Rodičák a brigáda. Jak je to se ZP a SP?

clarres
19. srp 2020

Holky neřešila jste teď jak to je, když jsem na rodičáku a podepisu DPP do 300 hodin za rok a v zaměstnání nejsem vedena. Jsem na úřadu prace. Jak je to se zdravotním a sociálním?

kachna001
19. srp 2020

Na úřadu práce nemůžeš mít ale DPP ne? Nebo se to zase změnilo? 🙈 A jak nejsi v zaměstnání vedená? Tomu moc nerozumím 🤔 každopádně dokud je žena na rodičáku, tak za ní zdravotní platí stát (i kdybys brala jen 50,- Kč), sociální se po tu dobu neplatí

clarres
autor
19. srp 2020

@kachna001 Já právě nevím takže si v tomto případu na DPP není možné přivydělat?

clarres
autor
19. srp 2020

V práci mi skončila v dřívější době smlouva na hpp

j.a.n.i
19. srp 2020

@clarres No a proc si na UP, ty hledas praci?

nikoulinka
19. srp 2020

Úplně nechápu, proč bereš rodicak a zároveň jsi vedena na UP. Pokud jsem tedy pochopila správně z tvého příspěvku. Já třeba pobiram rodicak, a mám taky DPP na 300 hodin. Musela jsem akorát podepsat danovku, aby mi nebyly strhávány daně (nemám výdělek vyšší než 10tis měsíčně).

clarres
autor
19. srp 2020

Já to mám špatně napsaný jako, že mi u zaměstnavatele v průběhu skončil pracovní poměr na dobu urcitou

clarres
autor
19. srp 2020

@nikoulinka a to nemusí být v původním zaměstnání myslím např.firmu. Můžu si přivydělat i u někoho jiného?

kachna001
19. srp 2020

@clarres takže nejsi vedená na úřadu práce? Při rodičáku si můžeš v pohodě vydělávat, zdravotní ti, jak jsem už psala, platí stát po celou dobu, co pobíráš rodičovský příspěvek

clarres
autor
19. srp 2020

@kachna001 omlouvám se za svoji laickost a neznalost problematoky, ale kam se hlásí ty maminky když jim skončí v průběhu peněžité pomoci v mateřství nebo rodičáku pracovní smlouva na dobu určitou? Nemusí být tedy v evidenci UP?

kachna001
19. srp 2020

@clarres ne nemusí 🙃 platí za ně zdravotní stát...

clarres
autor
19. srp 2020

@kachna001 a s tím sociálním to je jak prosím?Předem děkuji za ochotu mi to objasnit-🙂 já myslela že pokud vyprší za platnost pracovní smlov tak se musí někam alespoň nahlásit ...

kachna001
19. srp 2020

@clarres ne, není třeba se nikam hlásit... A sociální se neplatí, to není povinné, neplatí ho ani nezaměstnaní, kteří jsou vedeni na úřadu práce ani maminky, které jsou doma s dětmi apod.

nikoulinka
20. srp 2020

@clarres jak už holky napsaly. Koukej, napíšu ti, jak to bylo u me. Měla jsem zaměstnání na dobu určitou, kdy během pobírání rodičaku mi smlouva vypršela. Logicky ji neprodloužili. Nehlásila jsem se nikam. Pojištění za mě, jako matku na RD, platí stát. A abych vypnula z toho denního kolotoče doma, našla jsem si brigádu u nás na DPP (úplně jiný zaměstnavatel než ten původní). Nikam nic nehlásim, a tím, že mám výdělek na DPP nižší než 10tis měsíčně, nic mi ani nestrhavaji 🙂 Pak, až mi skončí rodicak, nastoupim někam na HPP, případně vše budu hlásit na UP.

herbinaaa
23. srp 2020

pokud jsi na rodičovské dovolené, jsi pojištěncem státu a stát za tebe platí zdravotní pojištění. Pokud budeš pracovat na DPP, odvody platíš pouze u výdělku nad 10tis/měs a pouze z realného výdělku, ne z minimální mzdy (odvody na ZP a SP

marti89
23. srp 2020

Když máš aktivní rodičovskou dovolenou, tak proč se hlásíš na úřad práce? Dokud ti poběží rodičák, tak si můžeš přivydělat na dohody, kolik chceš (nad 67 tisíc přijde manžel o možnost uplatnit "slevu na manželku").

Jestli se něco odvádí, vychází ze zvolené dohody a vydělané částky, potom v daňovém přiznání v dalším roce si uplatni všechny slevy na dani a může se ti ještě něco vrátit.. Jinak za tebe je zdravotní hrazeno státem po dobu RP a sociální není hrazeno.