Holky neřešila jste teď jak to je, když jsem na rodičáku a podepisu DPP do 300 hodin za rok a v zaměstnání nejsem vedena. Jsem na úřadu prace. Jak je to se zdravotním a sociálním?
V práci mi skončila v dřívější době smlouva na hpp
Úplně nechápu, proč bereš rodicak a zároveň jsi vedena na UP. Pokud jsem tedy pochopila správně z tvého příspěvku. Já třeba pobiram rodicak, a mám taky DPP na 300 hodin. Musela jsem akorát podepsat danovku, aby mi nebyly strhávány daně (nemám výdělek vyšší než 10tis měsíčně).
Já to mám špatně napsaný jako, že mi u zaměstnavatele v průběhu skončil pracovní poměr na dobu urcitou
@nikoulinka a to nemusí být v původním zaměstnání myslím např.firmu. Můžu si přivydělat i u někoho jiného?
@clarres jak už holky napsaly. Koukej, napíšu ti, jak to bylo u me. Měla jsem zaměstnání na dobu určitou, kdy během pobírání rodičaku mi smlouva vypršela. Logicky ji neprodloužili. Nehlásila jsem se nikam. Pojištění za mě, jako matku na RD, platí stát. A abych vypnula z toho denního kolotoče doma, našla jsem si brigádu u nás na DPP (úplně jiný zaměstnavatel než ten původní). Nikam nic nehlásim, a tím, že mám výdělek na DPP nižší než 10tis měsíčně, nic mi ani nestrhavaji 🙂 Pak, až mi skončí rodicak, nastoupim někam na HPP, případně vše budu hlásit na UP.
pokud jsi na rodičovské dovolené, jsi pojištěncem státu a stát za tebe platí zdravotní pojištění. Pokud budeš pracovat na DPP, odvody platíš pouze u výdělku nad 10tis/měs a pouze z realného výdělku, ne z minimální mzdy (odvody na ZP a SP
Když máš aktivní rodičovskou dovolenou, tak proč se hlásíš na úřad práce? Dokud ti poběží rodičák, tak si můžeš přivydělat na dohody, kolik chceš (nad 67 tisíc přijde manžel o možnost uplatnit "slevu na manželku").
Jestli se něco odvádí, vychází ze zvolené dohody a vydělané částky, potom v daňovém přiznání v dalším roce si uplatni všechny slevy na dani a může se ti ještě něco vrátit.. Jinak za tebe je zdravotní hrazeno státem po dobu RP a sociální není hrazeno.
Na úřadu práce nemůžeš mít ale DPP ne? Nebo se to zase změnilo? 🙈 A jak nejsi v zaměstnání vedená? Tomu moc nerozumím 🤔 každopádně dokud je žena na rodičáku, tak za ní zdravotní platí stát (i kdybys brala jen 50,- Kč), sociální se po tu dobu neplatí