Rizikové pracoviště, co budu dělat mezi 1. RD a porodem?

katchenkaaa
24. črc 2017

Ahoj holky, měla jste to některá podobně? V červnu 2014 jsem porodila dcerku, minulý rok v květnu jsem nastoupila do práce,kde mám smlouvu na neurčito, jen brigádně. Letos v květnu jsem zjistila, že jsem těhotná, takže s brigádou jsem skončila, kvůli tomu, že pracuju na rizikovém pracovišti. Rodičák u první dcerky mi končí k poslednímu září, pak bych měla nastoupit zpět do zaměstnání..Ale jak už jsem psala, jsem zaměstnaná ve firmě, kde je rizikové pracoviště,už při prvním těhotenství jsem to řešila nemocenskou.
Otázka tedy zní, co ty zhruba 3 měsíce,než nastoupím na další mateřskou? A další věc, mám vůbec nárok na mateřskou, když jsem měla rok brigádu ( malý rozsah - jak to oni nazývají)?
Na sociálce mi teda řekli,že nemám nárok na nic, tzn. že ty 3 měsíce než bych porodila, bych nemohla nastoupit na neschopenku, a pak bych nemohla pobírat mateřskou.
Měla jste to tak některá? Děkuju za jakékoliv info.

arevb
24. črc 2017

Když pominu tu brigádu, tak v te firmě, kde jste měla PN v prvním těhotenství, tam máte ještě smlouvu? Pokud ano, tak k datumu ukončení RD s prvním nemůžete nastoupit do práce a máte nárok zase na PN, ne?

terry1512
24. črc 2017

No pokud nejste zaměstnaná tak nemáte nárok na PN. A na 99% ani na mateřskou. Takže doporučuju protáhnou RP snížením měsíční částky,a od porodu budete pobírat RP na druhé dítě.

katchenkaaa
autor
24. črc 2017

@arevb mohla bych nastoupit,ale pracuju s chemikaliema.Jediné by mi museli nabídnout náhradní práci do doby,než bych nastoupila na mateřskou.

katchenkaaa
autor
24. črc 2017

@terry1512 jsem zaměstnana,mám smlouvu na neurčito. Jen pracuju s chemikaliema a to by asi nebylo nejlepší nastoupit v pokročilém stadiu.Leda jen,jak už jsem psala výš,nabídli by mi náhradní práci.

tulikiss
24. črc 2017

@katchenkaaa tam to neni o tom ze by ti nabidli, oni jsou povinni te preradit na praci ktera je pro tehotne vhodna, pokud takovou nemaji tka je to prekazka na strane zamestnavatele a jsi doma za 100% platu. takze normalne zamestnavateli oznam kdy ti konci rodicovska dovolena a kdy hodlas nastoupit a spolu s tim i informaci ze si tehotna a ze zadas o prerazeni na praci vhodnou k tvemu stavu. nejlepe vse pisemne.

terry1512
24. črc 2017

Psala jsi že máš brigádu. Z brigády není nárok na PN,ani mateřskou.

terry1512
24. črc 2017

Pokud máš smlouvu klasicky na HPP a prac. poměr trvá pak bys měla klasicky PN i mateřskou. Chtělo by to víc onfo o té práci.Takto těžko radit.

xpila
24. črc 2017

@terry1512 I z brigády může být nárok na PN i mateřskou 😉

terry1512
24. črc 2017

@xpila Tam je to pak podle výdělku?

xpila
24. črc 2017

@terry1512 No hlavně podle toho, jestli se z ní odvádí nemocenské pojištění.

terry1512
24. črc 2017

@xpila Jo to je jasný. Já právě z brigády neodváděla nic,výdělek byl minimální. A podle toho co zakladatelka psala že je to jen malý rozsah předpokládám že neodváděla.
Chce to víc podrobnější info.

katchenkaaa
autor
24. črc 2017

@terry1512 v praci jsem zaměstnana od roku 2006,takze mam smlouvu na neurcito.Minuly rok mi vystavili dodatek ke smlouve,ze nastupuju brigádě.

terry1512
24. črc 2017

@katchenkaaa tak pak neměl být problém v ničem.

katchenkaaa
autor
24. črc 2017

@terry1512 odvadela jsem socialni i zdravotní,ale asi jsem nesplnila tu částku,ktera se odvádět má

vilibalda
24. črc 2017

@katchenkaaa Já nějak nechápu, jak to v práci máš, protože na rodičovské dovolené být už nemůžeš, pokud mělo dítě 3 roky v červnu. Máš tedy v práci neplacené volno? Do kdy ho máš? pokud na rok, tak nemocenskou žádat nemůžeš a budeš až do nástupu na mateřskou bez peněz.

