Holky potrebuju poradit. Mam vypocitany rodičak do konce listopadu, tudíž mi v prosinci prijde zbytek penez do 300 tsc. Jenže ja mam za 10 dni rodit a uz ted me berou silny poslicci, takze nevím jestli to do konce listopadu dam. Vim ze hned jak se narodí malej musim to ohlásit na Úřadu práce, ze ruším rodičak na předchozí dite. Otazka zni bude mi vyplaceno v prosinci jeste rodicak na první dítě? Nebo aspon za ty dny kdy sem mela jen jeho? Nebo budu bez peněz a budu muset cekat na Rodičak za druhy? Myslim kdybych porodila jeste v listopadu.
@lachtanice86 tak to je pěkný, ale tak co bych mohla delat sedet doma se skrizenyma nohama 😂
Mám termín porodu na únor 2021 a do února rozpočítaný i rodičák. Pokud porodím během února, tak v březnu už nic nedostanu a přijdu o 17000,- jelikož rodičák je vyplácen zpětně a od Března budu dostávat nový rodičák na narozené dítě. . Pokud bych porodila po 1.březnu dostanu za únor 10000,- a k tomu 7000,- které by zbývali do celkových 300000,-
Takže jestli neporodíš do konce Listopadu, měla by jsi v prosinci Listopadovou částku dostat a od Prosince ti pojede nový rodičák, vyplácený od ledna
@susususs tak jasný, tělu neporucis
Já teď teda přesne nevím ty termíny, jak to bylo. Ale mám obě děti v dubnu, rozdíl dvou let. Když byl první na světě a věděla jsem, že bude druhé ditko, byla jsem si rodicak zvýšit tak, abych dočerpala do dubna. Když jsem rodila druhé dítko, manžel druhý den kontaktoval sociálku, vyřídil rodný list, a vyřídil všechno za me. Mě jen za 14 dní přišel dopis, že teda rodicak na první dítě konci a bude na druhé. Ani jeden měsíc jsem nebyla bez peněz. Pěkně to navazovalo. A to jsem druhé rodila 15. (výplatní termín je u nás k 11.)
i kdyby se ti druhy prcek narodil az 30. prosince, tak rodicak uz za prosinec nedostanes ( vubec, ani nejaky podil ). bohuzel
@susususs Pokud porodíš ještě teď v listopad, už nebudeš mít nárok na tu poslední dávku na první dítě, dostaneš za listopad první dávku na druhé. Když to případně nestihneš nahlásit včas a ty peníze na první dítě ti pošlou, budeš je muset vrátit nebo ti tu částku strhnou z 330 000 na druhé dítě.
Když porodis ještě v listopadu, nedostaneš částku na starší dítě, ale potom co si podáš žádost, ti pak zpětné vyplatí listopad na mladší. Takhle jsem to měla já, syn se narodil 30.ledna, byla jsem s nahlášenim extra rychlá, jen aby mi ten rodičák neposlali, abych ho ještě nemusela vracet.
Holky to pisou dobre.Rodicaky ti navazovat budou,ale prijdes o ty penize do tech nevycerpanych 300tis.Nepises,jestli si to mizes jeste navysit,ale predpokladam,ze mas nyni max. castku mesicni.Ja mam zkusenost ale,ze mi to pani navysila,kdyz jsem prisla s tim,ze budu rodit o mesic driv.Ale to se mi pocitala mesicni castka z jineho vymerovaciho zakladu.Ted jsem ve stejny situaci,a modlim se,abych donosila do 1.unora.Termin mam 19.2.,prisla nych o 24tis.No hold penize nejsou priorita....
Kdyby ti v listopadu měl přijít zbytek bylo by to ok, ale pokud ti to mají vyplácet za listopad, tak v případě že porodis, ten nárok ztrácís. Alespoň tak mi to bylo řečeno, ale třeba někdo poradi zda se to nějak počítá na dny