Ahoj holky, chtěla bych se zeptat na věc ohledně rodičáku. Řidičák jsem si dala na 3 roky (tj. 36 měsíců) ale teď mám brouka v hlavě a spočítala jsem si to a vychází mi to na 32 měsíců. Může mi někdo vysvětlit jak je možný, že místo 3 let, na které jsme si řidičák nastavila, budu doma o 4 měsíce kratší dobu? Děkuji za odpovedi
blbě spočítáno? však to lze změnit zase;)
nebo jak píše štěpánka..
Zkusím se tedy zeptat na sociálce. Já jen jestli s tím nemá někdo zkušenost.
no..v tý žádosti se nepíše, na kolik to chceš měsíců, ale dokdy. do jakýho měsíce. takže pokud sis to stanovila do měsíce, kdy dovrší dítě 3 roky, tak to sedí prostě.
No a co teda počítáš? POkud jsi měla mateřskou, měla jsi 220 tis vydělit 32 měsíci a tu částku zadat do žádosti. Kolik pobíráš měsíčně rodičák? A předpokládám že mluvíš o dávce, do žádosti se nepíše do kdy, ale kolik chceš pobírat měsíčně a dávku pobíráš do vybrání 220 tisíc.
@normalnimatka do žádosti o rodičák se píše měsíční částky, ne do kdy.
@betelgeuzz no, vlastně jo. ale když jsi na úřadě a řešíš to s úřednicí, tak se tě zeptá spíš do kdy to chceš pobírat, a pak se dopočítává přesný částky. já to tak teda měla.
A nebo píšeš o rodičovské dovolené, o kterou žádáš u zaměstnavatele? Tam se píše, do kdy dovolenou chceš.
@normalnimatka tak to už je pak na ochotě úřednice, jestli ti to bude počítat a jestli to po ní zkontroluješ. Ony i ty úřednice dělají chyby.
@normalnimatka když jsem byla žádat, ptala se mě úřednice jak dlouho chci rodičák pobírat, tak jsem řekla, že 3 roky (do 3 let dítěte). Řekla mi OK a spočítala částku
@anonymka789 tak pokud to nespočítala blbě, mělo by to bejt dobře. proč ti to teda nevychází? co přesně?
možná jste se špatně pochopily, zajdi na úřad a když se zeptáš, paní Ti řekne, kdy Ti končí rodičovská dovolená. Navíc výše RD lze, co tři měsíce měnit.
@normalnimatka Protože když si 220000 vydelím 36 vyjde mi 6 111...ale já beru o cca 700 více 🤔
@anonymka789 měla jsi mateřskou?
Kdy ti přišel první rodičovský příspěvek? Kolik přesně bereš?
Jestli jste mela materskou, pak jste na rodicak nastoupila 4 mesice po porodu a od toho mesice do 3. narozenin pobirate rodicak (ditko bude "stare" 36 mesicu).
Na mateřské jseod 12.2. 2018 na rodičák jsem nastupoval 1.9.2018. Beru 6 875 Kč
Máš ho přesně na 32 měsíců.
Máš ho na 32 měsíců, končí duben 2021,přijde ti poslední v květnu 2021.
@jitka_cv proto mi to přijde divný
Pracovnice úp měla za to, že ho chceš do tří let dítěte ne na tři roky. Proto to máš na 32 měsíců.
@jitka_cv já si právě myslela, že kdyžho mám do 3 let dítěte tak hned druhý den po 3. narozeninách dítěte půjdu zpět do práce nebo jsem na omylu?
@jitka_cv takže je to vlastně v pořádku ne?
@anonymka789 "když jsem byla žádat, ptala se mě úřednice jak dlouho chci rodičák pobírat, tak jsem řekla, že 3 roky (do 3 let dítěte). Řekla mi OK a spočítala částku" - To je právě ono - do 3 let dítěte není 3 roky - dítě už je na světě a má několik měsíců odžitých, že? Nejdřív pobíráš mateřskou (cca do 6 měsíců věku dítěte) a pak rodičovský příspěvek (do 2/3/4 let věku dítěte, případně si zvolíš měsíční částku a tou se vydělí 220 tis -> počet měsíců, po které budeš pobírat RP).
Rodičovský příspěvek ale nesouvisí s rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená je omluvené volno z práce, rodičovský příspěvek je sociální dávka od státu.Pokud jsi v práci požádala o rodičovskou dovolenou do tří let tak se do práce vracíš následující pracovní den po třetích narozeninách dítěte. Rodičovský příspěvek můžeš ale klidně pobírat do 4 let dítěte a přitom už být zpět v práci.
Já myslím, že rodičovský příspěvek máte nastaven do 36 měsíců věku dítětu. Nějaký čas jste pobírala mateřskou a tu od těch 36 měsíců musíte odečíst. Proto budete rodičák pobírat 32 měsíců, což je do 3 let dítěte.