou. Že měla jen brigády. Tudíž není na žádné rodičovské. Takže tvoje odpověď je nesmyslná. Ze zákona do tří let? Pokud jí skončí v průběhu pracovní poměr, tak jí skončí s tím i rodičovská. Takže žádné ze zákona do tří let. Žádné že dokud ji sama neukončí, tak je do tří let. Prostě to, co si napsala, je nesmysl. Pokud jsi psala o něčem jiném, tak specifikuj, co tím myslíš.