smanet
24. črc 2017

Pokud to bylo v červnu 2014, tak uz byste měla dávno nastoupit. Jinak stačilo jít na nechopenku, vypocitava se z pruměru ktery ste měla s prvním dítětem, pak 1-2 měsíce pred planovanym porodem nastoupite s druhym na mateřskou. Vše se počita s peněz jako u prvního.. pokud nechcete na neschopenku je možnost neplaceho volna do doby nez nastoupite na mateřskou a nebo na tu chvilku nastoupit na jinou praci u stavajiciho zamestnavatele.. brigada vam nikam nezasahuje

katchenkaaa
autor
25. črc 2017

@vilibalda rodicak mam nastavený na 3 roky a 3 měsíce,vzhledem k tomu,že do školky mi ji vezmou od září.Neměl by mi ji kdo pohlídat.Takže proto.Neplacené volno rozhodně nemám

katchenkaaa
autor
25. črc 2017

@smanet Paní ze socialky mi bude volat příští týden,ona totiž sama nevěděla,jak to je.Prý se musí poradit z kolegou,který je v tom víc zběhly.Jinak na rodicaku jsem stále,mám ho na 3 roky a 3 měsíce,kvůli školce,malou mi vezmou až od září,neměla bych hlídání přes prázdniny.

vilibalda
25. črc 2017

@katchenkaaa Rodičovský příspěvek (peníze) s rodičovskou dovolenou (volno z práce) nesouvisí. RD nemůžeš mít déle než do 3 let (RP klidně ano).

maja13
25. črc 2017

@katchenkaaa Měla jsem to podobně. Smlouva na dobu neurčitou, 1. dítě 06/2013, při RD jsem brigádničila u zaměstnavatele na DPP (nic jsem z toho neodváděla). 06/2016 jsem žádala zaměstnavatele o prodloužení RD do konce srpna, právě kvůli školce. RP jsem si roztáhla také do srpna. 09/2016 jsem nastoupila už jako těhotná na plný úvazek, 11/2016 jsem šla na další mateřskou. Na mateřskou nárok určitě budete mít. Pokud se na druhou mateřskou nastupuje do 4 let věku prvního dítěte, tak se počítá z toho prvního výdělku (resp. počítá se z původního a pak z případného nového a posuzuje se, co je výhodnější). Samozřejmě za předpokladu trvání zaměstnaneckého poměru.
Jak je to s nemocenskou před mateřskou, to nevím, ale když jsem nastoupila do práce, musela jsem na pár dní být doma na ošetřovačce s nemocným dítětem a to mi sociálka proplatila, je to také dávka nemocenského pojištění.
Vy byste teoreticky mohla zaměstnavatele požádat o prodloužení RD do termínu nástupu na 2. MD, výši RP si můžete ještě přepočítat a změnit, aby vám to vyšlo.
Nebo nastoupit do práce a protože máte zaměstnání nevhodné pro těhotné, je zaměstnavatel povinen vás přeřadit na vhodné místo pro těhotnou. Pokud takové místo nemá, je to překážka na straně zaměstnavatele a vy byste byla doma asi za 60 % platu (tou výší si nejsem jistá).

xpila
25. črc 2017

@maja13 Ta výše je 100 %. A o prodloužení RD požádat nemůže, ta je max. do 3 let.

maja13
25. črc 2017

@xpila Aha, vidíte, tak to je ještě lepší, než jsem si myslela.
Mně právě mzdová účetní řekla, ať napíšu žádost o prodloužení RD, ale možná to měla být žádost o neplacené pracovní volno.

katchenkaaa
autor
25. črc 2017

@maja13 Tak budu doufat,že nárok na mateřskou mít budu.Jde mi teda hlavně o ni.Co bude předtím,než na ni nastoupím,už nějak vyřeším.Max si protahnu rodičovský příspěvek a v práci se už nějak domluvim.S tím by problém být neměl.A nebo mi nabídnou náhradní práci.Mám počkat do příštího týdne,budou mi volat ze socialky a řeknou mi na co mám a nemám nárok.Tak budu doufat,že mateřskou dostanu,protože by mě to štvalo nedostat ji,jen kvůli brigádě.

maja13
25. črc 2017

@katchenkaaa http://business.center.cz/business/pravo/zakony... - paragraf 19, odst. 3
Ať máte vědomostní náskok před sociálkou 🙂