Rodičák, když se mi narodí druhá dcera?

natysnovec
4. srp 2018

Holky v srpnu mi konci rodicak na 1 dceru.Ale v zari se nam narodi druha...Nela bych dostat v zari rodicak za prvni dceru tzn.za srpen.A od rijna za druhou dcerku ??

miba10
5. srp 2018

Myslim že 6-8 týdnu před porodem máš mít mateřskou. Rodicak je tuším až po 26tydnech od nástupu na mateřskou. Tak mi to bylo vysvětleno

lolam10
5. srp 2018

Narok na rodicovsky prispevek na prvni dite zanika s nastupem na materskou dovolenou s druhym(6-8tydnu pred terminem porodu).a musite nahlasit na urad prace ze nastupujete na druhou materskou nejpozdeji 8dnu po nastupu.pokud jste cely rodicovsly prispevek(220tisic) na prvni dite nestihla vybrat mate smulu...mam to uplne stejne😑

natysnovec
autor
5. srp 2018

@lolam10 ja ji stihnu vybrat.Mam to na mesic jeste pak nastupuju rovnou na druhy rodicqk.

lolam10
5. srp 2018

@natysnovec nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství?pokud jste na ni měla nárok s prvním dítětem tak i když jste pak nepracovala máte na ní znovu nárok...jinak pokud jdete rovnou na rodičovskou tak asi dostanete peníze za srpen za první dítě(v září) a až se narodí druhé tak dostanete rodičák na něj(v říjnu, pokud se narodí v září)

natysnovec
autor
5. srp 2018

@lolam10 presne tak..

simona_33
6. srp 2018

@lolam10 a kdyz cely rodicak vyberu a dalsi mesic nastoupim na md, to musim taky na up hlasit? dik

lolam10
6. srp 2018

@simona_33 to nevím, v dopise kde je napsáno, že mi přiznali rodičák je uvedeno že musím každou změnu (tedy třeba nástup na md) nahlásit nejpozději do 8 dnů a to písemně,,,ale řekla bych , že když to vyberete tak pak se postupuje jako u první md a tam se šlo až žádat o rodičák na úp v půl roce dítěte...

terry1512
6. srp 2018

@lolam10 ji nárok na druhou mateřskou by měla pouze v případě že je zaměstnaná. Jinak ne!!

simona_33
6. srp 2018

@lolam10 jasne, taky mi to prijde jakoby znovu od zacatku, ale uvidime, predpokladam ze prijdw i nakej dopis ohledne vycerpani rp.

lorog
10. srp 2018

Dobry den chci se zeptat mam 2 leteho kluka pristi rok v 4.7.2019 mi konci materska ale tet otaska navas lidi cekam druhe dite a to mam termin 11.12.2018 chci se zeptat jak to budu mit tedy z rodicakem dekuji predem

lolam10
10. srp 2018

@lorog asi pletete pojmy predpokladam.v 7/2019 vam konci rodicovsky prispevek?a na penezitou pomoc v materstvi(ppm) jste mela u prvniho ditete narok?jinak jak jiz bylo receno.pokud nestihnete vybrat rodicovsky prispevek do porodu nebo nastupu na ppm u druheho ditete o zbytek rodicaku prvniho ditete prijdete.mozna byste mohla zrychlit cerpani rodicaku zeptejte se na svem uradu prace...