Ahoj, budu ted za unor pobirat posledni RP, ale RD mam hlasenou u zamestnavatele az do 06/2020....nekde jsem vycetla, ze po dobrani RP je treba se hlasit na pojistovnu a budu vedena jako osoba v domacnosti pecujici o dite? mne se to zda jako blbost, mela jsem za to, ze proste budu dal na RP....? nevite nekdo, prosim prosim?
@pet359 Řešila jsem to nedávno, protože mi rodičák skončil dřív než mi začala MD na další dítě (zkracovala jsem si dobu čerpání). A na ZP mi řekli, že pokud jsem zaměstnaná, jsem na rodičovské dovolené po dobu , kterou mám hlášenou u zaměstnavatele - to jestli pobírám peníze nebo ne nehraje roli..
Do 3 let veku ditete nic neresite, az pokud byste zustala doma jeste po 3. narozeninach,tak je to trochu komplikovanejsi.
Statut Osoba pecujici o dite je navic jen pro matky ,ktere nemaji zamestnavatele, zamestane tak byt vedene nemuzou-tak mi to aspon rekla zenska na zdr.pojistovne
holky diky moc ....v rijnu bych mela rodit, tak od zari zas materska...diky za rady 🙂
Zdravotní pojištění za Tebe platí stát, pokud pečuješ o dítě do 4 let věku. Což pečuješ. Doba pobírání RP ani délka RD s tím nemá co dělat.
@j.a.n.i ted jsem to znova googlila,opravdu mi rekla,ze nesmim byt zamestnana,ale proste se blbe vyjadrila, nesmis mit prijem ze zamestnani(dpp,dpc byt muze), coz je rozdil.Ja jsem zamestnanec na RD (mozna nevedela,ze to vim), jsem rada,ze jsem si to sama ujasnila.
@netopejr to je trochu zavedejici tvrzeni, uplne tak to neni, plati to za tebe, pokud pobiras RP nebo jsi na RD, nebo pecujes o ditedo 7 let veku(ale to uz se musis na pojistovne nahlasit)
@pet359 máš pravdu, budeš na RD, jen nebudeš pobírat RP, hlásit nic nemusíš