Dobry den moc vas prosim o radu. Musela jsem jit na Rizikove tehotenstvi k vuli praci jsem ve 12tt.Na Rizikove jsem sla od 1.kvetna vim ze zamestnavatel neplati 3 dny a pak az od 4-14 od 15 socialka.Z prace mi prislo 5 900 ale od socialky pohych 600 korun nechapu to kdyz jsem zamestnavateli odevzdala papir na penize.V praci jiz pracuji 3 rokem.Diky za radu.
ja sem doma od 1 kvetna a ze socky mi neprislo nic jeste
Vypocitava se to z ciste mzdy a nekdy mi chodily penize kolem 10, nekdy az kolem 20, je to ruzne 😉
Taky mi chodi penize ruzne... ted prisly 9.6., minuly mesic 15.5.a predtim az 23.4... asi i zalezi kdy zamestnavatel posle podklady...
me je jedno kdy 😂 hlavne at vubec neco prijde 😃
@kristy12345 a kolik si měla v práci hrubého? na tom taky záleží pak výše nemocenské 🙂
Já sem doma od 19.4 a přišlo mě jen z práce 3665kč,což je děsně málo a to jsem měla jinak 19.tis hrubého a ze sociálky stále zatím nic
já jsem doma od půlky března a první peníze od sociálky mi přišly až 2.6.
v dubnu mi přišla ještě výplata, a v květnu ještě 2000 od zaměstnavatale za první dva dny v dubnu (které spadaly do 14 dní, co platí zaměstnavatel). takže dubnová neschopenka přišla až teď v tom červnu. kdybych neměla rezervu nebo třeba jako matka samoživitelka by to asi bylo náročnější. ale tak počítala jsem s tím, že tam bude prodleva...
Holky a kolik Vám tam chodí nemocenská a kolik jste tak braly v práci? at jen vím +- co mám čekat
@dencadenda jak jsem psala, je to cca 60% z ciste mzdy
Z prace mi prislo 5 900 pred par hodinami jsem volala do prace co mi vypocitavala mzdu a davala papir na penize na socialku ze by mi to melo vse prijit na konci cervna nebo az v cervenci podle toho jak socialni urad sebou hodi.
@kristy12345 Ale odkud se mi vzalo tech 600 Kc s jineho uctu na muj navic to je mi zahadou. 🙂
@dencadenda Nemocenská je 60 % hrubé mzdy. To, že chodí reálně méně, je tím, že jako u všeho, co se počítá že mzdy, se státu nechce proplácet tolik peněz. Tím pádem jsou stanoveny různé redukční hranice. Když zadáš svou průměrnou hrubou mzdu do jakékoli kalkulačky na netu, spočítá ti to 😉
@kristy12345 pokiaľ by to boli peniaze zo sociálky, v správe je napísané že je to z OSSZ a presne za ktoré dni tie peniaze sú a koľko je na deň. Zakaždým som to v internetbankingu tak mala 😉
@kristy12345 neprodavala jste neco ? nebo na netu mrknete ci ucet je
@mku Výše nemocenského za kalendářní den činí po celou dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu.
Denní vyměřovací základ se zjistí tak, že se započitatelný příjem (tj. veškerý příjem podléhající odvodu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti; nejčastěji se bude jednat o úhrn hrubé mzdy za kalendářní měsíce) zúčtovaný zaměstnanci v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla dočasná pracovní neschopnost) dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období.
Takto stanovený denní vyměřovací základ podléhá redukci, která se provede tak, že do částky první redukční hranice se počítá 90 %, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 % z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží. Výši redukčních hranic platných od 1. 1. kalendářního roku vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů sdělením. Redukční hranice od 1. 1. 2017 činí:
1. redukční hranice 942 Kč
2. redukční hranice 1 412 Kč
3. redukční hranice 2 824 Kč
@zdenkaell z hrubé mzdy
Dala si na socialku vsechny papiry,nebo zamestnavatel?Mne se tohle stalo v unoru,socialka dostala jen neschopenku a proplatili mi jen ten 15.den...ucetni jin dalsi papir nedala,pac si myslela,ze se treba vratim do prace...takze pak jsem.si ty papiry na socialku nosila radsi sama
@gabcat to me nevychazi..dle kalkulacky sem cca z prace mela dostat pres 5tis..ale prislo Jen kolem 3600tis...a cekam na socialku
@dencadenda No pozor na to. Nemocenská chodí za každý kalendářní den vč víkendu. Náhrada mzdy od zaměstnavatele za 4. - 14. den pouze za pracovní dny
Dobrý den, mám dotaz. Pokud bych šla na rizikové těhotenství, tak tedy
1.-3. den nedostanu nic
4.-14. den dostanu náhradu mzdy od zaměstnavatele
od 15. dne náhrada mzdy od zaměstnavatele + sociálka? Nebo už to pak posílá jen sociálka?
Pokud si to zadám do kalkulačky na internetu, tak mi vyjde cca 60% mzdy, to je OK. Ale zajímá mě to od toho 15. dne.
Díky moc
@piskle89 po 15.dni uz plati jen sociálka, vypocitava to z ciste mzdy a nekdy to je vic i trosku vic, nez 60% 🙂 chodi to ale ruzne, vzdy nakonci mesic musíte dat do prace listek na penizechvili. jinak zamestnavatel by mel jeste proplatit dovolenou, prescasy atd..
@piskle89 omlouvam se za chyby, mobil pise co chce...
@petruuushkaaa Děkuju. Zatím se mě to netýká, ale můj gynekolog se moc netváří na kombinaci vysoké tlaku a dojíždění do práce (1,5h vlakem). Tak uvidíme, jak to budu zvládat 🙂 Proto se ptám už takhle dopředu.
@piskle89 to se nedivim. Nejhorsi je omezeni vychazkami 6hod denne max, prvnich 14 dni bez vychazek. Ale urcite lepsi donosit v klidu miminko, kdyz jsou nejake potize 🙂
@kristy12345 to je nejakq blbost... zavolej na socialku s zeptej se tak... melo by ti chodit neco pres60% z puvodni ciste mzdy... kdyz jsi mela napr 20tisic cisteho, neschopenka za mesic by mela byt cca 13tisic.. aspon tak to chodi me a to jsem doma od konce ledna..